spot_img
Cuma, Mayıs 3, 2024

GÜNCEL HABERLER

6 milyar TL net kar, 6,3 milyon poliçe

0
2024 yılının ilk çeyreğini Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 6 milyar TL net kâra ulaşırken; hayat ve hayat dışında toplamda 6,3 milyon poliçe...

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

0
Her ay farklı bir gönüllü firmanın ve LÖSEV dostlarının desteği ile gerçekleşen doğum günü kutlamalarının bu ayki adresi Türkiye’nin ilk holografik eğlence parkı Katılım...

Magdeburger Sigorta, İstanbul’da iş ortaklarıyla buluştu

0
Magdeburger Sigorta, “Bölgeler Buluşması” toplantıları kapsamında İstanbul Avrupa Bölgesi’ndeki iş ortaklarıyla bir araya geldi. Buluşmada sektörün güncel durumu ve Magdeburger Sigorta'nın geleceğe yönelik planları...

Küçük Ressamlardan Büyük Eserler yarışması sonuçlandı

0
Türkiye Sigorta çatısı altında düzenlenen ve Batman’dan Balıkesir’e, İzmir’den Diyarbakır’a ülkenin farklı birçok noktasından 4-13 yaş arası 79 çocuğun katılım sağladığı "Küçük Ressamlardan Büyük...

Dolu afetine karşı yapay zekâ önlemi

0
RS Boyasız Onarım Marka Başkanı Eray Afet “Ülkemizdeki dolu yağışlarındaki artış ve dolayısıyla otomobillere verdiği zararın artışı sebebiyle operasyonel zorluk ve gecikmelerin önüne geçmek...

Quick Sigorta’dan 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

0
Quick Sigorta, Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ulusal egemenliğimizin sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, dünyanın birçok...

Hatay’daki çocuklarla gökyüzünü renklendirdiler

0
Yıkımın en fazla gerçekleştiği Hatay’daki konteyner kentlerde yaşayan çocuklarla buluşan RS Otomotiv Grubu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uçurtma şenliğiyle kutladı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Türkiye Sigorta’nın ‘Sağlık’ reklam filmi yayında

0
Türkiye Sigorta'nın “Sağlık” temalı yeni reklam filmi yayına girdi. “Eğer koskoca bir ülkenin adını taşıyorsan, sorumluluğun büyük. Hele ki mesele sağlıksa…” mesajıyla başlayan reklam...

HDI Sigorta’dan staj desteği

0
HDI Sigorta, sosyal sorumluluk bilinciyle öğrencilere destek oluyor. Şirket, kuruluş tarihi itibarıyla 2024 yılı içerisinde kıdem yılını dolduran ve dolduracak olan acenteleri adına Türk...

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...
GenelTicari alacak sigortasında önemli değişiklik

Ticari alacak sigortasında önemli değişiklik

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile devlet destekli ticari alacak sigortasında önemli değişikliğe gidildi. KOBİ’ler, ticari alacak sigorta poliçesini, bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterebilecek.

Haber: Oben ÜNÜVAR

Devlet destekli ticari alacak sigortasında değişikliğe gidildi. KOBİ’ler, ticari alacak sigorta poliçesini, bankalardan kredi kullanırken teminat olarak gösterebilecek .

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), tarafından Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile devlet destekli ticari alacak sigortasında önemli değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme ile alacak sigortasına iki yeni kavram getirildi. Biri, DDAS Finansman: KOBİ’lere Finansman Sağlanmasına Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası. İkincisi; DDAS Ticari: KOBİ’lerin Ticari Faaliyetlerine Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası.

ALACAK SİGORTASI ŞARTLARI

KOBİ’lerin alacak sigortası yaptırması için şu şartları sağlaması gerekiyor: Sigortaya başvuru tarihinde en az iki yıl önce kurulmuş olmak, Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini sağlamak. Basit usul dışında vergi mükellefi olması.  Bir önceki mali yıldaki yılda yurt içi satışlardan elde ettiği cironun 250 milyon TL’den az olması.

Ticari alacak sigortası kapsamında; satıcı ile alıcı arasında satış vadesinin bir satış sözleşmesi veya fatura üzerinde belirtildiği satışlar, dövize endeksli faturalar veya sözleşmeler kapsamındaki satışlar hariç olmak üzere, fatura veya faturaları TL cinsinden kesilen satışlar için sigorta yaptırılabilecek.

