Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, Zorunlu Afet Sigortası hakkında açıklamalar yaptı. Eren, “Devletimizin burada ciddi anlamda desteği olacak. Koruma desteği diyebiliriz, hasar anında. Bu da aslında otomatik olarak bir reasürans koruması desteği gibi algılanabilir” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, Zorunlu Afet Sigortası’nın (ZAS) uygulamaya geçebilmesi için yasa değişikliği gerektiğini, önümüzdeki günlerde torba yasa ile bu değişikliğin sağlanacağının söyledi. Eren, ZAS hakkında açıklamalar yaptı.
Zorunlu afet sigortası genel şartları ile vergi paketinin aynı torba yasa içinde olmasının kamuoyunda zorunlu afet sigortası ile ilgili yeni bir vergi geliyor algısı yarattığına değinen Eren, “Vergi paketinin konuşulmaya başladığı zamana denk geldiği için öyle bir algıya neden oldu. Bakanlığımızın eş zamanlı olarak bir vergi paketi hazırlığı vardı. Bu vergi paketi hazırlığı da bu torba yasaya girecekti. Aynı şekilde bizdeki bu mevzuatta yapılacak değişiklikler de aynı vergi paketi ile beraber aynı torbaya girecekti. Yoksa ZAS’ın vergiyle yakından uzaktan herhangi bir alakası yok. Sadece bir zamanlama ile alakalı olarak vatandaşlarımızda sanki o vergi paketinin bir parçasıymış gibi bir algı yaratıldı. Daha doğrusu böyle bir algıya neden oldu” dedi.
İLK AŞAMADA KORUMA DEVLETTEN
Selva Eren, ZAS’ta, devletin reasürans desteği vereceğini açıklayarak, depremde reasürans koruması olduğunu, selde ise devletin destek olacağını kaydetti. Zorunlu deprem sigortasında oluşan hasarı öncelikle vatandaşların ödediği primlerden karşıladıklarını vurgulayan Eren, “Bir fonumuz var, aynı zamanda bir reasürans korumamız var. Aynı zamanda belli ölçekte de devlet tarafından verilen bir destek var. Tıpkı TARSİM gibi. ZAS’ta ise ilk aşamada vatandaşlarımızdan toplanan primlerden oluşacak havuzumuz ki, bu ilk sene takdir edersiniz çok ciddi bir şeye erişmeyecek. Ama aynı zamanda devletimizin burada ciddi anlamda bir desteği olacak. Koruma desteği diyebiliriz bir hasar anında. Bu da aslında otomatik olarak bir reasürans koruması desteği gibi algılayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
PRİM BİRİKENE KADAR DESTEK SÜRECEK
Eren, ZAS’ta ilk aşamada ve ihtiyaç olduğu noktada devletin koruma desteği sağlayacağına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Baktığınız zaman daha ürün yeni olduğu için ve ilk senesi olduğu için, bir geçmişi de olmadığı için en azından bir yıl, iki yıl, üç yıl hem prim birikene kadar hem de reasürans dünyasında bir karşılık bulup ve maliyetler açısından da daha uygun maliyetleri alabilmemiz açısından devletimiz bize burada destek veriyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde bırakın bunun bir vergi olmasını tam aksine vatandaşlarımızın üzerinde ek bir maliyet ve yük oluşturmamak adına, birden fazla aslında afetin kapsanacağı, çok kapsamlı bir poliçeyi devletin ciddi bir desteği ile vatandaşımız alıyor olacak.”
HAZIR OLAN ŞİRKET ZAS’I SATACAK
Selva Eren, “ZAS ne zaman satılmaya başlanacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Biz her türlü anlamda çok öncesinde kurum olarak zaten hazırdık. Sigorta şirketlerimizin de bu entegrasyonları yaparak bizlerle uyumlu bir şekilde bu üretime başlamalarını bekliyoruz. SEDDK adına konuşmak istemem ama benim algıladığım kadarıyla orada hazır olan şirketlerimiz üretime başlayabilirler, yönünde bir görüş olduğunu algılıyorum. Yani hazır olan sigorta şirketlerimiz bu kapsamda bu ürünü satabilecek durumda olacaklar.”