TÜSİAD, ‘İşletme Risklerinin Yönetimi ve Sigortacılık Sistemine Devri’ başlıklı yeni bir rapor yayımladı. Riskin sigortaya devredilmesinde izlenecek stratejiye detaylı yer verilen raporda, doğru teminatların belirlenmesi ve eksik sigorta kavramına da vurgu yapıldı.
TÜSİAD, ‘İşletme Risklerinin Yönetimi ve Sigortacılık Sistemine Devri’ başlıklı yeni bir rapor yayımladı. Raporda, tüm kurumların doğal afetlerin yanında operasyonel, makroekonomik, fiziki riskler başta olmak üzere bilgi güvenliği ve bilgi sistemlerinin sürekliliği riskleri, tedarikçi riskleri gibi çok çeşitli risklerle çevrelendiği belirtilerek, riskleri etkili bir şekilde yönetemeyen kurumların, finansal kayıplardan itibar kaybına, operasyonel aksamalara, hukuki sorunlara, iş ortakları ve paydaşlarıyla uyuşmazlıklara kadar bir dizi olumsuz sonuçla karşılaşabileceği; hatta, bu olumsuz etkilerin işletmenin devamlılığını da tehdit edebildiği ifade edildi.
Raporda, risklerin yanında, işletmelerin orta vadede önlem alması gereken yükselen riskler de olduğu vurgulanarak, “Bunlar arasında, jeopolitik riskler, dijital dezenformasyon, bulaşıcı hastalıklar, anti-mikrobiyal direnç, yapay zekâ, mevzuat riskleri, beceri eksikliği ve yeniden istihdam zorluğu gibi riskler sayılabilir” denildi.
RİSK YÖNETİMİNDE BİRİNCİ BASAMAK
Raporda, risk yönetiminde birinci basamak olarak adlandırılan ve işletme bünyesinde kurulacak risk yönetimi sürecinin, kurumların hedeflerine ulaşmasında ve devamlılıklarında en az sigorta çözümleri kadar etkili olduğu da belirtildi.
İki bölümden oluşan ‘İşletme Risklerinin Yönetimi ve Sigortacılık Sistemine Devri’ raporunun birinci bölümünde işletmelerin kendi bünyelerinde risklerini doğru yönetebilmeleri anlatılırken; ikinci bölümde riskin sigortaya devredilmesinde izlenecek stratejiye detaylı yer veriliyor.
EKSİK SİGORTAYA VURGU
Raporun, işletme risklerinin sigortacılık vasıtasıyla devri bölümünde doğru teminatların belirlenmesi ve eksik sigorta kavramına vurgu yapılarak, “İşletmeler için uygun teminatları seçmek, bir riskin ortaya çıkması durumunda mali zararları en aza indirmek adına kritik bir rol oynar. Doğru bedelle teminatları oluşturmak ise işletmelerin karşılaşabileceği hasar durumunda sigorta ürünlerinden tam faydalanabilmeleri adına kritiktir. Bu noktada, işletmelerin karşılaştıkları riskleri kur dalgalanmaları, yerine koyma maliyetlerindeki artış gibi mevcut ekonomik şartlar altında değerlendirmeleri ve ardından bu risklere uygun teminatlar belirlemeleri, sigorta uygulamalarının etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar” denildi.
İŞLETMELERE SİGORTA ÖNERİLERİ
Raporda, işletme risklerinin sigorta sistemine devri konusunda önerilerde de bulunuyor.
Doğru Sigorta Aracısı Seçimi: İşletmeler sigorta aracısını seçerken fiyatlandırmanın yanı sıra; uzmanlık/deneyim, ürün çeşitliliği ve referanslar gibi diğer unsurları da gözetmelidir.
Sigortalanabilir Varlıkların Belirlenmesi ve Envanteri: Risk Yönetimi yoluyla işletmenin varlıklarını ve gelir sağlama kapasitesini hangi risklerin tehdit ettiğinin belirlenmesidir.
Doğru Ürün ve Teminatların Belirlenmesi: İşletmelerdeki binalar, makineler ve elektronik cihazlar gibi teminat altına alınacak rizikoları için doğru sigorta ürünlerinin seçilmesidir.
Sigorta Fiyatlamasına Etki Eden Faktörler: Yangın Sigortalarında; faaliyet kolu, riski Yönetimi faaliyetleri, doğal afet riskleri, teminatlar vb. olarak özetlenebilir
Doğru Teminat Bedellerinin Belirlenmesi ve Eksik/Aşkın Sigorta: Poliçelerin doğru bedelden düzenlenerek hasar sırasında eksik/aşkın sigorta uygulamalarından korunmaktır.
Sigorta Şirketleri ile Hasar Yönetimi: Sigorta mekanizması, sigortalıların operasyonlarının bir an önce devam edebilmesi için gerekli aksiyonlarının alınmasını sağlayacaktır.