Yeni bir Dünya Ekonomik Forumu raporu, sağlık açığının kapatılmasının kadın sağlığını iyileştireceğini ve işgücüne daha aktif katılmalarını sağlayacağını ve kişi başına düşen GSYİH’da yüzde 1,7’lik bir artışa yol açacağını ortaya koyuyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı yeni bir rapor, kadın sağlığı açığının kapatılmasının daha fazla kadının daha sağlıklı, daha kaliteli bir yaşam sürmesine olanak tanıyacağını ve küresel ekonomiye benzeri görülmemiş bir destek sağlayacağını gösteriyor.
McKinsey Sağlık Enstitüsü ile işbirliği içinde geliştirilen rapor, kadınları benzersiz veya orantısız bir şekilde etkileyen sağlık koşullarını analiz ediyor ve bugün sağlık açığını ve yarın bu açığı kapatmanın potansiyel ekonomik faydalarını ölçüyor.
Birçok kadının işgücüne katılma ve kendileri ve aileleri için geçimlerini sağlama yeteneklerini sınırlayan eksikliklerin ele alınması, kadınların sağlıksız geçirdikleri zamanı neredeyse üçte iki oranında azaltabilir ve 3,9 milyardan fazla insanın sağlık sonuçlarını ve günlük yaşamlarını iyileştirebilir ve 2040 yılına kadar ekonomiye yılda 1 trilyon dolar ekleyebilir. Rapordan çarpıcı başlıklar şöyle:
KADINLARIN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU SAĞLIK AÇIĞI
Kritik olarak, daha iyi sağlık, ekonomik refah ile ilişkilidir. Rapora göre, kadınlar erkeklere göre ortalama yüzde 25 daha fazla sağlıksız geçiriyor. Küresel olarak kadınların karşı karşıya olduğu sağlık açığını kapatmak, kişi başına düşen GSYİH’da yüzde 1,7’lik bir artışa yol açabilir ve bu çabalara yatırılan her 1 dolar, potansiyel olarak ekonomik büyümede 3 doların kilidini açabilir.
Raporun bulgularına yanıt olarak ve kadın sağlığı açığını kapatmak için Dünya Ekonomik Forumu, kadın sağlığına yatırım yapmanın yalnızca milyarlarca bireysel yaşamı iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda bir bütün olarak toplumlar ve ekonomiler için devrim niteliğinde bir ekonomik fayda sağlayacağına dair kanıtlara odaklanan çok sektörlü küresel bir platform olan Kadın Sağlığı için Küresel İttifak’ı başlattı.