Sigorta Gazetesi

Baden Baden dönüşü sigortacılar daha umutlu

Baden Baden’da son gün… Şimdi hepimiz masalarımıza dönüyor ve süreci maillerle ve elektronik toplantılarla sonlandıracağımız döneme giriyoruz. Sektör profesyonelleri, ‘manşet ne?’ soruma hemen hemen aynı başlıkları attı; “Hakkını verdik”, “Sektör tek vücut”, Hep birlikte kazandık”. Ahmet Yaşar’ın izlenimleri…

Baden Baden’da son gün yağmur durdu, güneş açtı, bir değil iki gökkuşağı göğü kapladı. Umut ışığını gören sigortacılar yoğun geçen son günü beklenenden daha iyi mesajlarla tamamladılar.

Baden Baden reasürans buluşmaları haftasında Türk sigorta piyasasının bir çok açıdan gündemde olacağını hepimiz biliyorduk. Reasürörlerin olası sert yaklaşımlarına ve geleneksel kapasite arzında yaşanabilecek daralmaya hazırlıklı olarak ön alan sektörümüz bir kaç başlıkta değerlendirebileceğimiz bütünleşik bir disiplin ortaya koydu.

Maraş depremi ve öğretileriyle Türk sigorta sektörünün aldığı radikal kararlar reasürörleri son derece memnun etti. Geleneksel kapasitelerde bir kaç seçici reasürör dışında düşüş yaşanmayacak olması memnuniyet vericiyken; bir diğer olumlu gelişme ise geleneksel marketlere alternatif yeni marketlerin ve yeni enstrümanların eklenmesi oldu.

Türkiye pazarına girmek isteyen yeni reasüröler ve alternatif piyasalar olası artan talebe cevap bulmak adına Türk sigortacılarını sevindirdi. Daha önce de belirttiğim gibi konunun kapasiteden ziyade fiyat odaklı olduğu görüldü.

Gerek, başta SEDDK, kamu otoritesi gerekse Türkiye Sigorta Birliği ile Türk sigorta ve reasürans şirketleri tarafından alınan; konut deprem teminatına asgari limit getirilmesi, İhtiyari deprem limitinin yükseltilmesi, ihtiyari deprem bölgeleri tariflerinin artırılacak olması, artan enflasyon klozu ve dövizli poliçe uygulamaları, enflasyon ve eksik sigorta farkındalığı ile sigorta bedellerinde artışlar, ‘subsidy kloz’ olarak adlandırılan deprem priminin belli bir yüzdesi kadar yangın ve ek teminat primi gerekliliği, komisyon, plen ve kapalı koasüransa ilişkin düzenlemeler, ihtiyari reasüransta artış beklentisi gibi uygulamalar uzun yıllardır görülmemiş koşullar olarak ortaya çıktı.

Bu durum özellikle oto dışı sigorta primlerinin artacağı dolayısı ile reasürörlerin gelirlerini önemli ölçüde artırarak Maraş depreminin aldıklarını daha kısa sürede geri alabilme fırsatı yarattığını gösterdi.

Bununla birlikte Çevre, Şehircilik Bakanlığı ile diğer otoritelerin çok sayıda tedbir ve düzenlemeleri, uygulama planları var. Türkiye Sigorta Birliği de tüm bu süreci ve sektörü belli bir UW disiplini etrafında konsolide ve prezante ederek ön aldı. Tüm sektör paydaşlarının aldığı kararlar ve atılan adımlar sonucu reasürörlerin Türk sigorta piyasasına ilgisinin devam edeceği ve Türkiye sigortacılık sektöründe de önemli bir kırılmanın pozitif yönlü yaşanacağı görülüyor.

Buradan çıkartılacak sonuçları ise şöyle özetleyebilirim:

Sigortacılarla reasürörlerin raundu özellikle yeni marketlerin katılması ile dostluk maçı havasına girerken bir kısım reasürörler ve retro sağlayıcılar retro koşulları ve kapasitelerine gözlerin çevrileceğine dikkat çekti. Umarım dostluk kazanır.

Şimdi hepimiz masalarımıza dönüyor ve süreci maillerle ve elektronik toplantılarla sonlandıracağımız döneme giriyoruz, Sektör profesyonelleri manşet ne soruma hemen hemen aynı başlıkları attı; “Hakkını verdik”, “Sektör tek vücut”, Hep birlikte kazandık”.

Sürece katkı sağlayan tüm paydaşlara ve sektör temsilcilerine içten teşekkürlerimi sunuyor. İyi bir kapanış diliyor, önümüzdeki dönem yeni açılımlar ve daha yüksek katılımla bir arada olmayı ümit ediyorum.

Exit mobile version