Dünya sigortacıları bu sıralar uydu sigortalarını konuşuyor. Artan miktarda uzay enkazının dünyanın etrafında dönen uyduları tehdit ettiği, sigortacıların uyduları sigortalamaktan çekinmeye başladığı konuşuluyor. Uzmanlar, önümüzdeki üç yıl içinde büyük bir çarpışmanın gerçekleşeceğinden emin olduklarını ve bu durumun da sigorta yapılmasını neredeyse imkansız hale getirdiğine dikkat çekiyor.
Endüstri kaynakları, sürekli artan miktarda uzay enkazının dünyanın etrafında dönen uyduları tehdit ettiğini ve sigortacıların uyduları ve uydu cihazlarını sigortalamaktan çekinmeye başladığını açıkladı.
Reuters’ta yer alan habere göre, 65 yıl önceki ilk uzay görevlerinden bu yana yörüngesel çöplerin biriktiği bölgelere binlerce yeni uydu gönderiliyor. Yöneticiler ve analistlere göre, artan çarpışma riskleri nedeniyle uydulara sigorta sunan sayılı sayıda sigortacı da piyasadan çekiliyor. Habere göre, halen uydulara sigorta sunan sigorta şirketlerinden bazıları da sattıkları poliçelerde çarpışma hasarını hariç tutuyor.
475 Milyon Dolar Prim Aldılar, 425 Milyon Dolar Hasar Ödediler
İstatistiklere göre, yörüngelerde dolaşan 8 bin 55 uydu bulunuyor ve bunların yüzde 42’si aktif değil. Aktif uydu sayısı ise bir yıl öncesine göre yüzde 68, beş yıl öncesine göre ise yüzde 200’den fazla arttı. Uzmanlar, yeni fırlatılan uyduların yaklaşık yarısının artık sigortalı olduğunu söylüyor.
Uzay veri yayıncısı Seradata’ya göre, geçen yıl uyduları, roketleri ve insansız uzay uçuşlarını karşılamak için 475 milyon dolar brüt prim alan ve sadece 425 milyon dolar zarar ödeyen sigortacılar için kazançlı bir alan. Reuters’a konuşan sigorta komisyoncuları, uzay primlerinin havacılık primlerinin 10-20 katı olduğunu söyledi.
3 Yıl İçinde Büyük Çarpışma Bekleniyor
Temel sorun ise, kimsenin uzaydaki pisliği temizlemiyor olması ve uzayda binlerce enkaz bulunuyor. Uzmanlar, bu durumu, ‘mezarlık yörüngesi’ olarak nitelendiriyor. Uzmanlar, enkaz yoğunluğu ve konuşlandırılan uyduların artan sayısının çarpışma potansiyelini de artırdığını vurguluyor.
Kimi uzmanlar ise önümüzdeki üç yıl içinde büyük bir çarpışmanın gerçekleşeceğinden emin olduklarını ve bu durumun da sigorta yapılmasını neredeyse imkansız hale getirdiğine dikkat çekiyor.
Yerde Hasara Neden Olursa Sigorta Karşılamıyor
Reuters’a konuşan uzmanlar, sigortanın, fırlatmadan kaynaklanan kayıplara, arızalara veya hasarlara karşı koruduğunu ancak bir uydunun diğerine zarar vermesi, yerde hasara veya yaralanmaya neden olacak şekilde atmosfere yeniden girmesinin sigortanın sorumluluk kapsamına girmediğini söylüyor.