466 bin çocuk tasarrufa başladı

18 yaş altının BES’e girmesine imkân tanıyan düzenlemenin üzerinden bir yıl geçti, çoğunluğu 10 yaş altı olmak üzere 466 bin çocuk sisteme girdi. Devlet de 338 milyon TL destek oldu. Bir yılda 1.3 milyar TL fon birikti.

Çocuklar, Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) sevdi, 466 bin çocuk sisteme girdi. 18 yaş altının BES’e girmesine imkân tanıyan düzenlemenin üzerinden bir yıl geçti. Bu süre içinde 466 bin genç ebeveynleri tarafından sisteme dahil edilerek, tasarrufa başladı. BES’teki toplam katılımcıların yüzde 6’sı 18 yaş altı gençlerden oluştu.

ÇOĞUNLUK 10 YAŞ ALTI

Bu süreçte en ilginç gelişme ise özellikle 10 yaş altının BES’e ilgi duyması oldu. Toplam 466 bin gencin, 306 bini 10 yaş altı çocuklardan oluştu. Uygulama başladığından bu yana geçen bir yıllık sürede ise 35 bin 500 yeni doğan çocuk ebeveynleri aracılığı BES’lenirken, 18 yaş altında en çok sisteme giren kesim de yeni doğanlar oldu. İkinci sırayı ise 32 bin katılımcı ile bir yaşındaki çocuklar aldı. 18 yaş altının BES’e girmesine imkan tanınmasından sonra sisteme en az katılan kesim ise 17 yaş grubu oldu. Bu grupta sadece 13 bin genç sisteme giriş yaptı.

18 yaş altının sisteme girmesinden bu yana geçen bir yıllık sürede ise ebeveynler çocukları için BES’e toplam 1.2 milyar TL katkı payı ödedi. En çok katkı payı ödenen kesim ise 79 milyar TL ile yeni doğan çocuklar oldu. 18 yaş altının BES sistemindeki fon büyüklüğü ise 1.3 milyar TL’yi geçerken, 338 milyon TL’de devlet gençler için sisteme katkı yaptı.

ÖZTÜRKOĞLU: 700 TL DEVLET KATKISI ALDILAR

Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, çocuklarını BES’e dahil eden ailelerin 15 aylık sürede her bir 18 yaş altı katılımcı için ortalama 2 bin 700 TL birikim yaptığını belirterek, şu açıklamaları yaptı: “18 yaş altındaki katılımcılar, katkı paylarına göre farklılaşacak şekilde, şu ana kadar ortalama 700 TL kadar devlet katkısına hak kazandılar. BES, tüm çocukların geleceği için büyük bir fırsat. 6 yaşında ilkokula başlayan bir çocuğun üniversiteden mezun olacağı 16 yıllık eğitim hayatı boyunca BES’ten alabileceği azami devlet katkısı, bugünün değeriyle yıllık minimum 20 bin 655 TL olduğu düşünülürse 330 bin TL’den fazla. BES’e çocuk veya genç yaşta girmek, orta yaşlara göre bire dört şeklinde daha düşük maliyetler sunuyor. BES’e erken yaşta girmenin büyük avantajları var. 18 yaş altındaki birisinin 150 TL ile 56 yaşında ulaşacağı birikim tutarına, sisteme 40’lı yaşlarda giren birisi ancak 600 TL ile ulaşabiliyor. Dolayısıyla BES çocukların emeklilik dönemlerinde rahat bir yaşam sürmelerine büyük bir güvence sunuyor.”

SİNCEK: 20 YAŞINDA CİDDİ BİRİKİM OLUYOR

Çocuklara BES Yatırımı için Ayhan Sincek AçıklamalarıKatılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’te 18 yaş düzenlemesiyle birlikte aileler için çocukların geleceğini planlamanın daha kolaylaştığını belirterek, şunları söyledi: “Hepimiz gençliğimizde biraz para biriktirip bir şeyler alabilmeyi hayal etmişizdir ya da ailemiz bizim için iyi bir yurt dışı eğitimi, evlenirken ilk evimizi almayı düşünmüştür. Geçmişte genelde çok azı başarıya ulaşan bu girişimler için şimdi arkasında devlet desteğinin de olduğu kurumsal bir birikim fırsatı var, 18 yaş altına sunulan BES. Doğumdan sonra ya da henüz bir yaşını doldurmadan BES ile tasarrufa başlayan bir çocuk 20 yaşına geldiğinde ciddi bir miktar birikim elde etmiş olur. Faizsiz fonlarda bulunan altın ve gümüş gibi değerli madenler, döviz içeren kira sertifikaları, hisse senetleri gibi araçlar sayesine katılımcı reel yüksek getiri elde etme imkanı bulur. Özetle yeni doğan bebekler dahil tüm çocuklarımız, tasarruf yapmaya ne kadar erken başlarlarsa hayatta o kadar iyi bir avantajı erkenden hak ederler. Yüzde 30 devlet katkısı 18 yaş altı BES planlarında da alınabiliyor.”

Hürriyet Gazetesi