Tele sağlık üzerine çarpıcı araştırma

Yapılan araştırma tele-tıp konusunda hem iyi hem de kötü sonuçlar ortaya koydu. İyi sonuç, uzaktan sağlık hizmeti alanlar memnun. Kötü sonuç ise, tele-sağlık sağlayıcılarının hastaların elektronik sağlık kayıtlarına erişimi olmadığı için sağlıklı bir tanı ve tedavi uygulanamıyor. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren doktorlar da tele-sağlık pazarına daha fazla şirket girdikçe hastalar ve sağlık sistemi için daha geniş sonuçlar doğuracağına dikkat çekiyor.

Editör: Serdar YİĞİTOL

Yapılan araştırmaya göre, tüketiciler, koronavirüs salgını öncesi, küçük acil sağlık ihtiyaçları için tele sağlık ya da bir başka adıyla tele-tıp aracılığı ile görüntülü sağlık hizmeti sunan şirketlere yöneldi. İşverenler de acil servis ziyaretleri de dahil olmak üzere yüz yüze bakımı azaltabileceği umuduyla sanal sağlık hizmetlerini satın almaya başladı.

Michigan Üniversitesi, uzaktan sağlık hizmetleri konusunda kapsamlı bir araştırma yaptı ve sonuçlarını da yayımladı. Araştırma 2016-2019 döneminde 29 bine yakın sanal ziyaret yapan kişilerle yapıldı. Araştırmaya katılan tüm hastaların tıbbi giderleri sigorta şirketi tarafından karşılandı ve sanal ziyaretler, sigorta şirketinin ortak olduğu ve tüketiciye doğrudan tele-sağlık şirketi aracılığı ile yapıldı.

Çok Azı Sonradan Hastaneye Gitti

Araştırmanın sonuçlarına göre, tele-sağlık yoluyla hizmet alan hastaların çok azı sonrasında yine yüz yüze ziyaret gerçekleştirdi. Yüz yüze sağlık hizmeti alanlarda bu oran çok daha yüksek. Araştırmada, tüm hastaların yüzde 1’inden daha azı ziyaretlerinden sonra herhangi bir acil servise başvurdu.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, doğrudan tüketiciye tele-sağlık sağlayıcılarının genellikle hastaların elektronik sağlık kayıtlarına erişimi olmadığını, bu nedenle hastanın tam tıbbi geçmişini veya altta yatan koşulları bilmeyebileceklerini belirtiyor. Uzmanlar, “Hasta, sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlardan hemen randevu alamıyorlarsa sanal sağlık hizmeti kolaylık sağlıyor” diyor.

Tele Sağlığın Maliyetleri Nasıl Etkileyeceği Merak Konusu

Sağlık uzmanları, salgının tele-sağlık hizmetlerinde durumu değiştirdiğine de değinerek, “Salgınla birlikte işler çok değişti ve artık daha fazla birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı, kendileri veya ekiplerinin üyeleriyle tele sağlık ziyaretleri sunuyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerine dayalı tele sağlık modellerinin satış sonrası kullanımı ve bakım maliyetini nasıl etkileyeceği görülecek” diyorlar.

Bazı sigorta uzmanları ise, tele-sağlık hizmeti alan sigortalıların, sigortayı kullanmak yerine doğrudan ödeme yaptığının tespit edildiğini söylüyor. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren doktorlar da tele-sağlık pazarına daha fazla şirket girdikçe hastalar ve sağlık sistemi için daha geniş sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek, tele-sağlık bakımının daha fazla takip ziyaretine yol açabileceğini vurguluyorlar. Uzmanlar, “Hem tele sağlık kullanımını hem de yüz yüze acil bakım hizmetlerini optimize etmemiz gerekiyor” diyor.