TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, devlet tarım sigortasında sigortalılık oranını artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını, bu aşamada kontrol noktalarının kritik olduğunu belirterek, “Mesela, sözleşmeli tarım kanun tasarısı var. Bu tasarı ile devlet destekli tarım sigortası da zorunlu olacak. Aynı durum arıcılık için de geçerli. Arıcılar, kovanları bir yerden başka yere taşırken seyahat izin belgesi alırlar. İzin belgesi de sigortaya tabi olsun istiyoruz” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, TARSİM’de de, DASK gibi kontrol noktaları olacağını ve devlet destekli tarım sigortasının zorunlu olacağını açıkladı. Serpil Günal, 2022’nin ilk üç ayını devlet destekli tarım sigortaları açısından değerlendirdi.
Serpil Günal, bugün için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin yüzde 21’nin devlet destekli tarım sigortası yaptırdığını belirterek, TARSİM’in amacının sigortalılık oranını artırmak olduğunu söyledi. Afetlerde devletin yükünü hafifletmek istediklerini ifade eden Günal, “Biz ne yapıyoruz? Çok hızlı şekilde hasarı tespit edip, tazminatı ödüyoruz. Mesela, kuraklıkta bunu yaşadık. Devlet de çiftçiye ödenek sundu ama biz hızlıca hasarı tespit edip, hasarı ödedik. Burada amaç sigortalılığı artırmak” dedi.
ARICILIKTA DA ZORUNLU OLACAK
Serpil Günal, sigortalılık oranını artırmak için de Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını, bu aşamada da kontrol noktalarının kritik olduğunu ifade ederek, şu açıklamaları yaptı:
“DASK’ta da sigorta kontrol noktaları var. Mesela, sözleşmeli tarım kanun tasarısı var. Bu tasarı ile devlet destekli tarım sigortası da zorunlu olacak. Nasıl olacak? Üretici, sözleşmeli tarım yapacaksa bunu sigortalı yapacak. Örneğin, domatese ekeceksiniz, taahhüdünüz var, devlet destekli tarım sigortasını da mutlaka yaptıracaksınız. Aynı durum arıcılık için de geçerli. Bunu Tarım ve Orman Bakanlığı ile konuştuk. Arıcılar, kovanları bir yerden başka yere taşırken seyahat izin belgesi alırlar. İzin belgesi de sigortaya tabi olsun istiyoruz. Nakliye aşamasında kaza olursa biz kapsam dahilinde ödüyoruz. Hatta arıcılıkta bir yenilik daha yaptık; 30 adet sınırımız vardır, onu kaldırdık, bir kovanı olan bile sigorta yaptırabiliyor. İzinli belgesi sırasında tarım sigortası aranırsa sigortalılık oranı artar.”
KURAKLIK SİGORTASINA TALEP YÜZDE 300 ARTTI
Serpil Günal, “Sigortalılık oranı konusunda bir hedef belirlediniz mi?” sorusunu ise, “Yüzde 21’lik oranı yüzde 35’e çıkarmak istiyoruz. İspanya’ya bile baktığınızda, yüzde 26’lık bir penetrasyon var ki, İspanya bu işi 40 yıldır yapıyor” şeklinde yanıtladı.
Serpil Günal, tarım sigortalarında, yılın ilk üç aylık dönemini de değerlendirdi. 2021 yılında 4.7 milyar TL’lik üretim yapıldığını, bu yılın ilk üç ayında ise üretimin 3 milyar lira olduğunu vurgulayan Günal, “Burada kuraklık sigortasının payı büyük. Kuraklık sigortasına talep yüzde 300 arttı. Geçen sene bu alanda 60 milyon TL prim üretimi yapmıştık, bu yılın ilk üç ayında 250 milyon liralık üretime ulaştık” dedi.
Kuraklık sigortası hakkında da bilgi veren Günal, geçen sene İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da kuraklık yaşandığını belirterek, bu sene Konya, Kahramanmaraş, Sivas, Yozgat, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi illerde kuraklık sigortasında ciddi artış olduğunu kaydetti. Günal, “Kuraklık sigortasının içinde aşırı yağış don teminatı var. Kuru tarım yapılan alanları teminat kapsamına alan bir poliçe. Türkiye’nin kuru tarım yapılan tüm bölgelerinde kuraklık sigortası yapılıyor” şeklinde konuştu.
BU SENE KURAKLIK ÖNGÖRMÜYORUZ
Çiftçilerin kuraklık olacak öngörüsü ile sigortaya talep gösterdiklerini vurgulayan Günal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sene mevsim geçişleri çok normal seyrediyor. Gerçekten kışı yaşıyoruz. Mesela, sera sigortasında geçen sene kar ağırlığı hasarı hiç olmamıştı, bu sene ise 40 milyon TL kar ağırlığı hasarı ödedik. Dolayısıyla geçen sene çok ılımandı, bu sene kar ve yağmur yağdığı için kuraklık olacağı tahmin edilmiyor. Ama bu sene şunu gördük, Adana’da, sebzelerde don hasarı olmaya başladı. Bununla ilgili de bir proje başlattık. Adana, Hatay, Mersin’de; mart ayında patates, karpuz şekerpancarı, domates, biber gibi sebzelerde don hasarı verebilmek adına proje başlattık.”
Serpil Günal, 2022’nin ilk üç ayında TARSİM’in ödediği hasarlara da değinerek, “Bitkisel üründen 63 milyon hasar ödemişiz. Büyükbaşta 105 milyon lira hasar ödemişiz. Büyükbaş hayvan hasarlarında yüzde 55 artış var. Sera hasarı olarak da 136 milyon lira ödemişiz. 136 milyon lira ile rekor seralarda” dedi.