Yükselen enflasyon, Avrupa’daki savaş, enerji güvensizliği, küresel durgunluk gündeme oturdu. Karmaşık organizasyonları yönetmenin bugün sadece birkaç yıl öncesine göre çok daha zor olduğunu söylemek yeterlidir. CEO’lar için en zor görev, şimdi ne yapılması gerektiğine ve neyin bekleyeceğine karar vermektir. Küresel ölçekte yüzlerce CEO ile görüşerek, zorlu zamanları yönetirken başarılı olmak için nelere öncelik verdikleri soruldu. İşte, çalkantılı dönemlerde CEO’lar için 6 öncelik.
Ekonomik sıkıntılar artarken, kemerleri sıkmanın zamanı geldi. Ancak, büyümenin bir sonraki aşamasına hızlanmak için adım atılması gerekiyor. Bir yönetici 2019’da uykuya dalmış ve yeni uyanmış olsaydı, Kasım 2022’nin iş dünyasını tanımazdı. Covid-19 salgını kuralları yeniden yazdı ve şimdi her geçen gün yeni ve güçlü bir aksaklık geliyor. Karmaşık organizasyonları yönetmenin bugün sadece birkaç yıl öncesine göre çok daha zor olduğunu söylemek yeterlidir. Ve CEO’lar için en zor görev, şimdi ne yapılması gerektiğine ve neyin bekleyebileceğine karar vermektir.
Pandemi, iş dünyasında kuralların yeniden yazılmasını sağladı. Ardından gelen ve belirsizliklerin çok yüksek düzeyde olduğu bu dönem de karmaşık organizasyonların yönetimini birkaç yıl öncesine göre çok daha zor hale getirdi. McKinsey&Company, küresel ölçekte yüzlerce CEO ile görüşerek, zorlu zamanları yönetirken başarılı olmak için nelere öncelik verdiklerini öğrendi ve bunu da bir makale ile paylaştı. İşte, o makaleden çarpıcı başlıklar.
ŞİRKETİNİZ NE KADAR DAYANIKLI?
CEO’ların gündeminde belirgin bir şekilde yer alan 6 öncelik bulunuyor; esneklik, cesaret, yeni iş kurma iştahı, net sıfır hedefi ve çalışan deneyimini yeniden oluşturmak.
Bunlardan birincisi, esneklik. Hiç şüphe yok ki, bu kurumsal bir moda kelimedir, ancak esneklik, sonsuz oynaklık ve bozulma dünyasında faaliyet gösteren şirketler için hayatidir. Pandemi, şirketlerden çok daha hızlı hareket etmelerini istedi, şimdi de gündemde enflasyon var. Bu durum şirketlerin, esnekliğin altı boyutunu kullanmaları gerektiriyor; finans, operasyonlar, teknoloji, organizasyon, iş modeli ve itibar. CEO’lar için bugün en önemli soru şudur: Şirketiniz ne kadar dayanıklı?
İkinci bir öncelik, cesaret. Kırmızı renkte yanıp sönen birçok göstergeyle, iş liderlerinin biraz geri çekilmesi, bazı girişimleri ertelemesi ve büyüme planlarını geri alması cazip geliyor. Cazip ama yanlış. En iyi liderler iki yönlüdür; cesaretle yukarı tarafı takip ederken olumsuz tarafı yönetme konusunda ihtiyatlıdır. Bu liderler, gelecek ayı değil, önümüzdeki on yılı düşünüyorlar. Bir CEO’nun dediği gibi, “Performansımızı sektörle karşılaştırmak istemiyorum, sektörü yeniden keşfetmek istiyorum.”
TEKNOLOJİ YENİ FIRSATLAR SUNUYOR
Üçüncü öncelik ise yeni şirketler kurmak. Üst düzey yöneticilerin yarısından fazlası, iş kurmayı ilk üç öncelik olarak görüyor. Bunu nasıl yapıyorlar? Çıtayı çok yükseğe koyarak. Yeni iş için en verimli zemin yeşil teknolojilerdir. Araştırma, kolektif değeri birkaç yıl içinde 12 trilyon dolar olabilecek 11 işletme tespit etti. Bu değer havuzlarında lider bir konuma sahip olmak için, CEO’ların, bu sermaye kısıtlı zamanlarda, start-upların sahip olmadığı bir avantaja sahip olduklarını hatırlamaları gerekir.
Yeni bir iş kurmak kaçınılmaz olarak CEO’ların dördüncü önceliği olan yeni ve daha iyi teknoloji anlamına geliyor. Bu, özellikle yeni yeşil iş fırsatlarının peşinden giderken geçerlidir. Bu, yazılımı işlerinin merkezine koymak için geçiş yapan tüm teknoloji dışı şirketler için geçerlidir. Ayrıca, dijital dönüşümlerinden maksimum değer elde etmek isteyen tüm şirketler için de geçerlidir. Ama bu sadece başlangıç. Teknoloji her zaman gelişiyor ve işlerini dönüştürmek isteyen CEO’lara yeni fırsatlar sunuyor.
CEO’LAR GELECEĞİN OFİSLERİNİ PLANLAMI
Beşinci CEO önceliğimiz, net sıfır emisyona giden yol beklenmedik bir dönüş yaptı. Sadece geçen Kasım ayında COP26’da (2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı), iş dünyası liderlerinin CO’nun yaklaşık yüzde 90’ını hedefleme sözü verdi. Sonrasında ise yükselen enflasyon, Avrupa’daki savaş, enerji güvensizliği, küresel durgunluk gündeme oturdu. Bunlar bugün için en ciddi zorluklar.
Altıncı öncelik, liderlerin çalışanları yeniden meşgul etmeleri gerektiğidir. Bu da çalışan deneyimini yeniden oluşturmayı gerektirir. Son yıllarda, işçilerle yapılan sözleşme, herkesin hoşuna gidecek kadar işlemsel hale geldi. Covid-19 salgınının ardından CEO’ların yeni bir plan bulmaları gerekiyor. Hibrit çalışma modelini doğru yapmak tek boyutludur. Ancak, ofiste iki gün geçirme zorunluluğu, bazı yeni teşvikler olmadan gerçekten hızlı bir şekilde eskiyecektir. CEO’ların, geleceğin ofisi hakkında çok düşünmeleri gerekiyor.