Sigorta Gazetesi

‘Yaygınlaşamıyor çünkü yasal eksiklik var’

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortası hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Yaşar, açıklanan konut destek paketinin sigortanın önemini gösterdiğini belirterek, “Bina tamamlama sigortası yaygınlaşamıyor, çünkü mevzuat eksiklikler var” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasında yasal eksiklikler olduğu söyledi. Yaşar, açıklanan konut destek paketinin de sigortanın önemini gösterdiğini açıkladı.

Ahmet Yaşar, konut destek paketi ile tamamlanmamış konut projeleri, yüzde 40’ı tamamlanmış ama bitmemiş projelerle ilgili müteahhitlere kaynak ayrılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni paket ile TOKİ’nin ayıracağı kaynaklardan faydalanarak binayı tamamlama imkanı veriliyor. Bu da tam bina tamamlama sigortası ile ilgili bir konu. Devletin burada yeniden kaynak ayırması gerekiyor. Oysa bina tamamlama sigortası uygulansa bu kaynağa gerek olmayacak. İkincisi, kentsel dönüşümle ilgili yapılan çalışmalar var ama orada da aksamalar, sarkmalar, bekleyen işler var. Bir de halen ön ödemeli konut satışları ve maketten satışlarda da yaşanan mağduriyetler var. Meclis Araştırma raporlarında mağdur sayısının 300 binler olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla çok sayıda da bu konuda mağduriyet yaşayan insanlar var. Aslında tüm bunlar için finansal enstrüman var; o da bina tamamlama sigortası. Sigorta olsaydı devreye girecekti ve mağduriyetleri önleyecekti. Hem böyle mağduriyetler yaşanmayacaktı hem de böyle paketler açıklamaya gerek olmayacaktı.

İKİ BAKANLIĞIN DÜZENLEMESİ VAR

Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortası hakkında da bilgi vererek, sigortanın, 2015 yılında, Ticaret Bakanlığı’nın ön ödemeli konut satışlarıyla ilgili hazırlamış olduğu bir kanun ve yönetmelikle hayatımıza girdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Daha sonra 2015 yılında o zaman ki Hazine Müsteşarlığı, bina tamamlama sigortası genel şartlarını yayınlamasıyla sigortacılık literatürüne girmiş oldu. Sonrasında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kentsel dönüşüm projelerinde de bina tamamlama sigortasına atıfta bulundu. Dolayısıyla bugün iki bakanlığımızın düzenlediği mevzuatlarda bina tamamlama sigortası bulunuyor. Peki, nedir bina tamamlama sigortası? Müteahhitin iflas gibi nedenlerle konutu teslim edememesi ya da projenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen konut sahibine konutun teslim edilememesi sonrasında devreye sigorta giriyor ve konut sahibine ödediği parayı faizi ile birlikte ödüyor ya da projeyi tamamlayıp, konut sahibine teslim ediyor.”

BAZI BELEDİYELER KABUL ETMİYOR

Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının yaygın olmadığını, bunun da nedeninin mevzuat eksiklikleri olduğunu da vurguladı. Ticaret Bakanlığı’nın bina tamamlama sigortasını mevzuata koyması nedeniyle yayınlanan sigorta genel şartlarında Ticaret Bakanlığına ve ön ödemeli konut satışlarına atıfta bulunulduğunu ifade eden Yaşar, “Sigortanın kentsel dönüşümde kullanılabilmesi için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açısından da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç durumu ortaya çıkıyor. Bu da kentsel dönüşüm projeleri açısında bir muallaklık doğuruyor. Mesela daha önceden poliçeyi kabul eden bazı belediyeler, bundan dolayı sonradan etmemeye başladılar. Ankara’da bazı belediyeler ile başlattığımız projelerimiz oldu. Kentsel dönüşüm kapsamında projeler bitti ve konutlar hak sahiplerine teslim edildi” dedi.

VERGİ, HARÇLARDA İSTİSNA GEREKİYOR

Ahmet Yaşar bir başka sorunun da harç ve damga vergilerinde olduğuna değinerek, bu konuda da şu açıklamaları yaptı:

“Sigorta şirketi müteahhite bina tamamlama sigortası limitini açarken kendisini korumak için birtakım teminatlar istiyor. Bu teminatları isterken alınabilecek ipoteklerde harç ve damga vergisi konusunda bankaların sahip olduğu muafiyetler henüz sigorta şirketlerine tanınmadı. Dolayısıyla bu da müteahhit açısından maliyetleri artıran bir unsur. Bu durumda da müteahhit teminat mektubuna kayıyor. Hem vatandaşın işini görebilmek, hem süreci hızlandırabilmek, hem ekonomiye katkı sağlayabilmek için bizim önden o vergi ve harçlarla ilgili istisnayı mevzuat düzenleyicilerden bekliyoruz.”

Exit mobile version