Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, trafik sigortası genel şartlarındaki değişikliklerin maliyetleri artıracağını, bunun üzerine kur, enflasyon ve asgari ücretteki artış da eklenince trafik sigortasında alınan primin yetersiz hale geldiğini belirterek, “Bizim teminatların genişletilmesinden yana bir şikayetimiz yok ama siz teminatları genişletirken tavan primleri, enflasyon artışının, döviz kurlarındaki artışın çok altında tutarsanız o zaman biz ciddi bir finansman problemine giriyoruz. Bizim 2022’de, aylık1.25 aylık tavan prim artışları yeterli olmadığı gibi tam tersi mutlaka ek bir revizyon gerekiyor ki, maliyetleri karşılayabilelim” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, trafik sigortasında yeni uygulamaya giren genel şartlar hakkında değerlendirmelerde bulundu Erdoğan, genel şartlarda üç önemli değişiklik olduğunu belirterek, bunlardan birinin maddi tazminat kapsamında araç onarımlarında orijinal yedek parça kullanımı olduğunu söyledi. Öncesinde eşdeğer yedek parça kullanımına izin verilirken yeni düzenleme ile artık onarımlarda orijinal parça kullanılacağını ifade eden Erdoğan, sigortalının izni halinde eşdeğer parça kullanımına izin verileceğini kaydetti. Erdoğan, “Yeni şartlarla birlikte bundan sonra artık araçlara orijinal parça takılması esas. Eğer araç sahibi muvafakat verirse ancak ve ancak sigorta şirketi eşdeğer parça kullanabilir ki, kimse vermeyeceği için aslında orijinal parça kullanımı zorunlu hale geldi gibi gözüküyor” dedi.
ORİJİNAL PARÇA DOĞRU BİR DÜZENLEME OLDU
Koray Erdoğan, orijinal parça kullanımını doğru bir düzenleme olarak gördüğünü söyleyerek, şu açıklamaları yaptı:
“Tüketici lehine bir düzenleme olduğunu düşünüyorum. Tabi ki, bunların sigorta şirketlerine bir maliyeti olacak ancak tüketici lehine bir düzenleme oldu. Çünkü zaman zaman bazı mağduriyetler yaşanabiliyor. Bakın, siz trafikte seyir halindesiniz, kusurunuz yokken, gelip size kusurlu bir şekilde çarpıyorlar. Aracınız zarar görüyor, bir de üstüne üstlük siz daha sonrasında aracın tamir sürecinde mağdur olabiliyorsunuz. Artık bu kalktı, tamamen sizin aracınız orijinal eşdeğer parçayla değiştirilecek.”
Koray Erdoğan, trafik sigortasında ikinci önemli değişikliğin ise bedeni tazminatlar tarafında olduğunu vurgulayarak, “Hem yargı uygulamaları hem tahkim uygulamaları birbirinden çok farklıydı. Şimdi bir standart getirildi. Bu da yine sektöre ek bir maliyet getirecek gibi gözüküyor. Burada da tüketici lehine önemli düzenleme yapıldı” dedi.
Koray Erdoğan, “Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerinin daha düşük tazminat ödeyeceği iddia ediliyor, bu doğru mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Kesinlikle öyle değil. Her şeyden önce zaten aktif dönem 18-65 yaşa çekildi, bunun için tazminat artışı olacak. Bunun dışında 1.8 teknik faiz talep ederken SEDDK iskonto oranını 1.65’e çekti. Burada da bizim ödeyeceğimiz tazminatlarda azalış değil aksine artış olacaktır.”
DEĞER KAYBI MALİYETLERİMİZİ ARTIRACAK
Koray Erdoğan, trafik sigortasında önemli değişikliklerden birinin de değer kaybı tazminatında yaşandığına değinerek, şu açıklamaları yaptı:
“Değer kaybı tarafı genel şartlardaki en radikal değişiklerden bir tanesi oldu. Maliyetlerimizi de artıran bölüm olacak. Bir kere tüm araçlar artık değer kaybı tazminatı için başvurabilecek. 165.000 kilometre üstü araçlarda değer kaybı söz konusu olmuyordu, o da dahil edildi. Dolayısıyla bu değişiklikler bize ciddi bir maliyet artışı getirdi ama avantajı ne oldu, değer kaybında da bir standart getirildi. Vatandaşın da mağduriyetini gidermiş oluyoruz. Değer kaybına baktığınız zaman, farklı farklı hesaplama yöntemleri vardır; bu hesaplama yöntemlerinde de standart sağlandı. Ben bunu da olumlu bir düzenleme olduğunu düşünüyorum. Bir bütün olarak baktığım zaman trafik sigortasındaki düzenleme, belki sigorta sektörünün görüşünü yansıtmıyor ama bence adil ve tüketici lehine bir düzenleme oldu. Tabi bu benim kendi kişisel görüşüm. Ben şöyle bakıyorum, bizim mağdur olan tarafa gerçek anlamda ve tam olarak bir hizmet veriyor olmamız lazım. Ama bunun karşılığında mutlaka prim de alıyor olmamız lazım. Bizim sıkıntımız orada. Bu tazminatlar için doğru prim alabiliyor muyuz? Alamıyoruz.”