Bankadan kredi kullanan KOBİ’ler, DDAS Finansman kapsamında alacak sigortası poliçesini kredi sağlayan kuruluşlara sunabilecek. DDAS Finansman kapsamında, KOBİ ile alıcısı arasındaki satış sözleşmesinden doğmuş alacağın kredi kuruluşuna devredilmesi sonucunda KOBİ’ye finansman sağlanmasına bağlı olarak ticari alacak sigortası kapsamındaki satışlara teminat sağlanabilecek. Sistem kapsamında yalnızca yurt içi satışlardan doğan ticari alacaklara veya KOBİ’ye finansman sağlanması amacıyla yurt içi satışlardan doğan ticari alacakların kredi kuruluşlarına devredilmesi işlemlerine teminat sağlanacak.

HASAR YÖNETİMİNİ ÖRYM YAPACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile alacak sigortasında hasar yönetim sistemi de belirlendi. Buna göre; ticari alacak sigortaları ile ilgili hasarlar Özel Riskler Yönetim Merkezinin (ÖRYM) sorumluluğunda olacak ve hasar dosyaları Merkez tarafından yönetilecek. Merkez, hasar yönetimi konusunda dışarıdan hizmet satın alabilecek. Tazminat ödemesi, Merkez tarafından gerçekleştirilecek. Hasar dosyası, tahsilatın mümkün olmadığının tespit edilmesi veya yasal giderlerin alacak tutarından fazla olması durumlarında Merkez tarafından kapatılabilecek.

ALACAK SİGORTASINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

SEDDK, tarafından yayımlanan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ ile yapılan diğer düzenlemeler ise şunlar:

  • Özel Riskler Yönetim Merkezi doğrudan poliçe düzenleyebilecek.
  • Teminat verilecek alıcılara ilişkin risk değerlendirmesinde kullanılacak kriterler ÖRYM tarafından belirlenecek. Risk değerlendirmesi sonucunda, alıcılardan her birine “1 (en düşük riskli)” ile “6 (en yüksek riskli)” arasında skor verilecek.
  • Ticari alacak sigortalarına ilişkin talep, doğrudan ÖRYM’ye, protokol kapsamındaki sigorta şirketlerine veya bu şirketlerin aracılarına iletilir. Risk değerlendirme sürecinde ortaya çıkacak sorgulama ücreti sigorta ettiren veya sigortalı tarafından karşılanır.
  • Teminat verilecek alıcıların belirlenmesi amacıyla yapılacak risk değerlendirmesine ilişkin teklif aşamasındaki sorgulama ücreti, risk değerlendirmesi yapılan her bir alıcı için KDV dâhil 15 TL’dir.
  • DDAS-Ticari kapsamında prim hesabında, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin beyan ettiği ve son mali yıldaki vadeli satışlarından elde ettiği cirosunun tamamı esas alınır.
  • Prim tutarının 3.000 TL’nin altında çıkması durumunda, prim tutarı 3.000 TL olarak kabul edilir.

MUAFİYET LİMİTİ 2.500 TL

  • DDAS-Ticari kapsamında prim, ÖRYM veya sigorta şirketi tarafından tahsil edilir. Primin peşin ödenmesi halinde tarife fiyatı üzerinden %10 oranında indirim uygulanır. Prim tutarının, en az %25’i peşin ve geri kalanı en fazla beş taksit olacak şekilde taksitlendirilmesi mümkündür.
  • Sigorta dönemi içerisinde meydana gelen zararlar; zararın 2.500 TL’nin altında kalması durumunda sigortalı tarafından, 2.500 TL’yi aşması durumunda ise ÖRYM tarafından ödenir.
  • DDAS-Ticari ve DDAS-Finansman ürünleri kapsamında, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen sigorta sözleşmeleri için vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan prim tutarı üzerinden uygulanacak komisyon oranı %17’dir. Söz konusu prim tutarının %12’si ilgili sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın sigorta aracısına ödenir.
  • DDAS-Ticari kapsamında ÖRYM tarafından doğrudan düzenlenen poliçelerde herhangi bir komisyon ödemesi veya komisyon oranları kapsamında prim indirimi yapılmaz.
  • DDAS-Finansman kapsamında ÖRYM tarafından doğrudan düzenlenen poliçelerde, ÖRYM prim tutarının %12’sini ilgili sigorta aracısına öder.

İLGİLİ HABERLER