Sigorta Gazetesi

Veriler açıklandı… Trafik ve kaskoda rekor kırıldı

TSB, sektörün Ocak-Eylül dönemi teknik verilerini ve şirketlerin finansal tablolarını yayımladı. Trafik sigortasındaki teknik zarar 10.6 milyar TL’ye çıkarak, rekor kırarken; kaskoda ise şirketler geçen yılın aynı dönemine göre karlılıklarını yüzde 576 artırarak, 21.8 milyar TL’ye çıkardılar ve karlılıkta rekor kırdılar. Yılın üçüncü çeyreğinde sektörün teknik karlılığı ise geçen yıla göre yüzde 602 artarak, 42.9 milyar TL’ye çıktı.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), sektörün Ocak-Eylül dönemi teknik verilerini ve şirketlerin finansal tablolarını yayımladı. Buna göre sigorta şirketleri yılın üçüncü çeyreğinde iki rekor kırdı. Birincisi trafik sigortasında zarar, ikincisi ise kaskoda kar rekoru.

TSB’nin açıkladığı verilere göre, bu yılın 9 aylık döneminde trafik sigortasındaki teknik zarar 10.6 milyar TL’ye çıkarak, rekor kırdı. Geçen yılın aynı döneminde şirketler trafikte 7.9 milyar TL zarar açıklamıştı. Buna göre şirketlerin trafikteki zararları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,36 arttı. Bu yılın 9 aylık döneminde trafikteki hasar/prim oranı ise yüzde 141,6 oldu. Geçen senenin aynı döneminde ise hasar/prim oranı yüzde 163 olarak gerçekleşmişti. Hasar prim oranında bir miktar da olsa iyileşme göze çarpıyor.

KASKODA KARLILIK YÜZDE 576 ARTTI

2023’ün üçüncü çeyreğinde sigorta şirketleri kaskoda teknik kar rekoru kırdı. Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde kaskoda 3.2 milyar TL teknik kar açıklayan şirketler, bu yılın aynı döneminde karlılıklarını yüzde 576 artırarak, 21.8 milyar TL kar açıkladılar. Yani, kaskoda karlılık geçen seneye göre 6,5 kat arttı. Kaskoda bu yılın 9 aylık döneminde hasar/prim oranı yüzde 63,2 oldu. Geçen senenin aynı döneminde ise hasar/prim oranı yüzde 90,8 olarak gerçekleşmişti.

SAĞLIKTA HASAR/PRİM ORANI YÜZDE 71’E DÜŞTÜ

Bu yılın 9 aylık döneminde şirketlerin karlılıklarını artırdıkları bir başka branş ise sağlık sigortaları oldu. Geçen yıl 1.2 milyar TL sağlıktan kar açıklayan şirketler, bu yıl karlılıklarını yüzde 475 artırarak 7.3 milyar TL’ye çıkardılar. Sağlıkta hasar/prim oranı da yüzde 81’den, bu yıl yüzde 71’e düştü.

Kar edilen bir başka branş yangın sigortaları oldu. Geçen yıl yangında 1.1 milyar TL kar açıklayan şirketler bu yıl karlılıklarını 3.5 milyar TL’ye çıkardılar. Ancak bu yılın 9 aylık döneminde yangın sigortalarında ilginç bir gelişme yaşandı. Geçen yıl yangın sigortalarında hasar/prim oranı yüzde 71,8 iken, bu yıl yüzde 250,1’e yükseldi.

BİLANÇO KARI YÜZDE 350 ARTTI

Prim artışları ve bunun karlılıkları yansıması, sigorta sektörünün toplam verilerini olumlu yönde etkiledi. Sektörün; mali karlılığı, bilanço karlılığı ve özkaynak karlılığı arttı.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde sektörün mali karlılığı 14.9 milyar TL olurken, bilanço karı ise 46.7 milyar TL’ye çıktı. Özkaynaklar toplamı ise 126.7 milyar TL oldu. Aktif toplamı da 1.2 trilyon TL olarak gerçekleşti. Buna göre de geçen yılın 9 aylık verileri ile mukayese edildiği sektörün bilanço karı yüzde 350, özkaynakları yüzde 132,2 ve aktif toplamı da yüzde 104,53 arttı.

Exit mobile version