Sigorta Gazetesi

Yönetmelik yayımlandı, katılım sigortacılığının sınırları çizildi

Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik yayımlandı. Böylece katılım sigortacılığının yol haritası da belirlenmiş oldu. Yönetmeliğe göre pencere yöntemi ile çalışan şirketlere 2021’in sonuna kadar süre tanındı.

Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelik, sigorta emeklilik şirketlerinin katılım esaslarına uygun çalışmalarının sınırlarını belirliyor. Yönetmeliğin dikkat çeken bir-iki önemli noktası var. Bunlardan birinci, sigortacılık ve bireysel emeklilik faaliyetlerinin katılım esasları çerçevesinde faaliyet gösterilebilmesi için Danışma Komitesi kurulmasını öngörüyor. Yönetmelik katılım esaslarına uygun faaliyet gösterilmesinde Danışma Komitesi’ni esas alıyor. İkinci önemli husus ise, halen pencere usulüyle faaliyet gösteren sigorta şirketleri bu faaliyetlerini 2021’in sonuna kadar aynı şekilde sürdürebilecekler, bu tarihten sonra ise ya katılım şirketi kuracaklar ya da sahip oldukları portföyü katılım sigortacılığı faaliyetinde bulunan diğer sigorta şirketine devredecekler.

6 Şirkete 2021’e Kadar İzin Verildi

Bugünkü mevcut duruma bakacak olursak katılım sigortacılığı alanında toplam 12 şirket faaliyet gösteriyor. Bunların 6’sı tam katılım sigorta emeklilik şirketi; 6’sı ise pencere usulü ile faaliyet gösteriyor. Yeni yönetmeliğe göre de pencere usulü ile faaliyet gösteren 6 şirket 2021’in sonuna kadar devam edecek; bu tarihten sonra ya katılım şirketi kuracak ya da katılım portföyünü başka şirkete devredecek.

Katılımda Danışma Komitesi Ağırlığı

Peki, yeni yönetmeliğe göre katılım sigorta şirketleri ve emeklilik şirketleri hangi kriterlere göre faaliyet gösterecekler? Yönetmelikte dikkat çeken hususları madde madde anlatalım.

İsteyen İsminde Katılım İbaresini Kullanabilecek

Pencere Usulü İle Çalışanlara Bir Yıl Süre

Exit mobile version