spot_img
Cuma, Nisan 19, 2024

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

0
Dünya Sağlık Haftası ile birlikte Fizyoterapistler Günü, Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Günü ile Ebeler Haftası’nın da Nisan ayına denk gelmesi vesilesiyle Türkiye Sigorta, sağlık...

İlk çeyrekteki sigortalı kayıp 10 milyar dolardan az olacak

0
JP Morgan, küresel sigortalı kayıpların 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyar dolardan az olacağını ve son 10 yıldaki ortalama 15 milyar doların çok altında olacağını...

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’in sonuçları açıklandı

0
Anadolu Hayat Emeklilik’in düzenlediği, Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması olan ve yoğun bir ilgiyle takip edilen “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler”de 2024 yılının kazananları...

HDI Hentbol Kupası’nın sahibi Beşiktaş Safi Çimento

0
HDI Sigorta Hentbol Erkekler Türkiye Kupası’nda 2023 – 2024 sezonu şampiyonu, mücadele dolu geçen final karşılaşmasında rakibi Süper Toto’yu 40-31’lik skorla mağlup eden Beşiktaş...

Neova Sigorta, Adıyaman’da iftarda acentelerini ağırladı

0
Neova Sigorta, iftar davetinde Adıyaman’daki acenteleri ile buluştu. Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu ev sahipliğinde gerçekleşen iftar organizasyonunda, sigorta sektöründeki gelişmeler değerlendirildi. (BASIN BÜLTENİ)...

Quick Finans, 2. El Oto Raporu’nu yayınladı

0
Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun Mart ayına ait verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. 0...

Türkiye Sigorta’dan deprem bölgesinde kardeşlik sofraları

0
Türkiye Sigorta, bu yıl da Ramazan ayında Kahramanmaraş depreminden etkilenen kentlerde kurulan Kardeşlik Sofralarında bölge halkıyla bir araya geldi. (BASIN BÜLTENİ) Deprem bölgesinde sosyal hayatın...

Anadolu Sigorta Hisse Senedi BIST 100 Endeksinde

0
Anadolu Sigorta’nın hisse senedi ANSGR, Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedini gösteren BIST 100 endeksine dahil...
GenelÇarpıcı anket. Sigortacılar dijital dönüşüm noktasında

Çarpıcı anket. Sigortacılar dijital dönüşüm noktasında

Sigorta endüstrisi dijital dönüşüm noktasında. Yükselen rekabet, marj baskıları ve sıkılaşan düzenleyici ortam bir araya geldi. Önümüzdeki yıllarda yalnızca çevik, veriye dayalı ve dijital olarak etkinleştirilmiş sigortacılar hayatta kalacak. Ankete katılanlar arasında 10 katılımcıdan 9’u, müşteri deneyimini iyileştirmenin dijital dönüşüm çabalarının en önemli itici gücü olduğunu söylüyor. Dijitalleşmenin en sık bahsedilen faydaları, maliyet tasarrufu ve daha yüksek süreç verimliliği.

Sigortacılar yeni dijital çağda nasıl hayatta kalabilecek? Avrupa sigorta sektörüne yönelik geniş kapsamlı bir anket yapıldı ve dijitalleşmede sigorta sektörünün konumu belirlendi. Küresel teknoloji araştırma ve danışmanlık firması olarak ISG, Avrupa genelinde 200’den fazla sigorta ve teknoloji ekosistemi yöneticisiyle görüştü.

Araştırmanın soncuna göre Avrupa sigorta endüstrisi dijital dönüşüm noktasında. Yükselen rekabet, marj baskıları ve sıkılaşan düzenleyici ortam bir araya geldi. Bu ortam, ‘en uygun olanın hayatta kalması’ durumunu oluşturdu. Önümüzdeki yıllarda yalnızca çevik, veriye dayalı ve dijital olarak etkinleştirilmiş sigortacılar hayatta kalacak.

