Bundan 11 yıl önce meydana gelen Van depreminde DASK 120 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi. Van depremi sonrası DASK’ta da çok şey değişti. elektrik ve su aboneliğinde DASK poliçesi aranma zorunluluğu Van depreminden hemen sonra başladı. O tarihte ‘Kime misafir olacaksınız?’ sorusunu gündeme getirdi.
Yıl 2011… Tarihlerden 23 Ekim… Yani 11 yıl önce bugün… 644 kişinin hayatını kaybettiği, bin 966 kişinin yaralandığı, 252 kişinin enkaz altından çıkarıldığı ve çok sayıda binanın yıkıldığı 7,2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem Van ve çevre illerinde çok kuvvetli şekilde hissedildi.
2011 Van depremi, DASK kuruluşundan 11 yıl sonra meydana geldi. Ve Van depremi, o tarihe kadar DASK’ın en yüksek hasar ödediği depremdi. Deprem sonrasında kısa bir süre içinde hasar ödemelerine başlandı ve DASK, Van depreminde yıkılan ve zarar gören 6 bine yakın konut için toplam 120 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.
VAN DEPREMİ DASK İÇİN İMTİHANDI
Sadece konu hasar ödemesi de değildi Van depremi, DASK ve zorunlu deprem sigortası açısından bir imtihan, adeta testti. Çünkü 99 Marmara depreminin hemen ardından kurulan DASK ve uygulamaya giren zorunlu deprem sigortası; Van depremine kadar ufak tefek birkaç depremde yine ufak tefek hasarlar ödemişti. Van depremi ise toplumun DASK’ı test etme, ‘acaba öder mi?’ sorularına cevap aradığı depremdi. DASK, tüm hasarları kısa zamanda ödeyerek, üzerine düşeni yerine getirdi.
Van depremi aynı zamanda DASK ve zorunlu deprem sigortası için de bazı uygulamaların başlangıcı oldu. Mesela, elektrik ve su aboneliğinde DASK poliçesi aranma zorunluluğu Van depreminden hemen sonra, 2012 yılında uygulamaya alındı.
KİME MİSAFİR OLACAKSINIZ KAVRAMINI GETİRDİ
Van depremi, hem Türkiye’nin hem de DASK’ın gündemine yeni bir kavram getirdi; “Kime misafir olacaksınız?”… Deprem sonrası Van’da araştırma yapan DASK, depremde hasar görenlere, “Depremde eviniz hasar gördüğünde kime misafir oldunuz?” sorusunu sordu. Yapılan görüşmeler sonunda; Van depremlerinde evleri hasar gören ve bir süre yakınlarının yanında yaşamak zorunda kalan vatandaşların, yaşadığı sosyolojik travmayı yansıtacak en iyi tanımın ‘zorunlu misafirlik’ olduğu ortaya çıktı.
Depremin yaşandığı Van’da, deprem öncesinde zorunlu deprem sigortalılık oranı sadece yüzde 9’lardaydı. Depremden hemen sonra ise sigortalılık oranı Van’da yüzde 40’lara çıktı. Bugün ise Van’da sigortalanabilir 85 bin konutun 58 bininden fazlası sigortalı ve Van’da sigortalılık oranı yüzde 70’e yakın.