Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, balık avlanma sezonunun açılması ile birlikte balıkçılıkta sigortaya konu riskler ve balıkçılık sektörünün sigortaya bakışını değerlendirdi. Teker, “Yaklaşık 18 bin balıkçı teknesi var. Bunların ne kadar sigortalı derseniz, birkaç yüz tanesi sigortalıdır” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Türkiye’deki 18 bin balıkçı teknesinin sadece birkaç yüzünün sigortalı olduğunu açıkladı. Ufuk Teker, balık avlanma sezonunun açılması ile birlikte balıkçılıkta sigortaya konu riskler ve balıkçılık sektörünün sigortaya bakışını değerlendirdi.
Balıkçılar için olası riskleri anlatan Teker, her bir balıkçı teknesinde 25 personelin çalıştığını, emek yoğun bir iş olmasından dolayı personel yaralanmalarının sıklıkla yaşandığını ifade ederek, “İkinci en büyük risk ise; balıkçı tekneleri ağları denizden yüklü olarak çıkarırlar… Bu sırada teknelerin dengesi bozulur, bir tarafa doğru tekne yatar ve sonunda da batar. Battıktan sonra personel ölümleri veya yaralanmaları olur. Böyle birkaç hadise yaşandı” dedi.
HASAR FREKANSI YÜKSEK DEĞİL
Ufuk Teker, “Balıkçı teknelerin ne kadar sigortalı?” sorusunu, “Yaklaşık 18 bin tekne var. Bunların ne kadar sigortalı derseniz, birkaç yüz tanesi sigortalıdır. Profesyonel teknelerin ise ki, bunların sayısı da birkaç yüz tanedir, tamamı sigortalıdır” şeklinde yanıtladı.
Ufuk Teker, balıkçılık sektöründe çok yüksek hasar frekansı olmadığına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaptığımız risk analizlerine göre, tek gördüğümüz risk, kaynak artışı ve iş yoğunluğu arttıkça ardından eğitimin yoğun olması gerekiyor. Uluslararası balıkçılıkla ilgili eğitimlerin tabana yayılması gerekiyor. Aslında dünyadaki seviyesine baktığımızda Türk denizciliğinde eğitim seviyesi bir hayli yüksek. Dünyada ilk üç içinde Türkiye.”
BALIKÇILIKTA SİGORTA KOLAY DEĞİL
Ufuk Teker, dünyada da balıkçı teknelerinin özellikle zorunlu olan sigortaları yaptırdıklarını vurgulayarak, “Bunun dışında balıkçılık sektöründe sigorta, okyanus balıkçılığında yaygındır. Dünyada kayıt dışı balıkçılık konusunda sigortacıların ve finansçıların destek vermemesi konusunda da genel bir kanı hakim” dedi.
Ufuk Teker, balıkçılıkta sigorta konusunun da çok kolay olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normal bir yük gemisinde gerekli belgeler hazırlanır ve yük evrakları ile birlikte gemiye yüklenir. Ama balıkçılığa geldiğimizde; ne kadar balık tutulacağı ölçülemiyor. O nedenle yüke karşı sorumluluk yok ama çevreye karşı, personele karşı, enkaz kaldırma gibi tüm teminatlar sigorta kapsamında karşılanıyor.”