spot_img
Cuma, Nisan 19, 2024

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

0
Dünya Sağlık Haftası ile birlikte Fizyoterapistler Günü, Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Günü ile Ebeler Haftası’nın da Nisan ayına denk gelmesi vesilesiyle Türkiye Sigorta, sağlık...

İlk çeyrekteki sigortalı kayıp 10 milyar dolardan az olacak

0
JP Morgan, küresel sigortalı kayıpların 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyar dolardan az olacağını ve son 10 yıldaki ortalama 15 milyar doların çok altında olacağını...

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’in sonuçları açıklandı

0
Anadolu Hayat Emeklilik’in düzenlediği, Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması olan ve yoğun bir ilgiyle takip edilen “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler”de 2024 yılının kazananları...

HDI Hentbol Kupası’nın sahibi Beşiktaş Safi Çimento

0
HDI Sigorta Hentbol Erkekler Türkiye Kupası’nda 2023 – 2024 sezonu şampiyonu, mücadele dolu geçen final karşılaşmasında rakibi Süper Toto’yu 40-31’lik skorla mağlup eden Beşiktaş...

Neova Sigorta, Adıyaman’da iftarda acentelerini ağırladı

0
Neova Sigorta, iftar davetinde Adıyaman’daki acenteleri ile buluştu. Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu ev sahipliğinde gerçekleşen iftar organizasyonunda, sigorta sektöründeki gelişmeler değerlendirildi. (BASIN BÜLTENİ)...

Quick Finans, 2. El Oto Raporu’nu yayınladı

0
Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun Mart ayına ait verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. 0...

Türkiye Sigorta’dan deprem bölgesinde kardeşlik sofraları

0
Türkiye Sigorta, bu yıl da Ramazan ayında Kahramanmaraş depreminden etkilenen kentlerde kurulan Kardeşlik Sofralarında bölge halkıyla bir araya geldi. (BASIN BÜLTENİ) Deprem bölgesinde sosyal hayatın...

Anadolu Sigorta Hisse Senedi BIST 100 Endeksinde

0
Anadolu Sigorta’nın hisse senedi ANSGR, Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedini gösteren BIST 100 endeksine dahil...
GenelÇarpıcı iklim raporu. Kovid-19, bir uyarı mı?

Çarpıcı iklim raporu. Kovid-19, bir uyarı mı?

Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu’na göre, acil önlem alınmazsa, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri daha fazla olacak, hayatları ve geçim kaynaklarını tehdit edecek, hastane ve klinikleri tehlikeye atacak. Raporda, kovid-19 salgının, iklim değişikliğinin yaklaşan krizleri temsil ettiğine de değiniliyor. Uzmanlar, “Gelecekte oluşabilecek pandemi riskini azaltmak istiyorsak iklim değişikliğiyle mücadele etmeye öncelik vermeliyiz” diyor.

Editör: Serdar Yiğitol

Lancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu açıklandı. Rapor kapsamında; Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, University College London, Tsinghua University gibi 35 farklı kurumdan 120 uzman, 40’ı aşkın göstergeyi analiz etti ve ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Raporda, hiçbir kıta, ülke veya topluluğun iklim değişikliğinin sağlık etkilerinden muaf olamayacağına dikkat çekiliyor.

Raporda; “İster zengin, ister yoksul olsun hiçbir ülke iklim değişikliğinin sağlık etkilerinden muaf değildir. Şu anda dünyanın dört bir yanındaki insanlar artan sıcaklık, yiyecek ve su güvensizliği ve değişen bulaşıcı hastalık modelleri ile karşı karşıya. Acil önlem alınmazsa, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri daha fazla kesintiye neden olacak, hayatları ve geçim kaynaklarını tehdit edecek, hastane ve klinikleri tehlikeye atacak” deniyor.

7,8 Milyar İnsanın Sağlığı Tehlikede

Kovid-19 salgının ve iklim değişikliğinin yaklaşan krizleri temsil ettiğine değinilen Raporda, 2020’deki orman yangınları ve tropikal fırtınaların, trajik bir şekilde tek bir krizle tek başına mücadele etme lüksümüzün olmadığını gösterdiği belirtilerek, “Aynı zamanda iklim değişikliği ve bulaşıcı hastalık ortak itici güçleri paylaşıyor. Bugün iklim değişikliğine yanıt vermek, daha temiz gökyüzü, daha sağlıklı beslenme ve yaşanacak daha güvenli yerler sağlayacak ve gelecekteki bulaşıcı hastalıkların risk faktörlerini azaltacaktır” deniyor.

Raporda, kovid-19 ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiye de değinilerek, şu görüşlere yer veriliyor: “Halk sağlığını iyileştirin, sürdürülebilir bir ekonomi oluşturun ve çevreyi koruyun. Ancak zaman kısadır. Birbirine yaklaşan bu krizlerin üstesinden gelememek, dünyayı 1,5 derece hedefine ulaşılamaz hale getirecek ve dünyada 7,8 milyar vatandaşın sağlığına kısa ve uzun vadede zarar verecektir.”

