Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 14,3 olan tasarruf sahipliği oranı, üçüncü çeyrekte araştırma tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 20,2’ye ulaştı. Temel neden ise pandemiye bağlı sağlık riskleri ile ekonomik gelişmelere duyarlılığın neden olduğu ihtiyati yaklaşım.
Tasarruf oranı yüzde 20,2’ye çıktı. ING Türkiye, IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2020 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 14,3 olan tasarruf sahipliği oranı, üçüncü çeyrekte araştırma tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 20,2’ye ulaştı.
Tasarruf sahibi olanlar içerisinde düzenli tasarruf yapanların oranı da ikinci çeyreğe göre sekiz puanlık artışla yüzde 63 oldu. Tüm yaş grupları incelendiğinde ise tasarruf yapma gerekçeleri, ‘geleceğe yatırım’, ‘çocuklarım için’, ‘beklenmedik durumlara karşı güvence’ olarak sıralandı.
Araştırmada, tasarrufa yönelen genç ve çocuksuz bireylerin tasarrufa yönelmesindeki temel etken de pandemiye bağlı sağlık riskleri ile ekonomik gelişmelere duyarlılığın neden olduğu ihtiyati yaklaşım ile ilişkilendirildi.
Tasarrufa Gençler Yöneldi
Araştırmaya göre tasarruf yapmayı düşünen kişilerin sayısında da artış var. Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 37,5’e yükselirken; bu kişilerden yüzde 16’sı tasarruf planını önümüzdeki üç ayda hayata geçirmeyi planlıyor.
Araştırmaya göre; yılın üçüncü çeyreğinde tasarrufa en fazla yönelen kesim, bir önceki çeyreğe göre 6 puan artışla yüzde 30 seviyesine ulaşan 25-34 yaş grubu oldu. Çocuksuz bireylerde tasarruf etme durumu ikinci çeyreğe göre dört puanlık artışla yüzde 24’e, çocuklu bireylerde ise yedi puanlık artışla yüzde 18’e çıktı.
İlk Sırayı Altın, İkinci Sırayı BES aldı
Araştırmaya göre tasarruf sahiplerinin tercih ettiği tasarruf araçlarında ilk sırayı, yaklaşık yüzde 25 ile yastık altı altın ve nakit aldı. Bunu yüzde 23 ile bireysel emeklilik fonları, yüzde 18 ile sistem içi altın ve yüzde 12 ile TL vadeli hesap izledi. Dönemin koşullarına ve tercihlere göre sahiplik oranı değişen diğer tasarruf araçlarına kıyasla, ‘sistem içi altın’, yani bankalardaki altın hesapları bu çeyrekte yüzde 18 ile tarihinin en yüksek sahiplik oranına ulaştı. Bu artışta, Türkiye’de aşina olunan ve güvenilir bir tasarruf aracı olarak kabul edilen altının, sistem içinde altın hesabı olarak daha yoğun tercih edilmesi etkili oldu.
“Pandemi Ekonomik Belirsizliği Getiriyor”
TTEA 2020 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını değerlendiren ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kırmızı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Pandemi nedeniyle dünya zor bir dönemden geçiyor ve bu durum sağlığın yanı sıra ekonomik belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Tasarruf sahipliği oranının artması ve daha fazla bireyin tasarruf yapmayı düşünmesi de bunun önemli bir göstergesi. Biz de ülkemizdeki ekonomik dönüşümün bir parçası olarak tasarrufun desteklenmesi gerektiğine inanıyor, müşterilerimize tasarruf ederken kazanç sağlayabilecekleri ürün, hizmet ve yatırım araçları sunmaya odaklanıyoruz. Bu anlamda son çeyrekte yükselişe geçen trendleri yakından takip ediyor ve günlük faiz kazancı sunan Turuncu Hesap gibi ürünlerimizle müşterilerimizin tasarruf etmelerine katkıda bulunuyoruz.”