SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Sigorta Tahkim Komisyonu’nun amacının dışına çıktığını, ciddi rant kapısı haline geldiğini belirterek, “Sistem kangrene dönüşmüş durumda. Revizyon yapıp, kontrol altına almazsak ciddi maliyet artışı yaratacak” dedi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu’nun alternatif yargı sistemi olarak amacının dışına çıktığını, ciddi rant kapısı haline geldiğini açıkladı. Tahkim sisteminin yeniden revize edilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, “Sistem kangrene dönüşmüş durumda. Eğer kontrol altına almazsak trafik sigortasında yeni bir maliyetle karşı karşıya kalacağız” dedi.
Eroğlu, Tahkim Komisyonu’na gelen değer kaybı tazminatı dosyalarının her geçen gün arttığını ve Komisyon’daki maliyetlerin sigorta sistemi üzerinde ciddi yük oluşturduğunu ifade ederek, hakem ücreti, bilirkişi ücreti, avukatlık vekalet ücreti, icra masrafları ile ortalama birim maliyetin 5 lira iken 10 liralara çıktığını kaydetti.
MALİYET ARTIRIYOR
Maliyetlerin büyük kısmının da aracılık maliyetlerinden kaynaklandığını vurgulayan Eroğlu, “Tahkim sigortalıyı haklı bulmuş, sigorta şirketi de ödemeyi yapacak, avukat ödemeyi beklemeden icraya koyuyor ki, oradan da ayrı bir para alsın. Tahkimde maliyetleri düşürmek için başta hakem ücretlerini düşürmek olsun, bazı tedbirler aldık ve 142 milyon lira tasarruf sağladık. Başka gariplikler de var. Mesela, sistem öyle kurulmuş ki, sigortalı, davayı kaybediyor, hakem ücretini de tahkim ödüyor. Neymiş; tahkim sistemine başvuruyu özendirelim, vatandaşın başvurusunu kolaylaştıralım. İlk kurulduğunda belki teşvik için kurgulanmış ama şimdi, tahkime gelen dosya sayısı 500 bini geçti ve trafik sigortasında, sigorta şirketleri üzerinde ciddi maliyet oluşturuyor. Ayrıca tahkime gelen dosyaların yüzde 80’ini sigorta şirketleri kaybediyor” dedi.
BÜTÜN İŞ 20 BÜRODA
Eroğlu, tahkimde yapılacak düzenlemeye Barolar Birliği’nin, vatandaşın başvuru hakkı zorlaştırıyor gerekçesi ile itiraz ettiğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Niye itiraz ediyorlar? Şu anda Tahkim Komisyonu’nda en çok dosya olan 20 tane avukatlık bürosu var. Bu 20 tane avukatlık bürosu 116 bin dosyaya bakıyor. Tahkimde toplam sigorta hakemi sayısı 258. 500 bin dosyaya 258 hakem bakmaya çalışıyor. Bunun mahsuru yok ama biz istiyoruz ki, dosyalar kaliteli incelensin, hakkı verilsin ve ranta yol açmasın.”
Tahkim sisteminde değişiklik yapılmasına yönetmeliğin Meclis’e gönderildiğine, ancak önceliklerin değişmesi nedeniyle beklediğine ve seçim sonrasında çıkacağını ümit ettiklerine değinen Eroğlu, “Yapacağımız değişikliklerle 800 milyon lira avantaj sağlayacağız. Bizim hakem sayısını artırmamız lazım. Bu yıl içinde iki tane sınav açacağız. Herkese günde üç tane dosya düşecek şekilde hakem sayımızı 300’e çıkaracağız” dedi. (Hürriyet Gazetesi)