Ankete katılanlar arasında 10 katılımcıdan 9’u, müşteri deneyimini iyileştirmenin dijital dönüşüm çabalarının en önemli itici gücü olduğunu söylüyor. Platform işlerini genişletmek, sigortacılar için öncelikler listesinin başında geliyor. Dijitalleşmenin en sık bahsedilen faydaları, maliyet tasarrufu ve daha yüksek süreç verimliliği. Sigortacıların en büyük dijitalleşme endişesi, siber saldırılara karşı savunmasızlığı artırması. Peki, pandemi döneminde Avrupa sigorta endüstrisinin dijitalleşme yolculuğu nasıl oldu ve bundan sonra sigortacıları neler bekliyor? İşte, o anketten satır başları ile çarpıcı sonuçlar:

SATIN ALMA TRENDLERİ DEĞİŞİYOR

  • Avrupalı ​​müşterilerin satın alma trendleri değişti. Müşteriler, sigortacılardan, satın alma süreçlerini kolaylaştırmayı talep ediyor.
  • Şimdilerde sigortacılar operasyonlarını yeniden düzene sokuyor.
  • Pandemide daha fazla sigortacı interneti doğrudan satış kanalı olarak benimsedi ve ödeme yöntemleri, akıllı sözleşmelerle alternatifler sundu.
  • Geleneksel satıştan doğrudan işe geçiş şimdiden sigortacılar için önemli bir gündem haline geliyor. Sigortacılar, sahadaki uzmanlıklarına dijital verimliliği de ekliyor.
  • Ankete katılan sigorta yöneticilerinin yüzde 43’ü interneti doğrudan satış kanalı olarak kullandığını söylüyor ve karşılığını da almışlar. Özellikle Avusturya, İngiltere, İskandinav ülkelerinde doğrudan ticaret yüzde 40’tan fazla arttı.

MALİYET BASKISI TEKNOLOJİYE İTİYOR

  • 2022’den, Solvency II ve beklenen UFRS 17’nin getirilmesi ile sigortacıların işletme maliyetlerinin artması bekleniyor.
  • Değişen işyeri koşulları ve müşteri edinme ve müşteriyi elde tutma çabası her sigortacının faaliyet marjlarını etkileyecek.
  • Maliyet baskıları arttıkça, giderleri azaltmak için sigortacılar işletim modellerini geliştirmeye ve iyileştirmeye odaklanıyor. Eski sistemlerinin uygulamalarını rasyonelleştiriyor, ürünlerini büyük ölçüde basitleştiriyor. Müşteriyle yüz yüze görüşmeyi iyileştirmeye yönelik önemli bir yatırım yapıyorlar ve uzaktan çalışma çabalarını destekleyen teknolojiyi geliştiriyorlar.
  • Ankete katılanların yüzde 87’si müşteri deneyimini iyileştirmeyi önceliklerine aldıklarını söylüyor.
  • Genellikle yeni müşteri edinmenin maliyeti, mevcut olanı elde tutmaktan dokuz kat daha maliyetleri. Bu nedenle de sigortacılar maliyeti düşürmek için mevcut müşteriyi elde tutmaya odaklanıyor. Birçok sigorta şirketi robot teknolojileri ile hasar süreçlerini proaktif olarak geliştiriyor.
  • Dijital dönüşüm konusunda şirketler farklı yol izliyor. Büyük sigortacılar basit sözleşmeler yapma, mobil uygulamalar oluşturma, dijital platformlar oluşturmak gibi genel durumu iyileştirmeye odaklanmış durumda. Orta ölçekli sigorta şirketleri tematik platformlara yatırım yaparken, daha küçük sigortacılar mobil uygulamalara odaklanıyor. Örneğin Belçikalı bir sigorta şirketi bu süreçte satın alımı kolay dijital bir ev sigortası ürünü oluşturdu.

