TSB Başkanı Atilla Benli, trafik sigortası hakkında açıklamalar yaptı. Trafik sigortasında bir kereye mahsus olmak üzere tavan artışa ihtiyaç olduğunu, orijinal yedek parça konusuna ve değer kaybı tazminatına da çözüm bulunması gerektiğini belirten Benli, artık kişiye bağlı trafik sigortasına geçilmesi gerektiğini açıkladı.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, kişiye bağlı trafik sigortasına geçilmesi gerektiğini söyledi. Benli, trafik sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Trafik bizim makus talihimiz” diyerek, çok kişiyi ilgilendirdiği için popüler olduğunu kaydetti.
2021 yılında trafik sigortalarında ortalama fiyat artışının yüzde 3, ortalama fiyatın da 721 lira olduğunu ifade eden Benli, kasko sigortasında ise ortalama fiyatın 2 bin 4 lira olduğunu, kaskoda yüzde 23’lük bir artış yaşandığını vurgulayarak, “Kaskoda serbest tarife var, trafikte zorunlu tarife var. Dolayısıyla enflasyonun altında bir artıştan, aslında reelde hiç artmamış bir üründen bahsediyoruz. Buradan baktığımızda fiyatta bir artışa ihtiyaç var. Hasar prim oranına bakıyoruz, 100 liralık prime karşılık eylül ayı itibariyle 103 lira hasar ödemişiz. Direk hasar olarak söylüyorum. Bu rakamın 115’le çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
TAVAN ARTIŞA İHTİYAÇ VAR
Atilla Benli, 2022’de, aylık yüzde 1,25’e denk gelecek prim artışı yayınlandığını, bu artışların her sene olduğunu, ancak tavan artışa ihtiyaç bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü yedek parçada kurdaki artış nedeniyle maliyet yüzde 60 arttı. Bir de yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte eşdeğer parça yerine orijinal parça kullanılacak. Eşdeğer parça, aslında, sertifikası olan, orijinale eşdeğer demek. Tek özelliği yurt dışından gelmiyor olması. Yurt içi yatırımcılarımızı da aslında bu anlamda yatırım yapmaya yöneltiyor. Hatta önceki yönetmeliklerde yüzde 20 yerli parça olacak deniyordu. Bununla ilgili hem yerli üretimi teşvik etmek hem de maliyeti azaltmak açısından eşdeğer parça konusunun tekrardan değerlendirilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz. Yeni ekonomik modele bakıyoruz; ithalata bağımlılıktan kurtulmamız, cari açığın azaltılması gereken bir dönemdeyiz. Burada mutlaka bir çözüm bulunacaktır. Bu, vatandaşın da faydasına olacak. Şimdi kaliteden ödün vermeden bir çözüm bulunacağını tahmin ediyorum. Çok da uzun sürmeyecektir.”
DEĞER KAYBI YENİDEN HESAPLANMALI
Atilla Benli, yeni düzenleme ile yüzde 61 yedek parça artışı, yüzde 12 de değer kaybından kaynaklı artış olacağına dikkat çekerek, değer kaybı tazminatının yeniden hesaplanması gerektiğini söyledi. “Bizim orada tek itirazımız değer kaybı tazminatının ikinci eli olmayan araçları da kapsaması” diyen Benli, şu açıklamaları yaptı:
“Değer kaybı tazminatı piyasa rayici olmayan araçları da kapsıyor. Bir de 170 bin kilometreye gelmiş bir araçta nasıl bir değer kaybı olabilir? 5.000 kilometrede olan ile 170 bin kilometrede olan arasındaki fark yüzde 20. Bunların hepsi maliyeti artıran unsurlar. Bugün olmasa yarın vatandaşa bu yansıyacak. Elbette sürdürülemez. Bunlarda ufak tefek oynamalara ihtiyaç var. Çünkü bizde trafik havuz olarak yönetildiği için iyi sürücü ile kötü sürücü aynı havuzun içinde.”
KİŞİYE BAĞLI TRAFİK SİGORTASINA GEÇMELİYİZ
Asıl odaklanılması gereken konunun kötü sürücü ile iyi sürücünün ayrılıp, buna göre trafik sigortasının yeniden tasarlanması gerektiğini kaydeden Benli, “Kişiye bağlı trafik sigortasına geçmemiz lazım. Araç kaza yapmıyor ki, kişi yapıyor, ama bizim şu anki sistemimiz araç üzerinden takip ediliyor. Dolayısı o aracın sigortası yapılırken onun geçmişine göre fiyat artıyor, azalıyor. Bunu engellemek için daha adil bir sistem kurmak için de İçişleri Bakanlığımızın böyle bir çalışması vardı. Biz de TSB olarak destekliyoruz. Bununla ilgili çalışmamız da hazır; kişiye özel yani, ehliyete bağlı trafik sigortası.”