Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, yeni düzenleme ile vakıf ve sandıkların birikimlerini BES’e aktarımı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Obalı, vakıf ve sandıklara sürdürülebilirlikleri için yeni bir fırsat penceresi daha açıldığını belirterek, “Vakıf ve sandıkların biriktirdikleri paraların BES’e aktarılması, daha şeffaf ve sürdürülebilir modelde devamını sağlamak buradaki temel amaç” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, vakıf ve sandıklara, birikimlerini Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarım hakkından yararlanmalarını önerdi. Dernek, vakıf, sandıkların üyelerinin BES’e aktarımının şartları Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile netleşti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayımlanan yönetmelik uygulamaya girdi. Dernek, vakıf ve sandık üyeleri ister kendi istekleri isterse de grup halinde birikimlerini BES’e aktarabilecek.
AKTARIM KONUSUNDA KENDİLERİ DE İSTEKLİ
Özgür Obalı, yeni uygulama hakkında değerlendirmelerde bulundu. Obalı, 2007 yılında vakıf ve sandıklara aktarım hakkı tanındığını hatırlatarak, yeni düzenleme ile vakıf ve sandıklara sürdürülebilirlikleri için yeni bir fırsat penceresi daha açıldığını söyledi. Obalı, “Sürdürülebilirlik derken; sigortacılığı biz her zaman finansal sürdürülebilirliğin en önemli parçası ve yapı taşı olarak görüyoruz. Bu düzenleme de ona hizmet ediyor” dedi.
Obalı, vakıf ve sandıkların aktarım sürecinin 2007’de çıktığını, uzatmalarla 2015 yılında sona erdiğini ifade ederek, yeni düzenleme ile o dönemde bundan yararlanamayan vakıf ve sandıklara yeni bir hak verildiğini kaydetti. Obalı, “Bundan yararlanmak için kendileri de bu konuda istekli olduklarını ifade ettiler. Konuyu otoriteye taşıdılar ve kabul gördü. 2023 yılının sonuna kadar yeni bir fırsat penceresi açılmış oldu. Bu çerçevede de vakıf ve sandıkların biriktirdikleri paraların BES’e aktarılması ve daha şeffaf ve sürdürülebilir modelde devamını sağlamak buradaki temel amaç” şeklinde konuştu.
İLK ETAPTA 20 MİLYAR TL BEKLİYORUZ
Geçmişten tek önemli farkın ise devlet katkısı olduğuna dikkat çeken Obalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “BES’e aktarılan paraların, özellikle toplu paralara yüzde 25 devlet katkısı alınmayacak ama ondan sonra devam eden aylık ödemelere, devlet katkı yapacak. Öte yandan, sisteme girenler üç yıl boyunca sistemden çıkamayacaklar ve şirket değiştirme hakkını kullanamayacaklar. Bu da sistemin sürdürülebilirliği ve uzun vadeli olabilmesinin şarttı. Ben tüm vakıf ve sandıklarımıza bu fırsattan yararlanmalarını öneriyorum.”
Özgür Obalı, vakıf ve sandıkların BES’e aktarımında beklentiye de değinerek, “Beklenti, ilk etapta 20 milyar liralık bir rakamın girişini bekliyoruz. Kademeli olarak 30-35 milyar liraya çıkabilir. Burada önemli husus şu; vakıf ve sandıkların ellerindeki varlıkların bütünlüğü, -şeffaflık dediğimiz tarafı da burası- tam olarak bilinmiyor. Hepsinin bir aktüeryal rapor hazırlayıp başvuruyor olması lazım” dedi.