Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, iklim değişikliğinin sonuçlarının özellikle tarımsal üretim için büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, “Türkiye özelinde değerlendirme yaptığımızda ise meteorolojik afetlerde ilk sırayı şiddetli yağış ve sel alıyor; ardından fırtına ve dolu geliyor. Yaşanan zorlu dönem ve artan bu afetler karşısında tarım ve hayvancılıkla uğraşan taraflar için tarım sigortası bir kalkan görevi görüyor” dedi.
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, üretimin sürekliliği için hem tarım hem sanayi anlamında sigortanın çok önemli olduğunu söyledi. Atilla Benli, Türkiye Sigorta’nın Dünya Gazetesi iş birliğiyle düzenlediği, Türkiye Sigorta Sohbetleri’nin ilk durağı Adana’da yaptığı konuşmada, pandemi ile başlayan gıda ve enerji arzlarında yaşanan kısıtların Rusya-Ukrayna savaşının ardından ciddi krize dönüştüğünü belirterek, “Uluslararası otoritelerin büyük bir endişeyle raporlarında yer verdiği iklim değişikliğinin sonuçları da özellikle tarımsal üretim için büyük bir tehdit oluşturuyor. Türkiye özelinde değerlendirme yaptığımızda ise meteorolojik afetlerde ilk sırayı şiddetli yağış ve sel alıyor. Ardından fırtına ve dolu geliyor. Yaşanan zorlu dönem ve artan bu afetler karşısında tarım ve hayvancılıkla uğraşan taraflar için tarım sigortası bir kalkan görevi görüyor” dedi.
ADANA BES’E SAHİP ÇIKTI
Atilla Benli, tasarrufların, sürdürülebilir bir büyümenin tesisinde, gelir dağılımı dengesizliklerinin azaltılmasında ve kamusal destekler yoluyla yoksulluğun giderilmesinde hayati öneme sahip kaynaklardan biri olduğuna da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yılın başında BES’te devlet katkısı yüzde 30’a çıkarıldı ve artık BES, ülkemizde tasarrufun merkezi hâline geldi. Adana özelinde baktığımızda, Adana’nın yaklaşık 180 bin katılımcı ile 7. sırada yer aldığını görüyoruz. Ayrıca, aylık ortalama katkı payı sıralamasında da Adana 4. sırada yer alıyor. Bu veriler Adana’nın tasarruf bilincinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ve Adana’nın BES’e sahip çıktığını gösteriyor. Bununla birlikte tasarrufa dayalı büyüme vizyonunun genç nüfusa da aktarılması için BES’in 18 yaş altı çocuklarımıza açılması da çok önemli bir reform hamlesi. Bu kapsamda, Adana sahip olduğu 750 binden fazla 18 yaş altı nüfusuyla BES için büyük bir potansiyel barındırıyor.”