Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve TSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, 1 Mayıs’ta, trafik sigortalarında uygulamaya giren yeni sistem ve Anayasa Mahkemesi’nin trafik sigortasına yönelik iptal kararının sonuçları hakkında açıklamalar yaptı. Yaşar, iptal kararının değer kaybında yüzde 25-75 arasında bir maliyet artışı yaratacağını, bedeni hasarlarda ise yüzde 35’lik sektöre ilave yük getireceğini söyledi.
Editör: Aytaç NALLAR
Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve TSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, trafik sigortasında önümüzdeki dönemde hasar maliyetlerine odaklanılması gerektiğini söyledi. Yaşar, 1 Mayıs’ta, trafik sigortalarında uygulamaya giren yeni sistem ve Anayasa Mahkemesi’nin trafik sigortasına yönelik iptal kararının sonuçları hakkında açıklamalar yaptı.
Ahmet Yaşar, 1 Mayıs’tan itibaren trafik sigortasında aylık artışların yüzde 2’lere düşürüldüğünü hatırlatarak, “Bu değişiklik olmasaydı sigorta sektörünün 2023 yılında üretmeyi planladığı trafik sigortası primi 96.9 milyar lira civarında olacaktı. Değişiklikle bu rakam 93 milyar liralara inecek. Biz aslında, yeni tarife ile sigortalılar lehine 3 milyar liralık bir indirim yaratmış oluyoruz” dedi.
REZERVLER ARTTIKÇA ZARAR DA ARTIYOR
Ahmet Yaşar, Anayasa Mahkemesi’nin, trafik sigortası genel şartlarında yaptığı iptaller konusuna da değinerek, iptal kararının sigorta sektörü açısından sürpriz olduğunu kaydetti. Trafik sigortasında, maliyetlerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sene başında asgari ücrette yapılan bir artış var. Asgari ücret, trafik sigortasının en önemli hesap parametrelerinden birisi; özellikle bedeni hasarlarda. Bizlerin henüz ödenmemiş hasarlar için ayırdığımız muallak rezervlerimiz var. Bu tazminatları ödemek üzere bunlara karşılık ayırıyoruz. Buna da muallak rezervleri deniyor ve bunlar her asgari ücret artışında yeniden artıyor. 2022 yılında, trafik sigortalarından dolayı teknik zarar 12 milyar lira civarında. Yani sigortacılar trafik sigortası satışlarından herhangi bir kar elde etmiyorlar. Önümüzdeki dönemde asgari ücrete yeni bir zam konuşuluyor. Bir taraftan maliyetlerdeki bu artışlar, diğer taraftan Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı nedeniyle; ortaya çıkan yeni maliyetler önümüzdeki dönem için trafik sigorta arzındaki sürdürebilirlik konusunda ciddi problemler yaratıyor. Özellikle bu muallak rezervlerin bu manada yükselme eğiliminde olması zararı da artıracak.”
SONUÇTA KARAR VERECEK OLAN YARGI
Ahmet Yaşar, “Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası siz hangi parametrelere göre hasarları hesaplayıp, ödüyorsunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Şu anda genel şartlar yürürlükte olduğu için bizim görüşümüze göre hesaplama süreçlerinde bir değişiklik olmaması gerekiyor. Biz şu anda bir rezerv karşılık ayırıyoruz. Bunun etkilerini hesaplıyoruz, temkinlilik esasıyla bu konuya yaklaşıyoruz, ama hem değer kaybı konusunda hem de bedeni hasarlar konusunda hesaplama mantığında bir değişiklik beklentisi içerisinde değiliz. Sonuçta karar verecek olan yine yargı. Ortaya çıkacak kararlar, bizim bundan sonraki şekillenmemizi sağlayacak.”
HASAR MALİYETLERİNE ODAKLANMALIYIZ
Ahmet Yaşar, iptal kararının olası etkilerine de değinerek, değer kaybında yüzde 25-75 arasında bir maliyet artışı yaratacağını, bedeni hasarlarda ise yüzde 35’lik sektöre ilave yük getireceğini söyledi. Beklenen asgari ücretin yüzde 50’ler mertebesinde olacağına dikkat çeken Yaşar, “Bizler aslında trafik sigortasında prim artışlarını da çok tasvip etmiyoruz. Çünkü iyi risklerin sistemden dışarı çıkması sonucunu doğurabiliyor. Bizim bundan sonra yapmamız gereken, maliyetlere odaklanmak. Trafik sigortasında hasar frekansı 4,5-5’lerde. Bu şu demek; 100 kişiden 5’i kaza yapıyor. Dolayısıyla bizim hep birlikte hasar maliyetlerine odaklanmamız, hasardaki bu gereksiz şişmelerin üzerine gitmemiz lazım” dedi.