2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda, BES’e kapsamlı yer ayrıldı. Bu kapsamda otomatik katılım sistemi, işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. SEDDK, tarafından oluşturulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi modeli BES Danışma Kurulu ile istişare edilecek.
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda, BES’e detaylı yer ayrıldı ve 2025 yılında BES’te yapılacaklar da madde madde sıralandı.
Programda, 2003 yılında faaliyete başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve 2017 yılında yürürlüğe giren Otomatik Katılım Sisteminin (OKS), devlet teşvikleriyle birlikte tasarrufların artırılmasında önemli rol oynadığı belirtilerek, ekonominin uzun vadeli finansmanında da önemli bir ihtiyaca cevap verdiği vurgulandı. 2024 yılı BES için önceki yıllarda hayata geçirilen düzenlemelerin (18 yaş altına sisteme katılım imkânının getirilmesi ve devlet katkısının yüzde 30’a yükseltilmesi) olumlu etkilerinin de gözlendiğinin ifade edildiği Programda, “Bireysel emeklilik birikimlerinin banka kredileri için teminat olarak gösterilebilmesi uygulaması Haziran ayı itibarıyla, katılımcıların BES’ten ayrılmadan birikimlerinin bir kısmını acil ihtiyaçları için kullanabilmeleri de temmuz ayı itibarıyla hayata geçmiştir” denildi.
Programda, 30 Eylül 2024 itibarıyla BES katılımcı sayısının yaklaşık 9,3 milyon kişiye, fon büyüklüğünün 1.058,3 milyar TL’ye, sistemin verdiği emekli sayısının da 322bin 311 kişiye ulaştığına değinilerek, “Aynı tarih itibarıyla OKS kapsamındaki çalışan sayısı yaklaşık 7,5 milyon kişiye, fon büyüklüğü ise 77,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. BES ve OKS toplam fon tutarı ise 30 Eylül 2024 itibarıyla 1.135,9 milyar TL olmuştur” denildi.
SÜRECİ BES DANIŞMA KURULU YÜRÜTECEK
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, 2025 yılında BES’te yapılacaklar da sıralandı:
- Bireysel emeklilik sistemi (BES) daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacak.
- OKS’nin işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından oluşturulan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi modeli BES Danışma Kurulu ile istişare edilecek. BES Danışma Kurulu ile istişare edilen modele yönelik ilgili kamu ve özel sektör paydaşlarının görüşleri alınacak. Tüm tarafların mutabık olduğu model için gerekli mevzuat çalışmalarına başlanacak.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÖZEL BES
- OKS’de fon çeşitliliği katılımcıların farklı risk algısı ve tercihlerini dikkate alacak şekilde artırılacak. BES yönetmeliğinde tedbirin hayata geçirilmesi için gerekli mevzuat değişikliği yayımlanacak.
- BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacak. Tedbirin gerçekleştirilmesi amacıyla gerekli yönetmelik değişikliğinin paydaşların görüşlerine açılmasını müteakip yayımı gerçekleştirilecek.
- Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecek.