AB’den, sigortacılara 141 milyar dolarlık destek

Avrupa Birliği (AB), kovid-19 salgının etkilerini azaltmak için sigorta şirketlerine 120 milyar avro (141 milyar dolar) katkı sağlayacak plan hazırladı. Bu kapsamda Solvency II sermaye kurallarında değişiklik yapılabilir.

Avrupa Birliği (AB), kovid-19 salgının yarattığı ekonomik etkiyi azaltmak ve sigortalıları korumak, için sigorta şirketlerine yönelik sermaye kurallarını esnetmeye hazırlanıyor. Bu girişim sigorta şirketlerine 120 milyar avro (141 milyar dolar) katkı sağlayacak. Öte yandan, dünyanın en büyük ticari sigorta pazarına ev sahipliği yapan ve AB’den ayrılan İngiltere, Solvency II olarak bilinen sermaye kurallarını da gözden geçirmeye başladı.

Reuters’ta yer alan habere göre, AB, mali sistemi istikrarsızlaştırmaktan kaçınmak için zor durumdaki sigortacılara yönelik de tedbir planı önerdi.

SOLVENCY II KURALLARINDA DEĞİŞİKLİK

Habere göre, Solvency II sermaye kuralları, 2016 yılında 10.4 trilyon euroluk sektör için uygulamaya alındı ve bu kuralları belli başlı sigorta şirketleri uyguluyor. Şirketlerin rutin incelemeden geçmesi gerekiyor ancak pandemi nedeniyle kuralların yeniden ele alınması gerekiyor. Reuters, haberinde, sigorta şirketlerinin iş modellerini baltalayan çok düşük faiz oranlarının kalıcılığına, Solvency II kurallarını daha küçük, daha az riskli sigortacılara göre daha iyi uyarlama ihtiyacı ile birlikte ele alınmayı gerektirdiğine değiniyor.

KISA VADEDE 90 MİLYAR AVRO KATKI SAĞLAYACAK

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu’nun onayını gerektiren kural değişiklikleri, kısa vadede 90 milyar avro ve uzun vadede 30 milyar avro katkı sağlayacak.

Konuyu Reuters’a değerlendiren kaynaklar, AB’nin, sermaye gereksinimlerini azaltma gereğini kabul etmesinin memnuniyetle karşılandığını, ancak sermayede yalnızca ‘önemli ve kalıcı’ bir kesintinin sigorta şirketlerinin ekonomiye olan desteğini artırmasına ve küresel olarak yeniden kazanmasına olanak sağlayacağını vurguluyor.