Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, deniz sigortalarındaki gelişmeler ve son dönemde dövizde yaşanan gelişmelerin tekne sigortaları üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Teker, “Sigortalı olan tüm tekne sahiplerini hassasiyetle ikaz etmek istiyoruz ki piyasayla uygun sigorta bedellerini tespit etmeleri gerekiyor” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, tekne sahiplerini, sigorta bedellerini artırmaları konusunda uyardı. Teker, deniz sigortalarındaki gelişmeler ve son dönemde dövizde yaşanan gelişmelerin tekne sigortaları üzerindeki etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ufuk Teker, teknelerde sigorta bedellerinin arttığını belirterek, tekne sahiplerinin uygun sigorta bedellerini tespit etmeleri gerektiğini söyledi. “Sigortalı olan tüm tekne sahiplerini hassasiyetle ikaz etmek istiyoruz ki piyasayla uygun sigorta bedellerini tespit etmeleri gerekiyor” diyen Ufuk Teker, sigortacıların da bu konuda sigortalıları uyarmaları gerektiğinin altını çizdi.
Sigortacıların otomatik olarak bedel artışı yapmayacağını ifade eden Teker, “Bedel artışı yapmak teknenin kendi sahibinin uhdesinde olan bir husustur. Tekne sahiplerinin sigorta bedellerini artırıp, piyasa rayicine uygun hale getirmeleri doğru olacaktır” şeklinde konuştu.
YOĞUN PRİM ARTIŞI BEKLEMİYORUM
Ufuk Teker, sigorta primlerine de değinerek, tekne sigortaları piyasasında, dünya genelinde son 4-5 yıl hep artış trendi yaşandığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Son 4-5 yıl içerisinde yaklaşık olarak yüzde 40-50 oranında primler yukarıya doğru arttı. Şuanda aslında hasar prim oranlarına baktığımızda tekne sigortacıları için çok sert bir piyasa şartı olduğunu söyleyemeyiz. Alınan primler ödenen hasarları karşılar nitelikte, dengeye oturmuş durumda. Ben önümüzdeki birkaç yıl çok yoğun prim artışı olmayacağını düşünüyorum tekne sigortalarında. Tekne bedelleri iki katına çıkmış ve sigortalının cebinden çıkacak olan prim bir miktar artacak olsa da büyük bir prim artışı yaşanmayacaktır.”
NAVLUN FİYATLARI SİGORTAYI ETKİLEDİ
Ufuk Teker, dünya deniz ticaretindeki gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, artan navlun fiyatlarına dikkat çekti. Dünya ticaretinin yüzde 90’ının deniz yoluyla taşındığını, artan navlun fiyatlarına rağmen hala çok ekonomik bir taşıma modeli olduğunu belirten Teker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Navlun artışının tetiklenmesi geçen yılın mart-nisan aylarında oldu. Petrol fiyatları o kadar dibe indi ki, depolanacak alan bulunamadı. O dönemde çok büyük ölçekli tankerler, yük sahipleri tarafından kiralanarak, navlun fiyatlarında bir tavan yaşandı. Sonrasında tersanelere verilen yeni gemi siparişleri ve hurdaya giden gemi arasındaki korelasyon navlun fiyatlarını çok ciddi anlamda etkiledi. 2020’de adetsel olarak çok olmasa bile tonaj anlamında çok büyük bir artışa isabet etti. Akabinde tanker navlunlarında da gene aşağıya doğru bir iniş oldu. Pandemi ile birlikte bu sefer limanlardaki gümrük süreleri uzadı. Karantina sebebiyle gemiler gittikleri limanlarda çok uzun süre kalmak zorunda kaldı. Liman işçilerinin sayısı ve çalışma süreleri kısıtlandığı için bazı otoriteler de gemi kabul etmeme yönünde karar alınca limanlarda sıkıntılar yaşandı. Bu da tedarik zincirinde aksamalara neden oldu.”
Ufuk Teker, bu durumun sigortayı da etkilediğini belirterek, “Tabi her şey emtia fiyatlarıyla ilintili. Aslında emtiayı nasıl etkiliyor diye bakacak olursak, bazı navlun taşıma ücretleri şu anda navlun fiyatından daha az. Yani 10 bin dolarlık basit büyük getiriyorsunuz, navlunu ile malın bedeli neredeyse eşit durumda. Bu da tabii sigortalama durumunda primleri yukarıya doğru hareket ettiriyor” dedi.