Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin demografik profilleri değişiyor. Azalan doğum oranları, yaşlanan nüfus, artan uzun ömür ve aktif olmayan nüfustaki güçlü artış ülkelerin karşısına sorun olarak çıkıyor. Bu durum emekli maaşlarını kamu emeklilik sistemleri aracılığıyla garanti altına alan ülkelerde, emekli maaşlarının finansmanı için zorluklar yaratıyor. Emeklilik sermayesini şirketler aracılığıyla kanalize eden ikinci sütun, çalışanların yeterli bir emekli maaşı elde etmek için çalışma yaşamları boyunca gerekli olanı biriktirmelerini sağlamanın en güvenilir yolu haline geliyor.
En kapsamlı emeklilik sistemine sahip ülkeler üç sütuna dayanmaktadır; bir kamu sistemi, şirket aracılığıyla özel bir tasarruf ve yatırım mekanizması ve bireysel tasarruflar. Emeklilik sermayesini şirketler aracılığıyla kanalize eden ikinci sütun, çalışanların yeterli bir emekli maaşı elde etmek için çalışma yaşamları boyunca gerekli olanı biriktirmelerini sağlamanın en güvenilir yolu haline gelir.
Mapfre Economic, ‘Şirket, çalışanların emekliliği için önemli bir dayanak’ başlıklı çarpıcı bir analiz yayınladı. Analizde; azalan doğum oranları, yaşlanan nüfus, artan uzun ömür ve aktif olmayan nüfustaki güçlü artış, özellikle nüfus piramitlerinin bir süredir tabanda daraldığı Batı dünyasında, gelişmiş toplumlar tarafından paylaşılan özelliklerden bazıları olduğuna dikkat çekildi. Analizden, çarpıcı başlıklar özetle şöyle:
Gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan birçok ülkede, demografik profillerinde hızlandırılmış bir değişim süreci yaşanmaktadır; azalan doğum oranları, yaşlanan nüfus, artan uzun ömür ve aktif olmayan nüfustaki güçlü artış, özellikle nüfus piramitlerinin bir süredir tabanda daraldığı Batı dünyasında, gelişmiş toplumlar tarafından paylaşılan özelliklerden bazıları.
Gelecekte de devam edecek gibi görünen bu eğilim, özellikle emekli maaşlarını kamu emeklilik sistemleri aracılığıyla garanti altına alan ülkelerde, emekli maaşlarının finansmanı için zorluklar yaratmaktadır. Bu sistemler, genç neslin katkılarının emeklilerin emekli maaşlarını ödemek için kullanıldığı, herhangi bir kapitalizasyon yöntemi kullanılmadan nesiller arası dayanışmaya dayanmaktadır.
TAMAMLAYICI EMEKLİ SİSTEMLERİ
Sistemlerin beklenen bozulması, mevcut çalışanların, çalışma yaşamları boyunca elde edilene benzer bir yaşam standardını sürdürmek için yeterli kaynaklarla gelecekteki bir emekliliği güvence altına almak için tamamlayıcı yollar aramaları gerektiği anlamına gelir. Tek bir gelir kaynağına bağımlı olmaktan kaçınmak için en tavsiye edilen yaklaşım, uzun vadeli planlama, mevcut gelirin bir kısmını tasarrufa ayırmak ve düzenli, sistematik katkılar yapmaktır.
En kapsamlı emeklilik sistemine sahip ülkeler üç sütuna dayanmaktadır; bir kamu sistemi, şirket aracılığıyla özel bir tasarruf ve yatırım mekanizması ve bireysel tasarruflar. Ancak, tüm ülkelerde bir kamu emeklilik sistemi yoktur. Ayrıca, birçok insan için emeklilik için bireysel tasarruf çabası, daha acil ihtiyaçlar olsa bile kaynakların bir kısmını bir kenara bırakmayı gerektirdiğinden zor olabilir.
Bu nedenle, emeklilik sermayesini şirketler aracılığıyla kanalize eden ikinci sütun, çalışanların yeterli bir emekli maaşı elde etmek için çalışma yaşamları boyunca gerekli olanı biriktirmelerini sağlamanın en güvenilir yolu haline gelir.
İyi düzenlenmiş ikinci sütunlara sahip devletler, tipik olarak, yalnızca emeklilik yaşına ulaştıklarında çalışanların ekonomik refahını garanti etmekle kalmayıp, aynı zamanda şirket emeklilik planları veya eşdeğer ürünler tarafından yönetilen varlıkların finansal getiri için yatırılmasını teşvik eden ve böylece ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan mekanizmalara sahiptir.
Bu tür bir sistem, katkıların bir kısmının doğrudan şirket tarafından işçinin fonuna yapılması, işçinin ise her ay kendi katkılarını yapması ve herhangi bir zamanda ek bir katkı yapabilmesi avantajına sahiptir.
ŞİRKETLERİN ROLÜ
Şirketler aracılığı ile kurulan emeklilik ürünlerinin avantajları çok çeşitlidir. Bunlardan biri, büyük grupları içerdikleri için, yönetim firmaları veya sigortacılar tarafından alınan ücret ve komisyonların genellikle daha düşük olmasıdır, bu da yatırıma yönlenen daha fazla sermaye ve dolayısıyla daha yüksek getiri anlamına gelir.
Diğer bir fayda ise, ulusal hükümetlerin genellikle hem şirkete hem de çalışana fayda sağlayan vergi teşvikleri oluşturmasıdır. Ancak, şüphesiz, bu sistemin en büyük avantajı, insanların işgücüne girer girmez emeklilikleri için birikim yapmaya başlamalarıdır.
Tasarruf etmeye ne kadar erken başlarsak, o kadar fazla sermaye biriktireceğimiz açıktır, ancak uzun vadeli tasarrufların büyük getiriler sağlamasının çok önemli bir nedeni daha vardır. Tasarrufların karlılığında önemli bir artışa izin veren bileşik faiz olarak bilinen şeyin etkisidir. Bu, yatırılan sermayenin az ya da çok önemli bir getiri elde ettiği anlamına gelir. Elde edilen kar, tasarruf edilen sermayeye eklenir ve yeniden yatırılır, böylece faydalar yıllar içinde katlanarak artar.
Şirket aracılığıyla resmileştirilen tasarruf tabanı ile birçok kişi daha ileri gitme ihtiyacını görmeyebilir. Bununla birlikte, temel bir emekli maaşı güvence altına alındıktan sonra, gelecekteki emekli maaşı her zaman, özellikle insanlar daha büyük bir finansal istikrar aşamasına ulaştığında, örneğin çocuklar bağımsız hale geldiğinde veya bir ipotek ödendiğinde, tasarruf edilen toplam sermayenin büyümesine izin veren özel bir bireysel tasarruf ürünü ile desteklenebilir.
ŞİRKET ARACILIĞIYLA BİRİKİM YAPMANIN AVANTAJLARI
- Hem çalışanın hem de şirketin katkılarına izin verir.
- Maliyetler ve ücretler, tek tek ürünlerden daha düşüktür.
- Genellikle vergi teşvikleri içerir.
- Tasarruf, kişinin çalışma hayatının başlangıcından itibaren başlar.
- Bileşik faizin faydalarını artırır.