HASARLARI ÖDEYELİM GEREKEN PRİMİ DE ALALIM
Koray Erdoğan, trafik sigortası şartlarındaki değişikliklerin önümüzdeki dönem hem sigorta şirketlerine hem de tüketiciye yansımalarına da değinerek, “Bizim teminatların genişletilmesinden yana bir şikayetimiz yok ama siz teminatları genişletirken tavan primleri, enflasyon artışının, döviz kurlarındaki artışın çok altında tutarsanız o zaman biz ciddi bir finansman problemine giriyoruz” dedi.
Tazminatları ödeyebilmek için prim girdisi olması gerektiğine dikkat çeken Koray Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi maliyetlere bakalım. Parça maliyetleri, Türkiye Sigorta Birliğinin yapmış olduğu bir çalışmaya göre kasım sonu itibariyle sadece yedek parça maliyetlerinde yüzde 37’lik bir artış var. Bugün baktığınız zaman bu yüzde 50’yi aşmış olacak. Bizim hasar maliyetlerimizi oluşturan iki unsur var. Biri kur, diğeri asgari ücret. Şimdi asgari ücrette de ciddi bir artış konuşuluyor. Bizim trafikte ödediğimiz maddi tazminatların yüzde 65’i maddi, yüzde 35’i bedeni tazminatlardan oluşuyor. Maddi tazminatların yüzde 40’ı da işçilik ücreti. Bedeni tazminatlarda ise bütün hesaplama asgari ücret üzerinden yapılıyor. Asgari ücrette yüzde 40’lık artış bedeni tazminatlarda da yüzde 40’lık artış anlamına geliyor. Buna karşılık trafik sigortasında tavan prim ne kadar arttı? 2021’de yüzde 12 arttı, 2022’de de yüzde 15 artacak. Kurdaki artışı, enflasyonu ve genel şartların etkisini koyduğunuz zaman yüzde 47’ye yakın bir maliyet artışı var ki, bunun içinde aralık ayı gelişmeleri yok. Bizim talebimiz şu. Tamam kesinlikle tüketiciler mağdur edilmez, biz bütün hasarlar zamanında karşılayalım ki, böyle yapıyoruz zaten, ama bunun karşısında alınması gereken prim de alalım.”
HERKES TAVAN PRİME YAKLAŞTI
Koray Erdoğan, sigorta sektörünün tüm sektörlere ve kişilere hizmet verdiğini, sektörün sene sonu itibariyle 50-55 milyar TL tazminat ödeyeceğini belirterek, “Bu da şu anlama geliyor; günlük 150 milyon TL civarında tazminat ödemesi var. Bu hasar ödemeleri ile biz devletin, firmaların, kişilerin üzerindeki yükü alıyoruz, mağduriyetleri gideriyoruz. Bizim bu mağduriyetleri giderebilmemiz için finansal anlamda güçlü olmamız gerekiyor. Biz finansal anlamda güçlü olamadığımız gün bu hizmetleri veremiyor olacağız” şeklinde konuştu.
Koray Erdoğan, maliyetlerdeki artış nedeniyle bugün trafik sigortasında herkesin tavan prime yaklaştığını da vurgulayarak, şirketlerin uyguladığı fiyatlarda bir anormallik olmadığını kaydetti. Sektörün sadece fiyat artışlarını yansıttığına dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurun yüzde 95 arttığını konuşuyoruz ama ortalama araç değerleri de artmış. 2019’da ortalama araç bedeli 105 bin lira iken bugün 290 bin TL’ye gelmiş. Neredeyse yüzde 180 artış var. Parça maliyetlerine, enflasyona, asgari ücrete bakıyorsunuz; bunların hepsi bizim maliyetlerimize yansıyor. Biz hangi sektörde şunu diyoruz; fiyatlar düşsün, fiyatları sabitleyelim. Peki o zaman biz bu maliyetleri nasıl karşılayacağız? Sigorta şirketlerinin bu faaliyetlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için mutlak doğru bir prime satıyor olması gerekiyor. Ben o yüzden şunu söylüyorum; bizim 2022’de 1.25 aylık tavan prim artışları yeterli olmadığı gibi tam tersi mutlaka ek bir revizyon gerekiyor ki, maliyetleri karşılayabilelim.”
MALİYET UNSURLARI FİYATLARA YANSIMADI
Koray Erdoğan, sigorta şirketlerinin karşı karşıya kaldıkları maliyet unsurlarını fiyatlara yansıtmadığını da kaydederek, “Mali tablolara bakarsanız, eylül itibariyle sektörün zararı 1 milyar lira oldu. Hasar prim yüzde 109’a çıkmış. Bunu diğer masrafları koyduğunuz zaman yüzde 125’lere çıkıyor. Bu şu anlama geliyor; eylül 2021 itibariyle ben aldığım 100 TL için 125 TL masraf yapmışım. Yıl sonuna geldiğim zaman ben bu oranın daha da artacağını düşünüyorum. Şimdi ortada gerçekten karlılık var ise bunu konuşalım, biz de fedakarlık yapalım ama şimdi zararın olduğu ve halihazırda sigorta şirketlerinin fedakarlık yaptığı bir branşta bizim halen daha primleri indirelim, bu primler fazla diyor olmamızın teknik bir açıklaması yok. Teknik açıklama yaparlarsa ben de bir sigorta şirketinin yöneticisi olarak memnuniyetle arkalarında dururum” dedi.