Uzmanlar, kovid-19 salgınının sağlık altyapılarının gelecekte iklim değişikliği nedeniyle oluşabilecek sağlık şoklarıyla başa çıkma konusundaki kapasitesine ışık tuttuğunu belirterek, “Orman yangınları, seller ve kıtlık gibi olaylar, ulusal sınır ya da banka hesabı gözetmiyor. Ülkenin gelişmişlik düzeyi, 1,2 derecelik küresel ortalama sıcaklık artışının sağlık üzerindeki etkilerine karşı herhangi bir koruma sağlamıyor” diyor. Uzmanlar şunu da ekliyor:

“Gelecekte oluşabilecek pandemi riskini azaltmak istiyorsak, günümüzde zoonozlara neden olan en güçlü etkenlerden iklim değişikliğiyle mücadele etmeye öncelik vermeliyiz. Bugün hepimiz için, sağlığın çevresel belirleyicilerini daha ciddiye almanın zamanı geldi. İklimle mücadelenin aciliyetini anlamalı, biyolojik çeşitliliği korumalı ve medeniyetimizin temelindeki doğal sistemleri güçlendirmeliyiz. Tıpkı kovid-19’da gördüğümüz gibi, harekete geçmede yaşanan gecikmeler, önlenemez ölümlere neden olacak.”

Sıcağa Bağlı Ölüm Oranı Yüzde 53,7 Arttı

Rapora göre, değişen iklim; daha sık görülen sıcak hava dalgaları ve aşırı hava olayları, değişen bulaşıcı hastalık modelleri ve dünya çapında mevcut sağlık sorunlarının şiddetlenmesi ile insan sağlığı üzerinde derin etkilere neden oluyor. Bu etkiler de şöyle sıralanıyor:

  • 2000’den 2018’e kadar, 65 yaşın üzerindeki kişilerde sıcağa bağlı ölüm oranı yüzde 53,7 arttı ve 2018’de çoğu Japonya, Doğu Çin, Kuzey Hindistan ve Orta Avrupa’da meydana gelen 296 bin ölüme ulaştı.
  • 114 ülkede insanların çok yüksek veya aşırı yüksek yangın riskine maruz kaldığı gün sayısında artış oldu. Bu artan risk, 128 ülkede nüfusun orman yangınlarına maruz kalmasında bir artışa dönüştü.
  • Değişen iklim koşulları, çok sayıda bulaşıcı hastalığın bulaşması için giderek daha uygun hale geliyor.
  • 1981’den 2019’a kadar, mısır, buğday, soya fasulyesi ve pirinç için mahsul verimi potansiyeli, başlangıç ​​değerine göre mısır için yüzde 5,6, buğday için yüzde 2,1, soya fasulyesi için yüzde 4,8 ve yüzde 1,8’lik sürekli düşüş trendi izledi.

İklimle Mücadele Küresel Sağlık Fırsatı

Raporda, iklim değişikliğiyle mücadelenin, 21. yüzyılın en büyük küresel sağlık fırsatı olabileceği de vurgulanıyor ve “Daha temiz hava, daha sağlıklı beslenme ve daha yaşanabilir şehirler insan sağlığı ve refahı için faydalar sağlar” deniyor. Raporda, bu konudaki tespitler de şöyle:

  • 2018’de kömürden küresel enerji arzı 2017’ye göre yüzde 1,2 ve 1990’dakinden yüzde 74 daha yüksek.
  • Sağlıklı yakıtlara ve teknolojiye bağımlılık artamaya devam ediyor ve bu durum küresel nüfusun yüzde 63’ünü oluşturuyor. Bununla birlikte tüm hane halkı ihtiyaçları için sıfır emisyonlu toplam enerji tüketimi yüzde 26 düşük kaldı.
  • Aşırı kırmızı et tüketiminden kaynaklanan küresel ölüm sayısı, 1990’dan bu yana yüzde 72 artışla 2017’de 990 bine yükseldi.
  • Sağlık sektörü, 2017 yılında küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 4,6’sından sorumlu.

Ekonomiye Etkileri

Raporda, iklim değişikliğinin ekonomik etkileri üzerinde de şu tespitler yapılıyor:

  • 2015 yılında işgücü kapasitesinde ısıya bağlı kazanç kayıpları düşük ve orta gelirli ülkelerde GSYİH’nın yüzde 3,9-5,9’una eşdeğer.
  • 75 ülkeden 58’i 2017’de net negatif karbon fiyatıyla faaliyet gösteriyordu. Ortaya çıkan net gelir kaybı, çoğu durumda, ulusal sağlık bütçesinin önemli oranlarına eşit.

İLGİLİ HABERLER