Sigorta Gazetesi

Zorunluluk kalktı, çalışanlar yeniden BES’e girmeyecek

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile otomatik katılımdan ayrılmış çalışanlar, artık işverenleri tarafından yeniden sisteme dahil edilmeyecek. Uygulama ilk olarak 2018 yılında başlamış ve otomatik BES’ten ayrılan çalışanlara, iki yılda bir işverenleri tarafından tekrardan sisteme girmesinin yolu açılmıştı. Uygulamanın kaldırılması ile ilgili de SEDDK açıklama yaptı.

Otomatik BES’te, yeniden giriş zorunluluğu kaldırıldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından (SEDDK), Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, 2022’den itibaren, otomatik Bireysel Emeklilik Sisteminden (BES), bir başka ifadeyle Otomatik Katalım sisteminden ayrılan çalışanlar, yeniden işverenleri tarafından sisteme dahil edilemeyecek.

2018’DE DÜZENLEME YAPILMIŞTI

2017 yılında çalışanların işverenleri tarafından BES’e girmesine imkan tanıyan otomatik BES uygulaması başladı. 2018 yılında ise yapılan bir düzenleme ile otomatik BES’ten ayrılan çalışanlara, iki yılda bir işverenleri tarafından tekrardan sisteme girmesinin yolu açıldı. Buna göre 2017’de sistemden tüm çıkanlar, 2019’un başından itibaren yeniden BES’e alındı. 2018 yılında çıkanlar ise 2020’nin başından itibaren sisteme yeniden giriş yaptı.

29 Aralık 2021’de Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu uygulama kaldırıldı. 2022 yılında, otomatik katılımdan ayrılmış çalışanlar, artık işverenleri tarafından yeniden sisteme dahil edilmeyecekler.

SEDDK: YENİ GELİŞMELER YAPILACAK

SEDDK, yönetmelik değişikliği ile ilgili Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kapsamında cayma ve ayrılma hakkını kullanan çalışanların sisteme yeniden dâhil edilmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, 2017 yılından itibaren otomatik katılım sistemi kapsamında emeklilik planlarına dâhil olup cayma veya ayrılma hakkını kullanan çalışanların 2022 yılında sisteme otomatik olarak tekrar dâhil olmasına ilişkin zorunluluğun kaldırıldığı vurgulandı.

SEDDK’dan yapılan açıklamada, 2017 yılında uygulamaya alınan ve çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edildiği otomatik katılım sisteminin, emeklilik dönemindeki refah seviyesini koruma amacıyla 6,3 milyon çalışana değer kattığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Bu çerçevede, SEDDK tarafından, sistemin daha etkin çalışmasına yönelik geliştirmeler de yapılmaktadır. Sistemdeki devlet katkısının artırılmasına yönelik çalışmaların da paralelinde, bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemine gösterilen büyük ilgi ve sistemin istikrarlı büyümesi devam etmektedir. Bu istikrarın bir neticesi olarak, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı sonrasında, 2017 yılından itibaren otomatik katılım sistemi kapsamında emeklilik planlarına dâhil olup cayma veya ayrılma hakkını kullanan çalışanların 2022 yılında sisteme otomatik olarak tekrar dâhil olmasına ilişkin zorunluluk kaldırılmıştır.”

Exit mobile version