Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) çatısı altında KOBİ’lerin yaptıracağı, devlet destekli alacak sigortası ile ilgili en çok merak edilen soruları cevapladı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, Özel Riskler Yönetim Merkezi (ÖRYM) çatısı altında KOBİ’lerin yaptıracağı, devlet destekli alacak sigortası ile ilgili en çok merak edilen soruları cevapladı. Sigorta nereden yaptırılır, prim nasıl belirleniyor, hasar nasıl ödeniyor, hasar süreci nasıl yürüyor? İşte devlet destekli alacak sigortasında en çok merak edilen 7 soru ve Ali Sertaç Canal’ın bu sorulara verdiği cevaplar.
1-KOBİ’ler devlet destekli alacak sigortasını nereden yaptıracak?
Özel Riskler Yönetim Merkezi ile çalışan 11 sigorta şirketi var. Bu sigorta şirketlerimizin isimleri de web sitemizde bulunuyor. Bu sigorta şirketlerinin aracılarıyla, acenteleriyle, bankalarla veya bu sigorta şirketleriyle çalışan brokerlar üzerinden bu ürüne ulaşabilirler. Özel Riskler Yönetim Merkezi doğrudan sigortayı satmıyor. Sigorta şirketleri üzerinden satış ve pazarlama faaliyetleri yürütülüyor. Devlet destekli alacak sigortasını şu anda en yoğun bankalar satıyor. Çünkü KOBİ’ye onlar biraz daha rahat dokunabiliyor.
2-Sigortanın primi nasıl belirleniyor? Ne kadar prim ödeniyor?
Primler, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), yayınladığı tebliğ üzerinden belirleniyor. Bu tebliğ üzerinde firmaların vadeli yapmış olduğu satışlardan elde ettiği ciro ve uyguladıkları azami vade üzerinden fiyat bilgisi içeren bir tablo bulunuyor. Dolayısıyla KOBİ’ler bu tablo üzerinden ne kadar prim ödeyeceklerini hesaplayabilir. Aynı zamanda yine web sitemiz üzerinde bir hesaplama aracımız bulunuyor. KOBİ, web sitemize girdiğinde, vadeli satış cirosunu ve uyguladığı azami vadeyi işaretlediği anda ödeyeceği prim hesabı önüne geliyor.
3-Prim, peşin mi, taksitle de ödeniyor mu?
İster peşin, ister taksitli veya bir peşin 5 taksit, toplamda 6 taksit şeklinde ödenebiliyor. Hesaplanan primi peşin ödemek isteyen KOBİ, o hesaplanan prim üzerinden ayrıca yüzde 10 indirim kazanıyor.
4-İhracata yönelik yaptırabiliyor mu?
Devlet destekli alacak sigortası tamamen yurtiçi satışlar için yaptırılıyor. İhracatla ilgili alacak sigortası ihtiyacı olan firmalarımız Eximbank’a başvurabilirler.
5-KOBİ alacağını tahsil edemezse alacak sigortası nasıl çalışıyor, hasar nasıl ödeniyor?
KOBİ; alacağını vadesinde tahsil edemediği zaman bize başvuruyor. Biz 60 günlük esneklik tanıyoruz. Bu süreyi kullanmak isteyebilirler de, istemeyebilirler de. Bu süreyi kullansa da kullanmasa da aslında bizim için tazminat süreci KOBİ’nin, bize başvurusuyla başlıyor. Başvuruyu aldığımız zaman ilk etapta KOBİ’nin vadeli sattığı, bizim de teminat verdiğimiz alıcının son durumunu inceliyoruz.
Neyi inceliyoruz? Alıcı firma hayatta mı, yaşıyor mu, işini yapıyor ama ödeyemiyor mu; yoksa alıcı ile ilgili iflas, konkordato gibi hukuki bir süreç başlamış veya sonuçlanmış mı; bunları inceliyoruz. Bunu da şunun için yapıyoruz? Eğer ortada sadece bir temerrüt varsa, yani firma yaşıyor ama işleri bozulduğu için ödeyemiyor durumdaysa; burada biz belirli bir süre tanıyoruz, -bu da 120 gün- KOBİ’nin alacağını tahsil edip, onu ödemeye çalışıyoruz. 120 günün onunda KOBİ’ye tazminatını ödüyoruz. Eğer ortada konkordato gibi bir durum varsa o zaman 120 günü beklemeden direkt 30 gün içerisinde KOBİ’ye tazminatını ödüyoruz.
6-Örneğin KOBİ’nin 2 milyon TL alacağı var, devlet destekli alacak sigortasından 2 milyon TL’mi ödeniyor?
Tazminat ödemesi söz konusu olduğunda bunun yüzde 90’ını, yani 1.8 milyon TL tazminat olarak ödüyoruz. Biz yüzde 10’u cebimize atmıyoruz. Tazminat ödedikten sonra tahsilat işlemlerine devam ediyoruz ve diyelim ki, birkaç sene sonra da gerçekten o 2 milyonun tamamını tahsil edebildik; o zaman o kalan yüzde 10’u da KOBİ’ye ödüyoruz.
7-KOBİ’ler sadece bir şirketten alacağı için de bir kerelik sigorta yaptırabilir mi?
Aslında devlet destek alacak sigortası dediğimiz ürün, standart sigorta ürünleri gibi hasar oldu, tazminat ödedi gibi görevi bu kadar olan bir ürün değil. Bizim ilk görevimiz, bir nevi koruyucu hekimlik diyebiliriz. İlk etapta KOBİ, mevcut çalıştığı vadeli alıcıları, açık hesap, çek ve senetle sattığı alıcıların tamamını bir kere bu poliçeye konu etmek durumunda. Poliçeyi yaparken KOBİ’nin bütün portföyünü bir analiz ederek, firmanın talep ettiği kredi limitlerine karşı bir cevap veriyoruz.
Bazı firmalara, bu firma ile 2 milyon, bu firma ile 3 milyon bu firma ile 5 milyon TL ile çalışıyorum diyebilir. Biz de ona cevaben, bu firma 2 milyonluk firmadır, güvenilirdir, çalışabilirsiniz, bir şey olursa biz ödüyoruz diyebiliyoruz. Ya da diyoruz ki, 3 milyon istiyorsunuz ama bu firmanın 3 milyonu kaldırabilecek bir mali gücü yok şu anda, o yüzden bir milyon lira bir limit veriyoruz diyebiliyoruz.
Şunu da eklemem gerekiyor. Aralık ayında firmamız poliçe yaptırdı, 100 tane de alıcısı var. Bu alıcıların hepsini sorguladı, biz de cevap verdik. Ocak ayında 101’inci alıcısıyla anlaşma yapmak üzere; poliçe dönemi boyunca istediği kadar yeni alıcıyı, hiç tanımadığı alıcıyı bile bize sorabilir ve eğer biz de bir teminat sağlıyorsak, güvenli bir şekilde satışını yapabilir.