Sigorta Gazetesi

‘Yaşlanıyoruz, acilen tasarruflar artırılmalı’

AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, Bireylerin emeklilik dönemi ihtiyaçları için tasarruf etmelerinin önemine değinerek, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 65 yaş ve üstü nüfusu, toplam nüfusun yüzde 6,5’dan üzeri olan toplumlara aslında yaşlı nüfus deniyor. Türkiye 2012 yılında bu seviyeye ulaştı. Zengin olarak yaşlanmakla nispeten daha az zengin olarak yaşlanmak arasında bir fark oluyor. O yüzden Türkiye’de de acilen bu konuda tasarrufların artırılması lazım” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, geçen yıl uygulamaya giren 18 yaş altı BES ve bu yılın başında devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılmasının BES’e ilgiyi ve güveni artırdığını ve son 6 aylık dönemde BES’teki katılımcı sayısının 250 bin arttığını söyledi.

Fırat Kuruca, BES’teki getiriler ve emeklilik şirketlerine katılımcılarına tavsiyede bulunabilmesine yönelik yapılan son düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kuruca, ülke olarak yaşlandığımıza da değinerek, “Bireylerin emeklilik dönemi ihtiyaçları için tasarruf etmeleri çok önemli. Şu anda görüyoruz, emeklerin geçim sorunları var.  Bizim nüfus, Batılı ülkelere göre nispeten genç ama yavaş yavaş da yaşlanıyoruz. Ona da hazırlanmak lazım. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 65 yaş ve üstü nüfusu, toplam nüfusun yüzde 6,5’dan üzeri olan toplumlara aslında yaşlı nüfus deniyor. Türkiye 2012 yılında bu seviyeye ulaştı. Japonya veya Kuzey Avrupa ülkelerinde yüzde 10’lar aşılmış durumda. Tabii onlar, gerek ülkedeki tasarruf oranları gerek bireylerin tasarruf oranı olarak baktığımızda buna hazırlıkları 50-60 sene sürmüş. Zengin olarak yaşlanmakla nispeten daha az zengin olarak yaşlanmak arasında bir fark oluyor. O yüzden Türkiye’de de acilen bu konuda tasarrufların artırılması lazım” dedi.

YÜZ YÜZE YATIRIM DANIŞMANLIĞI ZOR

Fırat Kuruca, emeklilik şirketlerinin danışmanlık hizmeti verebilmesine yönelik düzenlemeye de değinerek, şunları söyledi:

“Biraz önümüz açılacak diyebiliriz. BES’in geldiği noktaya bakarsak 7 milyon otomatik katılımla birlikte, 13 milyon katılımcı var. Bu kadar kişiye bir şekilde dijital hizmet götürüyor olmamız lazım. Yoksa birebir, yüz yüze bir yatırım danışmanlığı zor. Fakat bunun yapılabilmesi için de mevzuatın çerçevesin çizilmesi gerekiyordu. O açıdan bence önemli bir gelişme. Bireysel emeklilik şirketleri müşterilerine daha açık bir şekilde önerilerde bulunabilecekler.”

GETİRİ İÇİN SEPET YAPILMALI

Fırat Kuruca, “Enflasyonist ortamdan emeklilik fonlarının getirileri nasıl etkilenir ve BES katılımcılarına tavsiyeleriniz nelerdir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Pandeminin etkisi, tedarik zincirindeki sıkıntılar, enflasyonist baskılar, savaş riski, bunun emtia piyasasına etkisi gibi nedenlerle dünyada finansal piyasalar karışık. Özetle şöyle diyebiliriz; dünyada ve Türkiye’de para tam nereye gideceğine karar vermemiş gibi gözüküyor. Borsalar inişli çıkışlı, enflasyon nedeniyle faizler artış trendinde. Benim en makul verebileceğim öneri sepet yapılmasıdır. Çünkü varlıkların tümü belli bir varlık sınıfına yatırılırsa o varlıklardaki inişler çıkışlar yatırımcıyı üzebilir. Sadece bugünkü ortamlarda değil, finansal araştırmalar gösteriyor ki, bu tür sepete dağıtılmış yatırımlar uzun vadede hemen hemen en iyi getirileri sağlıyor.”

Exit mobile version