Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, özel sağlık sigortaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tuğtan, sağlık sigortalarında 2025 yılında sigortalı sayısının artmaya devam edeceğini söyledi.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, kaliteli sağlık hizmeti almanın tek başına özel hastaneler ve kamu kurumları ile mümkün olamayacağını belirterek, “Hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti kamu ve özel sigortanın kambinasyonu ile mümkün” dedi. Mehmet Tuğtan, özel sağlık sigortaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
2024 yılında sağlıkta toplam sigortalı sayısının yüzde 21 artarak 8.1 milyona ulaştığını, artışın büyük bölümünün tamamlayıcı sağlık sigortalarından kaynaklandığını belirten Tuğtan, “Tamamlayıcı sağlık sigortası olan kişi sayısı 5.1 milyondan 6.3 milyona çıkarak yüzde 28’lik bir büyüme kaydetti. Buna karşın özel sağlık sigortalarındaki büyüme daha sınırlı kaldı; yüzde 8’lik bir artışla sigortalı sayısı 2.8 milyona ulaştı” dedi.
Tuğtan, 2024 yılında prim artışlarına da değinerek, tamamlayıcı sağlıkta 2024 yılı boyunca ortalama prim artışının yüzde 79 olduğunu, özel sağlık sigortalarında ise bu oranın yüzde 64 seviyesinde geliştiğini ifade ederek, ortalama yıllık prim tutarlarının, tamamlayıcı sağlık sigortası için ortalama 8 bin 900 TL, özel sağlık sigortası için ortalama 29 bin TL olduğunu kaydetti.
8 BİN 900 TL ÇOK DA YÜKSEK BİR RAKAM DEĞİL
Hastane maliyetleri, tedavi giderleri hesaba katıldığında 8 bin 900 TL’nin yüksek olmadığını, ödenebilecek bedeller olduğunu vurgulayan Tuğtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle ileri ve orta yaşlarda oluşabilecek rahatsızlıklarda karşılanacak tazminat açısından bakıldığında 8 bin 900 TL’nin çok yüksek bir tutar olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Burada önemli olan devletin sağlık sistemine yönelik reform hedefi. Reform çalışmaları daha erişilebilir ve daha uygun maliyetli bir ürün olması halinde, tamamlayıcı sağlık sigortası tabana yayılır. Pandemi ile birlikte çok ciddi bir artış görüyoruz, zaten. 2020 yılsonunda tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı 1.6 milyon adetken, 2024 sonunda 5.2 milyona ulaşıyor. Özel sağlık sigortasında ise o yıllarda 2 milyon 300 bin adet, bugün yine aynı yerde sayıyor.”
TTB’NİN ARTIŞININ ÜZERİNDE TALEPLER GELİYOR
Mehmet Tuğtan, sağlık sigortalarındaki fiyat artışlarını belirleyen en önemli unsurlardan birinin medikal enflasyon olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Medikal enflasyon; ameliyat malzemeleri, laboratuvar ücretleri, doktor ücretleri ve diğer tıbbi giderlerdeki artışları içerir. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) rehber ücret tarifesine baktığımızda; 2020’de yüzde 14, 2021’de yüzde 17, 2022’de yüzde 87, 2023’te yüzde 85, 2024’te yüzde 75 oranlarında artışlar yaşandığı görülmekte. Enflasyonun çok daha ötesinde bir medikal enflasyonun bazını teşkil eden bir rehber ücret tarifesi artışı var. Sigorta şirketleri sağlık kuruluşlarıyla anlaşmalar yaparken bu rehber ücret tarifesini baz alıyor. 2024’te yüzde 75 artış oranı var ama sigorta şirketleri ile sağlık kuruluşları arasında yapılan anlaşmalarda bazen bu artış oranlarının üzerinde talepler gelebiliyor. 2025’e geldiğimizde ilk 6 ay için Türk Tabipler Birliği rehber ücret tarifesindeki artış oranı yüzde 20. Şu an yine sigorta şirketleriyle, anlaşmalı sağlık kuruluşları arasında devam eden görüşmelerde yüzde 20’nin üzerinde taleplerle karşılaşabiliyoruz.”
SİGORTALI SAYISI 2025’TE DE ARTACAK
Mehmet Tuğtan, sağlık sigortalarında 2025 yılında sigortalı sayısının artmaya devam edeceğine de değinerek, bu konuda şunları söyledi:
“Tamamlayıcı sağlık sigortasında sigortalı sayısının 6 milyon kişi daha artması beklenirken, özel sağlık sigortasında büyük bir değişiklik beklenmiyor. 2025 yılı için prim artış beklentileri; tamamlayıcı sağlık sigortasında yüzde 50, özel sağlık sigortasında yüzde 40 olacaktır. Bu artışlarla birlikte 2025 sonunda tamamlayıcı sağlık sigortasının ortalama priminin 13-14 bin TL, özel sağlık sigortasının ise 40 bin TL seviyelerine çıkması öngörülüyor.”
Tuğtan, sağlık sigortasında sigorta kapsamını kişiselleştirmenin mümkün olduğunu da belirterek, “Sigorta fiyatlarını düşürmek isteyen bireyler, poliçe kapsamlarını kişiselleştirebilir. Örneğin, sadece yatarak tedavi teminatı seçilebilir. Ayakta tedavi kapsamı daraltılabilir. Kullanım ağırlığına göre farklı hastane grupları tercih edilebilir. Böylece daha düşük primli poliçeler oluşturulabilir” dedi.