Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, devlet destekli alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sistem sayesinde devletin KOBİ’nin ticaretine destek verdiğini belirten Canal, ticari alacak sigortasının maliyetinin çok uygun olduğunu kaydetti. Canal, “Sistem 2019’da başladığında prim oranları ne ise halen aynı prim oranlarını uyguluyoruz. Bir ayarlama yapmadık” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdür yardımcısı Ali Sertaç Canal, işletmelerin iflas etmesi ya da zorluk içerisine düşmelerinin en büyük nedenlerinin başında alacaklarını tahsil edememesinin geldiğini söyledi. Canal, devlet destekli alacak sigortası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sigorta ile KOBİ’nin yapmış olduğu vadeli satışın, vadesi geldiğinde ödenmeme riskinin sigortalandığını belirterek, “Örneğin, KOBİ, bir alıcısına 120 gün vadeli mal sattı ve bekliyor ki, 120’inci günde o para kendisine ödensin. Bu vade geldiğinde eğer KOBİ alacağını tahsil edemezse ve sigortası da yoksa nakit akışında, dolayısıyla da finansal olarak sıkıntıya giriyor. Alacağı tahsil edemediği için kendi yükümlülüklerini yerine getiremiyor. Bu açıdan devlet destekli alacak sigortası hayati öneme sahip. İşletmeler artık, poliçeyi satın aldığı zaman vadesinde ödenip ödenmemesini düşünmüyor. Çünkü ödenmediği takdirde sigorta bu tazminatı karşılıyor” dedi.
DEVLET KOBİ’NİN TİCARETİNİ DESTEKLİYOR
Ali Sertaç Canal, ticari alacak sigortasının maliyetinin çok uygun olduğunu ifade ederek, sistemin 2019’da başladığını ve o dönem prim oranları ne ise halen aynı prim oranlarının uygulandığını kaydetti. Ekonomideki gelişmeler, enflasyon gibi durumlara karşı alacak sigortasının primlerinde bir ayarlama yapılmadığını vurgulayan Canal, “Devletin desteği hasar tarafında reasürör olarak hasara katılmak ama bu sistem sayesinde devlet KOBİ’nin ticaretine destek veriyor. Bundan önceki uygulamalarda hep büyük işletmelere yönelik uygulanıyordu, KOBİ’ye inemiyordu ama Türkiye’deki işletmelerin neredeyse yüzde 99’u KOBİ. Bunu tabana yaymak için aslında bu sistemi kurarak devlet, KOBİ’lere başlı başına destek vermiş oluyor” şeklinde konuştu.
PANDEMİDE BİLE HASAR ORANI DÜŞÜKTÜ
Ali Sertaç Canal, “Ticari alacaklarda ne kadar ödenmeme riski bulunuyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Özellikle pandemi döneminde piyasada ödemeler yapılmıyor, piyasa çok sıkışık şeklinde algı vardı. Tabi bu sıkışıklığı yaşayan belli başlı sektörlerimiz oldu, ancak genele baktığımız zaman, özellikle yurt içerisinde ödemelerin daha düzenli olduğunu gördük. İhracata dayalı sigorta yapan şirketlere baktığımızda yurtdışındaki ödememezliğin yurt içindekine nazaran daha fazla olduğunu gördük, pandemi döneminde. Çünkü özellikle KOBİ tarafına baktığımız zaman ki, benim KOBİ ile ilgili şöyle bir tanınım var, aslında KOBİ, işinin ehli insandır… İşini çok iyi bilir, piyasayı bilir ve ekmek teknesi olduğu için onu yürütmek arzusundadır. Dolayısıyla biz de pandemi döneminde bize hasar başvurusu yapıldığı zaman işletmelerin işini sürdürmesine özen gösterdik. Bunu bir protokole bağlayalım, biranda almayalım, sizi de yaşatalım prensibini izledik. O nedenle biz pandemiyi bile çok düşük hasar oranlarıyla kapattık.”