Sigorta Gazetesi

‘Tavana dayanmış dosyalarla karşılaşıyoruz’

Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, ihtiyari mali mesuliyet sigortasının önemine dikkat çekti. Yılmaz, “Bedeni hasarlarda, asgari ücret üzerinden tazminat hesaplıyoruz. Bakıyoruz tavana dayanmış dosyalarla karşılaşıyoruz” dedi.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Koru Sigorta Genel Müdürü Kasım Yılmaz, trafik sigortasında tavana dayanmış dosyalarla karşılaştıklarını belirterek, ihtiyari mali mesuliyet sigortasının önemine dikkat çekti. Yılmaz, ihtiyari mali mesuliyet sigortasını, trafik teminatlarının üstüne ek alınacak teminat olmasından dolayı ‘trafik tamamlayıcı’ olarak nitelendirdiklerini belirterek, bugün için araç başı maddi hasarlarda 120 bin liraya, bedeni hasarlarda 1.2 milyon liraya, kaza başına ise 6 milyon liraya kadar trafik sigortasından teminat verildiğini kaydetti.

Kasım Yılmaz, asgari ücret artışlarının sadece düşük maaşlılara değil daha yüksek maaş alanlara da uygulandığını ifade ederek, “Dolayısıyla şu an biz, bedeni hasarlarda, en düşük asgari ücret üzerinden tazminat hesaplıyoruz. Bakıyoruz tavana dayanmış dosyalarla karşılaşıyoruz. Yani en yüksek limite dayanmış dosyalarla karşılaşıyoruz. Ya da bir araca çarptınız, lüks bir aracın şu an bir farı bile 120 bin lira. Limitler yetersiz kalabiliyor. Devlet tabii ki, vatandaşın çok da fazla mali yüke girmemesi adına burada asgari düzeyde bir teminat verilmesini istiyor ama biz vatandaşlarımıza, sigortalılarımıza isterlerse isteğe bağlı ihtiyari mali mesuliyet sigortası veriyoruz” dedi.

KASKODA OTOMATİK VERİLİYOR

İhtiyari mali mesuliyet teminatının maddi hasarı, değer kaybını, bedeni zararları hatta manevi zararları da karşıladığına dikkat çekerek, “Bu tamamen her şirketin vermiş olduğu teminatla sınırlı. Piyasada sınırsız, yani limiti olmayan limitsiz ihtiyari mali mesuliyet poliçeleri de var” dedi.

İhtiyari mali mesuliyetin kasko sigortaları içinde bulunduğunu vurgulan Yılmaz, “Eğer kişi kasko sigortası yaptırıyorsa, içinde bu teminat var. Yaptırmıyorsa; acentelerimiz ve satış aracıları ‘kasko yaptırmıyorsanız ihtiyari mali mesuliyet, yani trafik tamamlayıcı sigortası yaptırarak teminatınızı arttırabilirsiniz’ diye yönlendiriyor. Bunlar da çok yüksek primlerle alınacak ürünler değil, çok cüzi” şeklinde konuştu.

TRAFİK İLE AYNI FİYAT

Kasım Yılmaz, “İhtiyari mali mesuliyet sigortasının primleri yüksek mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Aşağı yukarı trafik sigortasına ne ödüyorsanız sınırsız alacağınız zaman, benzer fiyatlarla karşılaşıyoruz. Trafik sigortası fiyatları ciddi arttı ama burada sınırsız alıyorsunuz. Düşünün hiçbir sınır yok. Trafik sigortasında 120 bin lira limit varken, burada sınır yok; 10 milyon da ödeyebilir, 20 milyon lira da ödeyebilir. Daha düşük istiyorum derseniz, örneğin, bir milyon, iki milyon liralık teminat alacağım derseniz, primi de düşer.”

SON YILLARDA TALEP ARTTI

Kasım Yılmaz, ihtiyari mali mesuliyet sigortasının önemine de değinerek, şunları söyledi: “Kasko sigortacısı olarak kaskodan hasar ödüyoruz. Karşı taraf eğer kusurluysa, biz de karşı tarafa rücu ediyoruz. Yani o kişiden parayı almaya çalışıyoruz. Ben sigortalıma ödedim ama sen benim sigortalıma zarar verdin, benim bunu senden almam lazım diyoruz. Kişinin maddi durumu yetersiz oluyor, taksitlendirme istiyor veya malvarlığına icra göndermek zorunda kalıyoruz. Bunlardan kurtulmanın tek yolu da ihtiyari mali mesuliyet sigortası almak.”

Kasım Yılmaz, ihtiyari mali mesuliyet sigortasının tüketiciler tarafından fazla bilinmemesinin nedenlerinden de bahsederek, “Yaklaşık 27,5 milyon araç var. Yıl içinde oluşan hasar da bir milyon. Yani bir milyon kişi aslında hasara karışıyor. Geri kalan 26 milyon karışmadığı için çok da bu konuya vakıf değil. Burada daha fazla bilinçlendirme gerekiyor. Bizler trafik sigortası satışında sürekli bunu anlatıyoruz. Zarar görenler de ağızdan ağza birbirlerine anlatmaya başladı. Son yıllarda bu sigortaya inanılmaz bir talep var” dedi.

Exit mobile version