Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, 6 Şubat depremleri gibi ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biri yaşanmış olmasına rağmen, 2023 yılının yarı yılında, aktif büyüklüğünün 1.1 trilyon liraya, prim üretiminin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 oranında artarak 210 milyar liraya yükseldiğini kaydetti.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, sektörün, 2024 yılsonu prim üretim hedefinin 500 milyar TL olduğunu açıkladı. 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde konuşan Gülen, sektörün, hem sigortacılık hem de emeklilik alanında büyümeye devam ettiğini belirterek, 2023 yılının yarı yılında, 6 Şubat depremleri gibi ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biri yaşanmış olmasına rağmen aktif büyüklüğünün 1.1 trilyon liraya, prim üretiminin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 oranında artarak 210 milyar liraya yükseldiğini kaydetti.
Gülen, “Hedefimiz yılsonunda 500 milyar TL’ye ulaşmak. Aldığımız primler karşılığında sektör olarak ülke ekonomimize sağladığımız teminat ise GSYİH’nin 24 katı, üstlendiğimiz tazminatlar ise 170 milyar TL’dir. Bu rakamları görünce sektörümüzün ülke ekonomisindeki hayatiyetini daha bir iyi anlamış oluyoruz” dedi.
Uğur Gülen, finans sisteminin belki de en önemli başarı hikayelerinden biri olan BES’in, 20’inci yıllının kutlanacağını ifade ederek, “16 milyona yakın katılımcıyla, 650 milyar lirayı aşan bir fon büyüklüğüne ulaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
İSTANBUL DEPREMİ; HEMEN ŞİMDİ
Sektörün gündeminin yoğun olduğuna dikkat çeken Gülen, bunların başında da 6 Şubat depremleri ile sigortacılıkta ilk sıralara gelen ve bugün tüm dünyada artan iklim değişikliği kaynaklı doğal afetler nedeniyle ciddi şekilde tartışılmaya başlanan reasürans kapasitesi konusunun geldiğine değinerek, şunları söyledi:
“Sigortacılığın sürdürülebilirliğinde reasürans desteği olmazsa olmaz. Bu konuda ülkemizde yerleşik reasürans şirketlerimiz ve global reasürans şirketleriyle sigorta şirketlerimizin ülkemiz sigortacılığına olan kapasitelerinin artarak devam etmesi için yoğun şekilde çalışıyoruz. Ama şunun da altını çizmeliyiz ki, işimiz çok zor, hem reasürans kapasitesi bulmada zorlanıyoruz hem de reasürans maliyetleri artıyor. Tabi ki burada en önemli risk olası bir İstanbul depremi olarak karşımızda duruyor. Bu konuda da ‘hemen şimdi’ dememiz çok önemli. Sektör olarak devletimizin yönlendirmeleriyle her türlü çalışmanın içinde yer alacağımızın bilinmesini istiyorum.”
SERBEST TARİFEYİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ
Uğur Gülen, konuşmasında trafik sigortasının gündemin ilk sıralarında olmaya devam ettiğini de hatırlatarak, “Bugün 23 milyon insanımıza dokunduğu ve zorunlu bir sigorta olduğu için yapılan ve yapılacak her düzenleme kamuoyunda büyük ses getiriyor. Sektörümüz bu branşta çok ciddi sıkıntılar yaşıyor olsa da sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye devam ediyor. Düzenleyici kurumumuzun bu alanın daha sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için yaptığı düzenlemeleri destekliyor ve hedeflenen serbest tarifeye geçişi sabırsızlıkla beklediğimizin altını çizmek isterim” dedi.