Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle trafik sigortasında yaşanan sorunlara çözüm olması amacıyla kurulacak Trafik Teklif Platformu için ilk adım atıldı. Yönetmelikle, trafik sigortası prim teklifi alamayan işletenler havuz kapsamına alınacak ve havuz kapsamına alınacak araçların azami prim tutarlarına SEDDK karar verecek. Peki, bundan sonraki süreçte neler olacak, Trafik Teklif Platformu nasıl işleyecek? İşte, detaylar…
Trafik sigortasında yaşanan sorunlara çözüm olması amacıyla kurulacak Trafik Teklif Platformu için ilk adım atıldı. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), belirlenen süre içinde bu yönetmelik kapsamında trafik sigortası prim teklifi alamayan işletenleri, araçlarının grubuna bakılmaksınız Havuz kapsamına alacak ve havuz kapsamına alınacak araçların azami prim tutarlarına karar verecek.
RİSKLİ SİGORTALILAR HAVUZU
Yayınlanan yönetmelik ile uzun süre gündemde olan Trafik Teklif Platformu için de ilk adım atılmış oldu. Bir süredir, sigorta şirketlerinin, trafik sigortasında, riskli basamaklarda ve ilk defa trafiğe çıkan araçların poliçelerini yapmaktan kaçındığı gündemdeydi. Hatta bu konuda SEDDK, Kaçınma Genelgesi yayımlayarak şirketleri riskli basamaklarda kaçındıkları segmentte üretim yapmaya zorladı
SEDDK, trafik sigortasında yaşanan bu sorunu çözmek için bir süredir; Trafik Teklif Platformu üzerinden poliçe üretilmesi ve teklif bulunmaması halinde ise poliçe üretimi yapılarak Riskli Sigortalılar Havuzu sistemine devredilmesi üzerinde çalışıyordu.
PLATFORM KURULACAK
Böylece, sürücülerinin, trafik sigortasına, SEDDK tarafından belirlenmiş fiyat aralığında, kolayca erişebileceğini, acentelerin ise zaman, kar kaybı yaşamadan teklif ve poliçelendirme bölümlerini tamamlayabilecekleri bir yapı kurulacak. Sigorta şirketleri ise poliçe üretmekten kaçındıkları segmentte yapılan riski tek başına üstlenmeyecek; risk, havuz yolu ile tüm sektöre dağıtmış olacak.
Yayınlanan yönetmelik ile Trafik Teklif Platformu konusunda ilk adım atılmış oldu. Bundan sonraki süreçte Platform kurulacak, platform üzerinden riskli sigorta havuzuna devredilen araçlara uygulanacak prim tarifeleri belirlenecek.
TEKLİF PLATFORMU NASIL İŞLEYECEK
Bilindiği kadarıyla da Trafik Teklif Platformu şu şekilde işleyecek. Önce, acente ya da brokerlerin sözleşme ile bağlı oldukları sigorta şirketlerinden 10 dakika içerisinde teklif alması ve poliçeleştirmesi sağlanacak. Ardından teklif alınamaması durumunda, acentenin platform üzerinden sözleşme ile bağlı oldukları sigorta şirketlerinden 15 dakika içerisinde teklif alması ve poliçeleştirmesine imkan tanınacak. Tüm bunlara rağmen halen teklif alınamaması halinde acente ya da brokerin çalıştığı sigorta şirketleri arasında Sigorta Bilgi Merkezi tarafından sıra usulü ile atama yapılarak, şirketin seçilmesi ve poliçenin havuza devredilmesi sağlanacak.