Sigorta Gazetesi

Yılmaz Yıldız: Paradigma değişti

Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, ekonomik açıdan 2022 yılını değerlendirerek, 2023 beklentilerini sıraladı. Yıldız, 2022 yılında, jeopolitikle ekonominin iç içe geçtiğini ve dünyada paradigmanın değiştiğini belirterek, 2023’te de jeopolitik gelişmelerin, istikrarsızlığın, emtia şoklarının, makroekonomik krizlerin devam edeceğini söyledi.

Editör: Aytaç NALLAR

Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, 2022 yılında ulusal anlamda jeopolitik gelişmelerin, istikrarsızlığın, emtia şoklarının, makroekonomik krizlerin hakim olduğunu, 2023’te de bunların devam edeceğini söyledi. Yıldız, ekonomik açıdan 2022 yılını değerlendirerek, 2023 beklentilerini sıraladı.

Yıldız, 2022 yılında, jeopolitikle ekonominin iç içe geçtiğini ve dünyada paradigmanın değiştiğini belirterek, “2. Dünya Savaşı sonrası ABD ve Batı önderliğinde kurulan bir düzen vardı. İlk defa bu düzene Rusya ve Çin’den ciddi tehdit geldi. Rusya, Ukrayna savaşına baktığımız zaman 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük kara savaşı. Jeopolitik tarafta ciddi bir belirsizlik var. Bunun ekonomiye etkilerine bakıldığında; emtia şokları olarak geldi. Çoğu kimse belki bilmiyor ama Ukrayna ve Rusya dünyanın en büyük gıda ihracatçılarından. Savaşla beraber gıda tedariki tarafında ciddi bir problem oldu. Burada Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna ile beraber tahıl yolunu açmış olması çok önemlidir. Afrika hakikaten açlıktan kırılabilirdi” dedi.

RUSYA, UKRAYNA SAVAŞI DEVAM EDECEK

Rusya, Ukrayna savaşının devam edeceğini ve savaşın etkilerinin ne olacağının bilinmediğini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna ile Rusya anlaşmaya yakın değiller. Dolayısıyla kozlarını savaş alanında paylaşmak istiyorlar. Savaş biraz daha devam edecek gibi gözüküyor. Çünkü kazananı yok. Bir de dünyada her şey bir süre sonra kanıksanıyor. Bu savaşın Avrupa üzerindeki ve dünya üzerindeki etkileri; gıda ve enerji üzerinden bir şekilde dengelenebilirse savaşın devam etmesi en azından Avrupa için ve Batı için kısa vadede bir sorun olmayacaktır. Çünkü etkilerini minimize ettikten sonra savaş devam etmiş, etmemiş, bir grup için daha az önemli hale geliyor.”

TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞIYOR

Yılmaz Yıldız, Türkiye açısından değerlendirmelerde de bulunarak, 2022 kapanırken, Türk ekonomisine bakıldığında bazı artılar olduğuna işaret etti. Büyümenin halen devam ettiğini kaydeden Yıldız, “Borç dinamiklerine bakıldığında kamu borç stoku yüzde 40’ların altında. Hane halkı borçluluğu yüzde 15’lerin altında. Bütçe açığı yüzde 2-3’lerde. Bunlar iyi rakamlar. Dolayısıyla borç dinamikleri güçlü” dedi.

Türkiye’nin ekonomik anlamda dünya ile pozitif ayrıştığına dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk ekonomisinin çıpalarından biri ihracattır ve orada da 250 milyar dolarla tarihi rekor kırılıyor. Bunun yüzde 70’i OECD ülkelerine ve yine yüzde 85’i sanayi ürünleri. Diğer taraftan 40-45 milyon turist ile yılı kapatacağız. Bunlar Türkiye’nin artı tarafları. Yani, büyüme var, ihracat potansiyeli var, turizm toparlandı, özellikle enerji ve altın ithalatını çıkardığınız zaman cari fazla veriyoruz veya başa baş geliyor.”

Exit mobile version