Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin elektronik olarak düzenlenmesi ve geçici teminat olarak kabul edilebilmesine ilişkin çalışmalar tamamlandı ve uygulama 3 Ocak’ta başlıyor. Takasbank, kefalet senetlerinin güvenli elektronik imzalı olarak düzenlenebilmesinin yol haritasını belirleyip, duyurdu.
Takasbank, Kamu İhaleleri Kapsamında Teminat Olarak Kabul Edilecek Geçici Elektronik Kefalet Senetleri ile ilgili yol haritasını belirledi. Yasa ile Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetlerinin güvenli elektronik imzalı olarak düzenlenebilmesine imkan tanınmıştı. Takasbank’ta uygulamanın detaylarını bir duyuru ile yayınladı.
Duyuruda, Kamu İhale Kanunu kapsamında ihalelere sunulmak üzere bankalar tarafından düzenlenen geçici elektronik teminat mektuplarının idareler adına kabulü, saklanması, tazmin edilmesi, iadesi ve vade uzatımı gibi işlemlere ilişkin süreçlerin 1 Eylül 2021 tarihinden itibaren Takasbank üzerinden yürütüldüğüne değinildi.
ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI
Elektronik ihale yöntemiyle yapılan ihalelerde yalnızca elektronik geçici teminat mektuplarının sunulabilmesi nedeniyle, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin de elektronik olarak düzenlenmesi ve geçici teminat olarak kabul edilebilmesine ilişkin olarak Kamu İhale Kurumu (KİK), Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK), Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) işbirliği ile yapılan çalışmaların tamamlandığının vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“3 Ocak 2022 tarihinde devreye alınacak uygulama ile birlikte Takasbank Saklama Sözleşmesini imzalayarak Takasbank üyelik sürecini tamamlayan ve SBM tarafından düzenlenen Ek Protokolü imzalayan yetkili sigorta şirketleri tarafından, güvenli elektronik imza veya güvenli elektronik imza özelliği bulunan mobil imza ile Kamu İhale Kurumu ve Takasbank tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenen geçici elektronik kefalet senetleri teminat mektubu olarak kullanılabilecek ve SBM aracılığıyla Takasbank Kamu Teminat Yönetim Platformu araçlığı ile Takasbank tarafından kabul edilerek EKAP’a iletilecek.”
Duyuruda, geçici elektronik kefalet senetlerinin tazmin edilmesi, iadesi ve vade uzatımı gibi işlemlere ilişkin tüm süreçlerin Takasbank Kamu Teminat Yönetim Platformu üzerinden yürütülmesi gerektiği de ifade edildi.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Takasbank’a iletilecek geçici elektronik kefalet senetlerine ilişkin özet işleyişe şöyle olacak:
- Sigorta şirketleri, düzenlemiş oldukları geçici elektronik kefalet senetlerini, SBM aracılığıyla istekliler tarafından kendilerine iletilen “Takasbank REFNO” ile Takasbank’a iletecek.
- İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Kamu Teminat Yönetim Hizmeti Prosedüründe belirlenen esaslara göre düzenlenmiş geçici elektronik kefalet senetleri Takasbank tarafından kabul edilerek Elektronik Kamu Alımları Platformu’na (EKAP) iletilecek.
- Belirlenen usul ve esaslar ile format ve standartlara uygun olarak düzenlenmeyen geçici elektronik kefalet senetleri kabul edilemeyecek.
- İade ve tazmin işlemleri, Takasbank Kamu Teminat Yönetim Platformu üzerinden ilgili kamu idaresinin talebi ile başlatılacak. Talep, Takasbank tarafından geçici elektronik kefalet senedini düzenleyen sigorta şirketine SBM aracılığıyla iletilecek.
- İdare tarafından Takasbank üzerinden tazmin talebinin iletilmesi halinde; sigorta şirketi, gelir kaydedilecek geçici elektronik kefalet senedi tutarını Takasbank tarafından iletilen ilgili kamu idaresinin banka hesabına aktaracak.
- İlgili kamu idaresi banka hesabına yatan geçici elektronik kefalet senedinin tazminine ilişkin tutarı kontrol edecek ve Takasbank Kamu Teminat Yönetimi Platformu’ndan ödeme aldığına dair teyit yapacak.