Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında ise 2022’nin ikinci çeyreğinde BES 8 puanlık artışla yüzde 24’e ulaşarak ilk sırayı aldı.
BES, tasarruf aracı tercihinde ilk sıraya yerleşti. Tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında 2022’nin ikinci çeyreğinde BES, 8 puanlık artışla yüzde 24’e ulaşarak ilk sırayı aldı. ING Türkiye, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.
Araştırmasının sonuçlarına göre, 2022’nin ikinci çeyreğinde, tasarruf sahipliği oranı yüzde 19’a çıkarak, 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana yükseliş trendini sürdürdü. Ayrıca tasarruf sahibi olmayan, ancak yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların arasında ise önümüzdeki 3 ay içerisinde tasarruf edeceğini belirtenlerin oranı 4 puanlık artış ile yüzde 20’ye yükseldi.
BES’TEN SONRA YASTIK ALTI ALTIN
Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranında artış yaşandı ve ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek yüzde 67’ye ulaştı. Tasarruf yapanların, tasarruf yapma gerekçeleri arasında ‘geleceğe yatırım’ unsuru yüzde 54 ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yer alan ‘çocuklarım için’ gerekçesi ise bu çeyrekte yüzde 27’ye yükseldi.
Araştırma sonuçlarına göre, tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında ise 2022’nin ikinci çeyreğinde BES 8 puanlık artışla yüzde 24’e ulaşarak ilk sırayı aldı. BES’i yüzde 22 ile yastık altı altın ve nakit, yüzde 13 ile sistem içi altın ve yüzde 11 ile TL Vadeli Hesap takip etti. Kripto para ise 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre 4 puanlık düşüş ile yüzde 6 seviyesine geriledi.
KRİPTO PARA ARTIK BİLİNİYOR
Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı ikinci çeyreğinde katılımcılara, internet kullanımı, kripto para, NFT, Fintech ve Metaverse gibi teknolojilerin bilinirliği soruldu. Sonuçlara göre, kripto paranın toplumun yüzde 86’sı tarafından ismen bilinirken, bu teknoloji hakkında kısmen ya da oldukça bilgili olanları oranı ise yüzde 34 oldu. Kripto para hariç diğer yeni teknolojilerin bilinirliği ise daha düşük seviyede. Araştırma sonuçlarına göre, NFT yüzde 29, metaverse yüzde 37, Fintech ise yüzde 35 oranında ismen biliniyor. Bu teknolojileri çok iyi ve kısmen bildiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 15’in altında gerçekleşti.