Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile devlet destekli ticari alacak sigortasında önemli değişikliğe gidildi. KOBİ’ler, ticari alacak sigorta poliçesini, bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterebilecek.
Haber: Oben ÜNÜVAR
Devlet destekli ticari alacak sigortasında değişikliğe gidildi. KOBİ’ler, ticari alacak sigorta poliçesini, bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterebilecek .
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile devlet destekli ticari alacak sigortasında önemli değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme ile alacak sigortasına iki yeni kavram getirildi. Biri, DDAS Finansman: KOBİ’lere Finansman Sağlanmasına Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası. İkincisi; DDAS Ticari: KOBİ’lerin Ticari Faaliyetlerine Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası.
ALACAK SİGORTASI ŞARTLARI
KOBİ’lerin alacak sigortası yaptırması için şu şartları sağlaması gerekiyor: Sigortaya başvuru tarihinde en az iki yıl önce kurulmuş olmak, Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlamak. Basit usul dışında vergi mükellefi olması. Bir önceki mali yıldaki yılda yurt içi satışlardan elde ettiği cironun 250 milyon TL’den az olması.
Ticari alacak sigortası kapsamında; satıcı ile alıcı arasında satış vadesinin bir satış sözleşmesi veya fatura üzerinde belirtildiği satışlar, dövize endeksli faturalar veya sözleşmeler kapsamındaki satışlar hariç olmak üzere, fatura veya faturaları TL cinsinden kesilen satışlar için sigorta yaptırılabilecek.
Bankadan kredi kullanan KOBİ’ler, DDAS Finansman kapsamında alacak sigortası poliçesini kredi sağlayan kuruluşlara sunabilecek. DDAS Finansman kapsamında, KOBİ ile alıcısı arasındaki satış sözleşmesinden doğmuş alacağın kredi kuruluşuna devredilmesi sonucunda KOBİ’ye finansman sağlanmasına bağlı olarak ticari alacak sigortası kapsamındaki satışlara teminat sağlanabilecek. Sistem kapsamında yalnızca yurt içi satışlardan doğan ticari alacaklara veya KOBİ’ye finansman sağlanması amacıyla yurt içi satışlardan doğan ticari alacakların kredi kuruluşlarına devredilmesi işlemlerine teminat sağlanacak.
HASAR YÖNETİMİNİ ÖRYM YAPACAK
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile alacak sigortasında hasar yönetim sistemi de belirlendi. Buna göre; ticari alacak sigortaları ile ilgili hasarlar Özel Riskler Yönetim Merkezinin (ÖRYM) sorumluluğunda olacak ve hasar dosyaları Merkez tarafından yönetilecek. Merkez, hasar yönetimi konusunda dışarıdan hizmet satın alabilecek. Tazminat ödemesi, Merkez tarafından gerçekleştirilecek. Hasar dosyası, tahsilatın mümkün olmadığının tespit edilmesi veya yasal giderlerin alacak tutarından fazla olması durumlarında Merkez tarafından kapatılabilecek.
ALACAK SİGORTASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
SEDDK, tarafından yayımlanan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ ile yapılan diğer düzenlemeler ise şunlar:
- Özel Riskler Yönetim Merkezi doğrudan poliçe düzenleyebilecek.
- Teminat verilecek alıcılara ilişkin risk değerlendirmesinde kullanılacak kriterler ÖRYM tarafından belirlenecek. Risk değerlendirmesi sonucunda, alıcılardan her birine “1 (en düşük riskli)” ile “6 (en yüksek riskli)” arasında skor verilecek.
- Ticari alacak sigortalarına ilişkin talep, doğrudan ÖRYM’ye, protokol kapsamındaki sigorta şirketlerine veya bu şirketlerin aracılarına iletilir. Risk değerlendirme sürecinde ortaya çıkacak sorgulama ücreti sigorta ettiren veya sigortalı tarafından karşılanır.
- Teminat verilecek alıcıların belirlenmesi amacıyla yapılacak risk değerlendirmesine ilişkin teklif aşamasındaki sorgulama ücreti, risk değerlendirmesi yapılan her bir alıcı için KDV dâhil 15 TL’dir.
- DDAS-Ticari kapsamında prim hesabında, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin beyan ettiği ve son mali yıldaki vadeli satışlarından elde ettiği cirosunun tamamı esas alınır.
- Prim tutarının 3.000 TL’nin altında çıkması durumunda, prim tutarı 3.000 TL olarak kabul edilir.
MUAFİYET LİMİTİ 2.500 TL
- DDAS-Ticari kapsamında prim, ÖRYM veya sigorta şirketi tarafından tahsil edilir. Primin peşin ödenmesi halinde tarife fiyatı üzerinden %10 oranında indirim uygulanır. Prim tutarının, en az %25’i peşin ve geri kalanı en fazla beş taksit olacak şekilde taksitlendirilmesi mümkündür.
- Sigorta dönemi içerisinde meydana gelen zararlar; zararın 2.500 TL’nin altında kalması durumunda sigortalı tarafından, 2.500 TL’yi aşması durumunda ise ÖRYM tarafından ödenir.
- DDAS-Ticari ve DDAS-Finansman ürünleri kapsamında, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen sigorta sözleşmeleri için vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan prim tutarı üzerinden uygulanacak komisyon oranı %17’dir. Söz konusu prim tutarının %12’si ilgili sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın sigorta aracısına ödenir.
- DDAS-Ticari kapsamında ÖRYM tarafından doğrudan düzenlenen poliçelerde herhangi bir komisyon ödemesi veya komisyon oranları kapsamında prim indirimi yapılmaz.
- DDAS-Finansman kapsamında ÖRYM tarafından doğrudan düzenlenen poliçelerde, ÖRYM prim tutarının %12’sini ilgili sigorta aracısına öder.