Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, 18 yaş altı ve devlet katkısının yüzde 30’a çıkmasının sisteme ivme kazandırdığını belirterek, “Her ay sisteme 100 bin kişi dahil oluyor. 100 bin kişi dediğinizde, ortalama küçük bir şehrimizin nüfusu kadar kişi sisteme giriyor” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, yenilenebilir enerjide teminat sağlanan gücün 2 bin 145 megavata ulaştığını açıkladı. Obalı, yeşil dönüşüm ve BES konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.
Obalı, sektörün gündemindeki en önemli konulardan birinin yeşil dönüşüm, yeşil sigorta olduğunu söyledi. Karbon emisyonunu azaltıcı etkenlere sigorta teminatının farklılaştığını belirten Obalı, “Çevreci sigortadan bahsediyoruz. Karbon emisyonuna hizmet eden yapılarda farklı sigorta uygulamalarından bahsediyoruz. Yurtdışı uygulamalarına baktığımızda teminat vermemekten düşük primle sigorta sunmaya kadar geniş uygulamaları var. Türkiye’de enerji dönüşümüne odaklanmış durumda ve biz de sektör olarak buraya odaklandık. Aslına bakarsanız birçok şirketimiz, özellikle yurtdışı sermayeli şirketler, yurtdışındaki ortaklarının da etkisi ile bunu odaklarına almış durumdalar. Önümüzdeki dönemde bu konuyu biraz daha fazla konuşmamız gerekiyor” dedi.
TEMİNAT SAĞLADIĞIMIZ GÜÇ 2.145 MEGAVAT
Özgür Obalı, Türkiye’nin 100 bin megavatı aşan bir enerji gücü olduğunu da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun da kabaca temiz enerjiden oluşan kısmı yüzde 55’lerde. Sektör olarak biz de bunun aşağı yukarı yüzde 20’den daha fazlasına teminat verir durumdayız. Yani güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji çerçevesinde şu andaki teminat sağladığımız güç, 2 bin 145 megavat boyutunda. Burası büyüdükçe, bizim de burayı desteklememiz ile sigortada sürdürülebilirlik sağlanmış olacak.”
BES EN GÜVENİLİR, EN BİLİNİR SİSTEM OLDU
Özgür Obalı, tasarruf ve BES konusuna da değinerek, 18 yaş altı ile devlet katkısının yüzde 30’a çıkmasının sisteme ivme kazandırdığını kaydetti. Her ay sisteme 100 bin kişinin dahil olduğunu vurgulayan Obalı, “100 bin kişi dediğinizde, ortalama küçük bir şehrimizin nüfusu kadar kişi sisteme giriyor. Bugün geldiğimiz noktada 14.2 milyon civarında bir katılımcıya ulaştık, otomatik katılım da dahil. Fon büyüklüğü de 350 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılı için koyduğumuz 500 milyar fon büyüklüğü hedefine emin adımlarla yaklaşıyoruz. Hem otorite hem SEDDK hem Bakanlığımız BES’i Orta Vadeli Plana da koydu. Tasarrufun artırılmasında BES, artık çok önemli bir yapı taşı oldu. Türkiye’deki en güvenilir, en bilinen sistem haline geldi” şeklinde konuştu.
GETİRİDE SİSTEM RÜŞTÜNÜ İSPATLADI
BES’in emekliliğin dışında bir tasarruf sistemi haline getirilmesi gerektiğini belirten Obalı, yeni ürünlerle sistemin geliştirilmesi üzerinde çalışıldığını da kaydederek, “Eğitim, üniversite öğretimi, sağlık ve benzeri birtakım ürünlerle entegre bir yapıda bütünsel bir perspektifle bu alanı geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Özgür Obalı, BES’in getirilerine de dikkat çekerek, getiri anlamında da BES’in rüştünü ispat ettiğini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Getiri kısmı çok kritik. 3-4 yıldır getiri perspektifinde bireysel emekliliğin tartışılmadığı bir dönem yaşadık. Uzun süreden beri zaten hep enflasyonun üzerinde olduğunu söylüyorduk ama son 4 yıldır artık hiç gündeme gelmiyor. Çünkü ortalama fon getirilerine baktığımızda özellikle hisse senedi ağırlıklı fonlarda yüzde 146’lık getirileri gördük. Sisteme uzun vadeli bakmak lazım. Getiri tarafında da gerçekten sistem rüştünü ispatladı. Performanslar oldukça iyi.”