Sigorta Gazetesi

Vakıf ve sandıkların BES’e aktarımı nasıl olacak?

Meclis’e sevk edilen kanun tasarısı ile sandık, vakıf ve dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimleri BES’e aktarılabilecek. Edinilen bilgiye göre tasarının yasalaşması halinde ilk etapta 5 milyar liralık bir aktarım olacak. Bazı büyük banka sandıkları da birikimlerini BES’e aktaracak.

Meclis’e sevk edilen Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sandık, vakıf ve dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin BES’e aktarımının da önü açılıyor.

Tasarıda, “Özellikle aktüeryal olarak sürdürülemez duruma düştüğü için üyelerinin gelecekteki yükümlülüklerini karşılayamama riski bulunan hizmet sunucularının BES’e aktarımına izin verilerek, üyelerinin hak ve menfaatlerinin korunması, birikimlerinin profesyonel fon yönetim uzmanlarınca değerlendirilmesi gibi BES kapsamında sunulan fırsatlardan faydalanma imkanı sağlanması ve BES’teki birikim tutarının artırılması amaçlanmaktadır” deniyor.

Hangi Vakıf ve Sandıklar Aktarım Yapabilecek?

Peki, kimler aktarım yapabilecek ve aktarım nasıl olacak?

İlk Etapta 5 Milyar Liralık Aktarım Bekleniyor

Peki, vakıf ve sandıkların aktarımının BES’e katkısı ne olacak? Edinilen bilgiye göre Meclis’e gönderilen tasarının yasalaşması halinde ilk etapta 4-5 milyar liralık bir aktarım yapılacağı tahmin ediliyor. Bu aktarımın içinde bir-iki büyük bankanın sandıklarının üyeleri de bulunuyor.

Exit mobile version