Trafik sigortasının genel şartları değişti ve yeni düzenleme uygulamaya girdi. Yeni düzenleme ile birlikte kaza sonrası hasar gören araçlara trafik sigortasından ödenen değer kaybı tazminatı da değişti. Peki, değer kaybı tazminatında hangi düzenlemeler yapıldı; kimler, nasıl tazminat alabilecek, tazminat nasıl hesaplanacak? İşte, trafik sigortasından ödenen değer kaybı tazminatında tüm merak edilenler.
Aytaç NALLAR
1- Değer kaybı tazminatı nedir?
Kaza sonrası hasar gören araçlar hem TRAMER kayıtlarında hasarlı araç olarak geçiyor hem de onarım gördüğünden piyasa rayiç değerinde maddi kayba neden oluyor, yani değer kaybı yaşanıyor. Bu kayıp, trafik sigortasından karşılanıyor. Buna da değer kaybı tazminatı deniyor. Sigorta şirketleri, trafik sigortasından, onarım gören araçlara değer kaybı tazminatı ödüyor.
2- Değer kaybı tazminatını kim ödüyor?
Trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri bu tazminatı ödüyor.
3- Değer kaybı tazminatında neler değişti?
Yeni düzenleme ile değer kaybı tazminatına standart getirildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), değer kaybı tazminatının hangi formüle göre hesaplanacağını, araçların piyasa değerine, kullanılmışlık düzeyine, kilometresine göre tazminat hesaplamasında hangi katsayıların kullanılacağını, hasar onarımında değişen parçanın değerinin nasıl hesaplanacağını tek tek belirledi.
4- Her sürücü tazminat alabiliyor mu?
Tazminattan yararlanabilmeniz için kazada kusursuz taraf olmanız gerekiyor.
5- Kusurlu sürücüler tazminat talep edebilir mi?
Hayır, kazada kusurlu tarafsanız, aracınızdaki değer kaybını alamazsınız.
6- Değer kaybı tazminatını kim belirliyor?
Son yapılan düzenleme ile tazminat, sigorta eksperi tarafından ayrıca düzenlenen değer kaybı raporu ile hesaplanacak.
7- Değer kaybı tazminatı nasıl hesaplanıyor?
Tazminat; aracın piyasa değeri, kullanılmış düzeyi, kilometresi ve ticari amaçla kullanılıp kullanılmadığına göre hesaplanıyor. Aracın piyasa değeri ise kaza tarihinde Türkiye Sigorta Birliği kasko araç değer listesindeki ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Piyasa Değer listesindeki, araç gruplarına göre belirlenmiş bedellerin ortalaması alınarak tespit edilecek. Hasar gören aracın bedeli bu listelerde yer alıyorsa tazminat hesaplaması da bu bedel üzerinden yapılacak. Araç, listelerde yer almıyorsa o zaman piyasa değeri üzerinden tazminat hesaplanacak.
8- Tüm araçlar değer kaybı tazminatı için başvurabilir mi?
Otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, iş makinesi, traktör, tarım makinesi, özel amaçlı araçlar, römork, motosiklet ve tankerler; yani, tüm araç grupları tazminat için başvurabilecek.
9- Kiralık araçlar da değer kaybı tazminatı için başvurabilir mi?
Kiralık araçlar da değer kaybı tazminatı için başvurabiliyor.
10- Hangi araçlar için değer kaybı tazminatı ödenmez?
Sadece trafikten çekilecek, hurdaya çıkmış araçlar sigortadan değer kaybı tazminatı alamayacak.
11- Araçtaki tüm hasarlar için tazminat ödeniyor mu?
Düne kadar mini onarım ile basit kaporta, plastik tampon onarımları, cam, radyo-teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı ödenmiyordu. Şimdi ise araçlardaki tüm hasarlar için değer kaybı tazminatı ödenecek.
12- Model ya da kilometre sınırı var mı?
Tazminat alabilmek için model ya da kilometre sınırı bulunmuyor. Ancak aracın kilometresine göre ve model yılına göre farklı hesaplama yapılacak.
13- Tazminat için kime, nasıl başvurulacak?
Kaza tespit tutanağı ve değer kaybı talep edilen araca ilişkin hasar ekspertiz raporu ile hasar fotoğrafları, aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi ile sigorta şirketine bizzat ve yazılı olarak müracaat edeceksiniz.
14- Tazminat talebi için aracılara başvurmak gerekir mi?
Hiçbir aracıya başvurmanıza gerek yok. Sigorta şirketine başvurmanız yeterli.
15- Sürücüler sigorta şirketinin belirlediği tazminata itiraz edebilecek mi?
İtiraz hakkı ve hukuk yolu her zaman açıktır ancak yeni düzenleme ile değer kaybı tazminatına standart getirildiği için nereye başvurursanız başvurun SEDDK tarafından yayınlanan formüle ve listelere göre hesaplama yapılacağından alacağınız tazminat değişmeyecektir.
16- Tazminat bir kere mi ödeniyor?
Her kaza sonrası değer kaybı tazminatı için başvurabilirsiniz.
17- Zaman aşımı süresi var mı?
Değer kaybı tazminatının kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmesi gerekiyor.