Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, ekonomideki gelişmelerin sigorta sektörüne etkilerini değerlendirdi. Hasar maliyetleri ile gelirler arasında uçurum oluşmaya başladığını belirten Yıldız, mevcut ekonomik şartların sigorta şirketlerinin bilançolarında erozyon yaratmaya başladığını söyledi.
Editör: Aytaç NALLAR
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, bilançolarda erozyon görülmeye başlandığını, mevcut durumun birkaç yıl daha devam etmesi halinde bilançolarda zayıflamanın kaçınılmaz hale geleceğini söyledi. Yıldız, sigorta sektörünün ekonominin genelinden ayrılamayacağını vurgulayarak, “Ekonomi ne kadar sağlıklı olursa, makroekonomik parametreler ne kadar öngörülebilir olursa; sigorta sektörü de bundan azami verimi sağlayacaktır” dedi.
Yılmaz Yıldız, makroekonomik politikaların, faizin, kurun öngörülebilir olması halinde hem sigorta sektörünün hem de finans sektörünün önünü görebileceklerini ve buna göre hareket edeceklerini belirterek, “Esas sıkıntı ekonominin öngörülebilir olması. Özellikle faiz gibi, kur gibi, büyüme gibi, enflasyon gibi değişkenlerin öngörülebilir olması” dedi.
HASAR MALİYETİ İLE GELİR ARASINDA UÇURUM
Sigortacıların maliyetlerinin ağırlıklı olarak ÜFE ile, yani üretici fiyatlarıyla arttığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir poliçe satıyorsunuz, ona karşılık 100 TL alıyorsunuz. Hasarlar ileride geleceği için bu 100 birimi alıp finansal piyasalarda değerlendiriyorsunuz. Hasar maliyetiniz, ÜFE diyelim ki, yüzde 100 artarken, bu 100 birimi değerlendirdiğiniz finansal enstrümanlar sadece 20 liralık getiri getirdiği noktada doğal olarak arada büyük bir uçurum oluyor. Öte yandan, enflasyonla beraber nominal satışlarınız artıyor. Yani ne oluyor? Fiyatınız 100 iken, 200’e çıktığı zaman; 100 liralık bir poliçeyi artık 200 liraya satıyorsunuz. Ona göre de yüzde 15 ila yüzde 30 sermaye ayırmanız gerekiyor. Önceden 100 liraya 15 ila 30 ayırmanız gerekiyordu; şimdi 200 liraya 30 ile 60 ayırmanız lazım. Hasarla maliyetlerinizle gelirleriniz arasında ciddi bir uçurum var ki yüzde 40-50’lerde. Buradan da bir olumsuzluk var.”
YA SERMAYE KONACAK YA FİYAT ARTACAK
Tüm bu olumsuzların sektör bilançolarından erozyona neden olduğuna, birkaç yıl daha bu şekilde devam etmesi halinde bilançolarda ister istemez zayıflamaya yol açacağına dikkat çeken Yıldız, “Bu durumda ya hissedarlar sermaye koyacaklar ya da sigorta fiyatlarının çok daha fazla artması gerekecek. Sigorta şirketlerinin doğru finansal enstrümanlara yatırım yapıyor olması lazım ki, bilançonuzu ÜFE’ye karşı koruyabileniz. İkincisi, döviz giderleriniz varsa, dövizde açık pozisyonunuzun olmaması gerekiyor. Üçüncüsü, sermayedarınıza da makul bir sermaye getirisi sağlayabiliyor olmanız gerek” şeklinde konuştu.