Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, eksik sigorta konusunda sigortalıları uyardı. Enflasyonist dönemlerde eksik sigorta kavramının ortaya çıktığını belirten Benli, olası bir hasar anında oluşacak eksik sigorta nedeniyle hasarlarını eksik alma durumu ile karşılaşmamaları için sigortalıların poliçede yazan bedelleri kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.
Editör: Aytaç NALLAR
Türkiye Sigorta Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, enflasyonist dönemlerde eksik sigorta kavramının ortaya çıktığını, hem döviz kuru riski hem de enflasyonist ortamda poliçede yazan bedel ile malın rayiç bedelinin doğru olması gerektiğini söyledi. Atilla Benli, sigortalıları, eksik sigortaya düşmemeleri konusunda uyardı.
Benli, olası bir hasar anında oluşacak eksik sigorta nedeniyle hasarlarını eksik alma durumu ile karşılaşmamaları için sigortalıların poliçede yazan bedelleri kontrol etmeleri gerektiğini kaydederek, “Poliçe yapılırken malın o günkü değeri üzerinden sigorta yapılıyor, prim de ona göre hesaplanıyor. Zaman içinde bu varlığın yerine koyma bedeli, sigorta poliçesinde yazandan daha yukarı doğru giderse sigortalının hasar anında zarar göre durumu oluşur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sigortalılar hem poliçelerini takip edip, zeyil yaparak sigorta bedellerini güncel hale getirmeliler ya da poliçelerine enflasyon klozu koydurabilirler” dedi.
DÖVİZ BAZINDA DA BAKILMALI
Eksik sigorta konusunun özellikle işletmeler için önemine de değinen Atilla Benli, bu konuda şunları söyledi:
“İşletmelerin üretim yaptıkları makineler ithal olduğu için burada eksik sigortaya dikkat ederken yerine koyma bedeline döviz bazında da bakılması gerekiyor. Enflasyonist bir ortamda yaşıyoruz. Dolar, Euro enflasyonu da var. Teminata konu olan makine, teçhizata bir şey olursa yenisi nereden temin edilecekse oraya göre de teminat alınması gerekiyor ya da dövizli poliçe olması gerekiyor. Poliçeler dövize endeksli de yapılabilir veya enflasyon koruması alınabilir. Çünkü sigortanın amacı, sigortalının hasar oluşmadan bir gün önceki durumunu koruyabilmesidir. Bir gün önceki duruma gelebilmesi için de o günkü rayiç bedelden hasar gören varlığın yerine konabilmesi gerekiyor.”
2023’DE 300 MİLYAR TL PRİM ÜRETİMİ
Sigorta pazarı hakkında da bilgi veren Atilla Benli, sektörün, ekonomiye, GSMH’nın 32 katı kadar teminat verdiğini, toplam prim üretiminin 126 milyar lira olduğunu vurgulayarak, BES’te de 381 milyar TL’lik fon bulunduğunu söyledi. Benli, sektörün 2023’te de reel büyümeye devam edeceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Birikimlerimizdeki artış devam edecek. 2023’te hem hayat sigortacılığında hem bireysel emeklilik sisteminde hem de elementer tarafta reel olarak büyümeye devam edeceğiz. Bu yılın sonunu sektör olarak 200 milyar TL civarında prim üretimi ile kapatırız. 2023 yılında da prim üretimini 300 milyar TL’ye çıkartırız.”