BAZI ŞİRKETLER ORTAKLARINI SATIN ALIYOR

  • Dijitalleşmeyle birlikte ankete katılan sigorta yöneticilerinin yüzde 46’sı bu alandaki yetenekli iş gücünü bünyelerine katmayı stratejik olarak görüyor.
  • Çoğu sigorta şirketi, müşteri odaklı veri modelleri oluşturmak için veri bilimciler gibi nitelikli çalışanları bünyesine katmak istiyor. Sigortacılar ayrıca, artan müşteri sorgularına ayak uydurmak için özel çalışanları işe almak gibi hibrit iş modellerinden yararlanıyor. İlginç şekilde şirketler, teknoloji ortaklarını satın alma yoluyla dijitalleşmeyi kendi bünyelerine getirmeye çalışıyor. Büyük sigorta şirketleri kendi şirket içi risk sermayesi fonlarını kurdu ve girişimlere yatırım yapmaya başladı.
  • Bilişim çözümlerinin sigorta şirketlerinin bütçelerindeki payı diğer endüstrilere göre çok yüksek. Sigortacılar ortalamada gelirlerinin yüzde 3,5’ini BT yatırımlarına harcıyor. Bundan daha yüksek harcayan da var ki, bu pay yüzde 10,4’e kadar çıkıyor. Sigorta şirketleri dijital dönüşümlerinde genellikle bulut altyapısına harcamalarına öncelik veriyor.

HANGİ ÜLKELER, NELER YAPIYOR?

  • İngiltere sigortacıları teknolojiyi daha fazla kullanıyor. Alman ve İngiliz sigortacıların yüzde 40’ından fazlası ödeme sürecini basitleştirmek ve sahtekarlığı önlemek için akıllı sözleşmelere yatırım yapıyor.
  • İsviçreli sigortacıların yarısından fazlası kişiselleştirilmiş teklifler oluşturmak ve müşteri deneyimini geliştirmek için teknolojiyi kullanıyor. Aynı zamanda, İsviçreli sigortacıların yüzde 70’inden fazlası, önümüzdeki iki yıl içinde tematik platformlar aracılığıyla pazarlamaya yatırım yapmayı planlıyor. İngiltere’de sigorta sektörü katılımcılarının yarısından fazlası alternatif ödeme kanallarına yatırım yaptı ve kullandıkça öde ve coğrafi bölgelere yatırım yapmayı planlıyor.
  • Fransız sigortacılar alternatif ödemeye yatırım yapmaya daha az istekli. Fransız sigortacıların yüzde 30’u insurteche yatırım yapmayı planlıyor. İtalyan sigortacılar da akıllı sözleşmelerden ve alternatiflerden yararlandı, ödeme kanalları ve insurteche yatırım yapmayı planlıyorlardı.

2022 VE SONRASI

Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) ölçüm çabalarına proaktif yatırım, gelişen bir başka eğilimdir. Aşırı hava olayları ve diğer insan kaynaklı riskler ışığında, Avrupalı ​​sigortacılar ESG risklerini belirlemek ve yönetmek için ESG bileşenlerini operasyonlarına entegre ediyor. Sigortacılar, bu yeni riskleri ölçmek ve kapsamlı bir risk yönetimi uygulaması oluşturmak için raporlama metodolojilerini ve teknolojilerini kullanıyor. ESG yalnızca iklim riskleriyle sınırlı kalmayıp çeşitlilik ve veri güvenliği konularını da kapsarken, iklim değişikliği birincil endişe kaynağıdır.

Örneğin, Avrupa Birliği, Finansal Olmayan Raporlama Direktifi (NFRD) kapsamında 50.000 şirketi etkileyecek olan sürdürülebilirlik raporlamasını zorunlu kılmıştır. Bu şirketlerin, iklim riskine maruz kalmaları ve bu riskleri yönetme çabalarıyla ilgili açıklamalar yapmaları gerekmektedir. Buna karşılık, sigortacılar, nitelikli müşterilere kapsayıcı sigorta sağlamak için bankalarla çalışmak, ESG risklerini ele almak için çerçeveler oluşturmak ve risk yönetimi hizmetleri sunmak gibi ESG uygulamalarını iş uygulamalarına dahil ediyor. Bazı Avrupalı ​​sigorta şirketleri, kömür veya fosil yakıt temelli projeler için kısıtlayıcı taahhüt altına girme konusunda girişimler başlattı. Bazı sigorta şirketleri, yerinde veri merkezlerini çalıştırmak için gereken enerji tüketimini azaltmak için buluta geçiyor. Riskleri yönetmek ve ESG girişimlerini ilerletmek için analitik gösterge panoları gibi bulut özelliklerinden yararlanıyorlar.

İLGİLİ HABERLER