AFAD Başkanı Yunus Sezer, Türkiye’de, yılda ortalama 24 bin deprem meydana geldiğini belirterek, 2022 yılının başından bu yana da 17 bin deprem yaşandığını ve son bir ayda ortalama 2 binin üzerinde deprem meydana geldiğini söyledi.
Türkiye genelinde ilk kez uygulanan Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı 12 Kasım tarihinde yapıldı. Tatbikat öncesi Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, deprem gerçeği üzerine açıklamalar yaptı. Sezer, Türkiye’de, yılda ortalama 24 bin deprem meydana geldiğini belirterek, 2022 yılının başından bu yana da 17 bin deprem yaşandığını ve son bir ayda ortalama 2 binin üzerinde deprem meydana geldiğini söyledi.
AFAD Başkanı, Türkiye’de Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi Graben Sistemi olmak üzere 3 ana fay hattı ile 485 aktif fay bulunduğunu vurguladı. Aktif fayların, Türkiye’nin her noktasında deprem riski oluşturduğunu, bunların da 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli olduğunu ifade etti.
80 İLÇE RİSKLİ
AFAD verilerine göre, içinde; Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat’ın da bulunduğu 80 ilçe aktif fay hattı üzerinde yer alıyor. Bunun dışında Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin merkezinden aktif fay geçiyor.
Bu yıl meydana gelen ve Ege, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde Bingöl, Erzurum, Kars ve Van civarında yoğunlaşan depremlerin 128’i, 4 ve üzeri büyüklükte meydana geldi.