Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, iklim değişikliği ve etkileri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Yıldız, iklim değişikliğinin yılda 350 milyar dolar ekonomik kayba neden olduğunu belirterek, bunun da sadece yarısının sigortalı olduğunu kaydetti. Yıldız, sadece fırtınaların yarattığı kaybın yıllık 36 milyar dolar olduğunu vurguladı.
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, iklim risklerinin insanlık için varoluş riski haline geldiğini söyledi. Yıldız, uzun vadeli risklere bakıldığında, 5-10 yıllık riskler için dünyada karar alıcıların belirlediği 5 riskin 5’inin de çevresel olduğunu belirterek, bunların; iklim değişikliğini önlemek için alınan tedbirlerin çalışmaması, iklim değişikliğinin devamı olarak görülen olağanüstü hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı, doğal kaynak krizleri, gıda ve su krizleri olduğunu kaydetti.
Dünyada istisnasız bütün karar alıcıların orta ve uzun vadede çevre risklerinin, global riskler içerisinde en önemli ve bir an önce çözülmesi gereken riskler olarak gördüğünü ifade eden Yıldız, “Bugüne kadar küresel ısınma, çevresel riskler, doğa tahribatı entelektüellerin aralarında konuştuğu bir entelektüel çalışma gibi gözükürdü. Fakat şimdi artık insanlık için bir varoluş krizi, varoluş riski haline geldi ve bu kalıcı bir risk. Yani çok hızlı bir şekilde her geçen gün artıyor” dedi.
DÜNYA 5 DERECE ISINACAK
Yılmaz Yıldız, iklim değişikliğinin göçlere neden olduğunu ve kadın ve çocukların küresel ısınma, çevre kaynaklı risklerden erkeklere göre 14 kat daha çok etkilediğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sel olduğu zaman, kadın ve çocuklar daha fazla etkileniyor. Gıda olduğu zaman, açlık Afrika’da baş gösterdiği zaman, çocuklar daha fazla etkileniyor. İşin böyle sosyal boyutu da var, ne yazık ki. Dünyadaki dağılımı da bunun aynı değil ve baktığımız zamanda bu öyle bir günde çözülecek bir şey de değil. Hiçbir şey yapmasak da dünya 5 derece ısınacak. Listedeki bütün tedbirler yapılsa 2,5 derece ısınacak. En iyimser senaryoda bile 1,5 derece ısınacak.”
NÜFUSUN %25’İ AFETLERE MARUZ KALIYOR
Yılmaz Yıldız, iklim değişikliğinin yılda 350 milyar dolar ekonomik kayba neden olduğuna da dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:
“Kabaca bunun yarısı sigortalanmış, yarısı sigortalanmamış diye bakmamız lazım. Doğal afetlere maruz kalan kişi sayısı yaklaşık 1.7 milyar kişi. Yani dünya nüfusunun yüzde 25’i her yıl şu ya da bu şekilde doğal afetlere maruz kalıyor. Seller, fırtınalar; mesela, fırtınaların yarattığı kayıp yıllık 36 milyar dolar. İklim değişikliği her yıl 200 milyon göçmen yaratıyor. Bunun kabaca yarısı Afrika’da, bir bölümü Asya ve Latin Amerika’da. Bunlar politik nedenlerle veya savaş nedeniyle değil, tamamen küresel ısınmanın getirdiği; işte tarım arazilerinin azalması, gıda ve su sorunu nedeniyle göç ediyor. Özellikle bizim coğrafyada Akdeniz Havzası İÇİN çok ciddi problem. Trendlere bakarsak önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde Akdeniz Havzası’nın neredeyse tümünün büyük çapta çölleşmesi söz konusu.”
GEREKEN KAYNAK 130 TRİLYON DOLAR
Yılmaz Yıldız, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konusuna da değinerek, bu konuda da şunları söyledi:
“İş dünyası, hemen hemen bütün uluslararası gruplar ve devletler, karbon salınımını sıfırlayacağız diyorlar. İş dünyası, 2050’ye kadar net sıfır karbon salınımına ulaşacağım diyor. Gereken kaynak 130 trilyon dolar. Mesela Hindistan, 2070 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşacağını söyledi ama nasıl yapılacağı sorusuna kimse cevap veremiyor. Ama herkes doğruyu yapmak için en azından bir niyet beyan ediyor. Bu kötü bir şey değil ama o kadar kolay da değil bu. Sadece gelişmekte olan ülkelerin yapması gereken yatırım 300 milyar dolar seviyesinde, altyapı için.”