Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik SEDDK tarafından bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelikle, 2008 yılında uygulamaya giren SBM’nin çalışma şartları da değiştirildi.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik SEDDK tarafından bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelikle, 2008 yılında uygulamaya giren SBM’nin çalışma şartları da değiştirildi.
Yeni değişiklikle SBM yönetmeliğine, Özellikli Kuruluşlar eklendi. Özellikli kuruluşlar, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği ve nezdindeki alt kuruluşları, emeklilik gözetim merkezi, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Tarım Sigortaları Havuzu ile sigortacılık ve özel emeklilik alanında faaliyet gösteren diğer kurum ve kuruluşları kapsayacak.
Yine yapılan değişiklikle Yetkili Kullanıcı tanımı da geldi. Yetkili Kullanıcı; veri tabanında yer alan verilere sınırlı şekilde erişim yetkisi tanınan, ilgisine göre sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri ve özellikli kuruluş yetkilileri, sigorta acenteleri, sigorta ve reasürans brokerleri, sigorta eksperleri ile diğer kişi ve kuruluşları anlamına geliyor.
Yönetmelikle SBM, usul ve esasları Yönetim Komitesi kararıyla belirlenmek üzere İstanbul’da veya diğer şehirlerde şube açabilecek.
Tüm sigortalara ilişkin veriler, SEDDK tarafından belirlenen esaslara uygun olarak veri tabanında tutulacak.
Yeni yönetmelikle trafik kazalarında kusur değerlendirmesi yapmak üzere SBM bünyesinde yeterli sayıda tutanak değerlendirme komisyonu kurulabilecek. Komisyonun çalışma usul ve esasları SEDDK tarafından belirlenecek.
Yönetmeliğe göre, üye sigorta şirketleri ile özellikli kuruluşlar, SBM tarafından kendilerinden istenen tüm bilgileri, doğru ve eksiksiz olarak belirlenen şekilde ve sürelerde iletecek. SEDDK, gerek görmesi halinde verilerin şekli ve içeriğine ilişkin sınırlamalar getirebilecek. Üye sigorta şirketleri, sigorta sözleşmelerine ilişkin üretim verilerini eş zamanlı olarak SBM’ye iletecek. Şirketler, güncel muallak tazminat verilerini gün sonuna kadar, diğer hasar verilerini eş zamanlı olarak SBM’ye iletmek ve gereken hallerde güncellemekle yükümlü. Yargı mercilerinde verilen kararlar doğrultusunda hasar verilerinin değişmesi halinde veri tabanında gerekli güncellemeler üye sigorta şirketi tarafından yapılacak.















