Sigorta Gazetesi

Ticari alacak sigortasında önemli değişiklik

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile devlet destekli ticari alacak sigortasında önemli değişikliğe gidildi. KOBİ’ler, ticari alacak sigorta poliçesini, bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterebilecek.

Haber: Oben ÜNÜVAR

Devlet destekli ticari alacak sigortasında değişikliğe gidildi. KOBİ’ler, ticari alacak sigorta poliçesini, bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterebilecek .

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile devlet destekli ticari alacak sigortasında önemli değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme ile alacak sigortasına iki yeni kavram getirildi. Biri, DDAS Finansman: KOBİ’lere Finansman Sağlanmasına Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası. İkincisi; DDAS Ticari: KOBİ’lerin Ticari Faaliyetlerine Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası.

ALACAK SİGORTASI ŞARTLARI

KOBİ’lerin alacak sigortası yaptırması için şu şartları sağlaması gerekiyor: Sigortaya başvuru tarihinde en az iki yıl önce kurulmuş olmak, Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlamak. Basit usul dışında vergi mükellefi olması.  Bir önceki mali yıldaki yılda yurt içi satışlardan elde ettiği cironun 250 milyon TL’den az olması.

Ticari alacak sigortası kapsamında; satıcı ile alıcı arasında satış vadesinin bir satış sözleşmesi veya fatura üzerinde belirtildiği satışlar, dövize endeksli faturalar veya sözleşmeler kapsamındaki satışlar hariç olmak üzere, fatura veya faturaları TL cinsinden kesilen satışlar için sigorta yaptırılabilecek.

Bankadan kredi kullanan KOBİ’ler, DDAS Finansman kapsamında alacak sigortası poliçesini kredi sağlayan kuruluşlara sunabilecek. DDAS Finansman kapsamında, KOBİ ile alıcısı arasındaki satış sözleşmesinden doğmuş alacağın kredi kuruluşuna devredilmesi sonucunda KOBİ’ye finansman sağlanmasına bağlı olarak ticari alacak sigortası kapsamındaki satışlara teminat sağlanabilecek. Sistem kapsamında yalnızca yurt içi satışlardan doğan ticari alacaklara veya KOBİ’ye finansman sağlanması amacıyla yurt içi satışlardan doğan ticari alacakların kredi kuruluşlarına devredilmesi işlemlerine teminat sağlanacak.

HASAR YÖNETİMİNİ ÖRYM YAPACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile alacak sigortasında hasar yönetim sistemi de belirlendi. Buna göre; ticari alacak sigortaları ile ilgili hasarlar Özel Riskler Yönetim Merkezinin (ÖRYM) sorumluluğunda olacak ve hasar dosyaları Merkez tarafından yönetilecek. Merkez, hasar yönetimi konusunda dışarıdan hizmet satın alabilecek. Tazminat ödemesi, Merkez tarafından gerçekleştirilecek. Hasar dosyası, tahsilatın mümkün olmadığının tespit edilmesi veya yasal giderlerin alacak tutarından fazla olması durumlarında Merkez tarafından kapatılabilecek.

ALACAK SİGORTASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

SEDDK, tarafından yayımlanan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ ile yapılan diğer düzenlemeler ise şunlar:

MUAFİYET LİMİTİ 2.500 TL

Exit mobile version