TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, tarım sigortaları açısından yılın ilk yarısını değerlendirdi. Yılın ilk yarısında 1.8 milyon adet poliçe üretildiğini, 9.5 milyar TL de prim üretimi gerçekleştiğini belirten Engürülü, toplamda 265 milyar liralık tarımsal değeri sigortaladıklarını ifade ederek, “Çiftçinin 265 milyar liralık ürününü sigorta bedeli olarak sigortalamış durumdayız” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, TARSİM’in, hasarı zamanında ödememe gibi bir kaygısının olmadığını, bu açıdan çiftçilerin kaygılanmaması gerektiğini belirterek, “TARSİM, kar amacı olmayan bir yapı. Çiftçinin zararını karşılayacak, ancak zarar oranını belirleyerek, gerçek zararı karşılayacak” dedi. Engürülü, tarım sigortaları açısından yılın ilk yarısını değerlendirdi.
TARSİM’de poliçeleşme sürecinin büyük oranda tamamlandığını, yılın ilk yarısında 1.8 milyon adet poliçe üretildiğini ve 9.5 milyar TL de prim üretimi gerçekleştiğini belirten Engürülü, toplamda 265 milyar liralık tarımsal değeri sigortaladıklarını ifade ederek, “Bu ne demek? Çiftçinin 265 milyar liralık ürününü sigorta bedeli olarak sigortalamış durumdayız. Buna bağlı olarak 23 milyon dekar alan da sigorta yapılmış durumda. 8.5 milyon hayvanımızı da sigorta kapsamına aldık” dedi.
5.5 MİLYAR TL HASAR ÖDEYECEĞİZ
Bekir Engürülü, iklim değişikliği nedeniyle meteorolojik olayların hem şiddetinin hem de frekansının arttığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun neticesinde ilk altı ayda 330 bin adet hasar ihbarı aldık. Bunun karşılığında şu ana kadar 1.2 milyar liralık bir hasar ödedik. Muallak olarak devam eden süreç de var ve 4.3 milyar liralık muallak hasar bekliyoruz. Yani toplamda 5.5 milyar liralık hasar ödemesi yapacağız, ilk altı ayda. Bu 330 bin hasar ihbarının 217 bini bitkisel sigortalardan geliyor. Detaya baktığımızda da Manisa bizim en çok hasar ihbarı aldığımız yer. Giresun, Malatya, Samsun illerimiz ilk altı ay içerisinde çok fazla ihbar aldığımız yerler. Olay olarak baktığımızda da dolu, daha sonra don, su baskını ve fırtına geliyor. Dolu en önemli risk olarak görülüyor. Şimdilerde özellikle havaların ısınmasıyla yani ilkbahar yağışlarında dolu riski daha çok artıyor. Türkiye’de nereler daha çok dolu riski taşıyor deyince; Mecitözü, Çorum bizim her yıl karşılaştığımız dolu riski olan bölge. Bu sene Malatya’da da hem kısmi don oldu hem de şiddetli dolu yağışları gerçekleşti. Bunlara bağlı olarak da bitkisel üretim bazında bizim muallak hasarımızın büyük çoğunluğu bitkisel üretimde. Mesela, kayısıda ve üzümde yaklaşık birer milyar liralık bir hasar ödemesi var, muallakta. Yani ciddi bir hasar ödemesi bizi bekliyor. Keza, buğdayda 300 milyon, elmada 200 milyon, arpada 190 milyon, fındıkta da 170 milyon liralık muallak olarak şu an ilk altı ay içerisinde bekleyen hasarlarımız var.”
HAYVAN HAYATTA 633 MİLYON TL ÖDEDİK
Bekir Engürülü, hayvan hayat sigortaları hakkında da bilgi vererek, yılın ilk yarısında 113 bin hasar ihbarı aldıklarını, 633 milyon lira da hasar ödediklerini, 400 milyon liralık da muallak hasar olduğunu kaydetti. Özellikle büyükbaş ve küçükbaşta hastalık riskinin öne çıktığına dikkat çeken Engürülü, “Deprem de öne çıktı. Vahşi hayvan saldırısı da bizim için dikkate değer olarak zarar gördüğümüz unsurlar oluyor. Kümes hayvanlarında yine önemli özellik olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
HERKES HASSASİYET GÖSTERMELİ
Bekir Engürülü, orman yangınlarına da dikkat çekerek, bu konuda bazı uyarılarda bulundu. Türkiye’nin her bölgesinde hasat dönemi olduğunu, İç Anadolu, Trakya ve Ege’de hasat yapıldığını hatırlatan Engürülü, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Bu yıl ilkbaharda yağış çok olunca, ot çok yüksek oluyor. Yani yolun kenarındaki, tarlalarımızın kenarındaki otlar çok yüksek. Birdenbire de çok hızlı bir ısınma yaşandı ve bu otlarda kurumalar söz konusu oldu. Şimdi yolun kenarından geçerken bir sigara izmariti atılması, piknik yapanların ateşlerini söndürmemesi büyük risk taşıyor. Çiftçi bu konuda çok üzgün. 2023’te 407 adet yangın ihbarı almışız. Sadece Haziran ayında 338 adet ihbar almışız ve Diyarbakır, Mardin, Edirne bölgemizden daha yoğun olarak gelmiş. Tarım hepimize lazım. Bu nedenle de üretimi kaybetmememiz esastır. Biz zarar görürse zararı karşılarız; orada bir sorunumuz yok ama önemli olan üretimin devamlılığıdır. Herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor.”